Φρένο στη μείωση της θητείας

Οι βουλευτές των κομμάτων που αφορούν την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ) εκφράζουν αντίθεση ή/και σοβαρές επιφυλάξεις ή/και έντονες ανησυχίες αναφορικά με τη σκοπούμενη μείωση της στρατιωτικής θητείας παρόλο που την θεωρούν επιθυμητή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Ομήρου.

Αναφερόμενος στα τελικά συμπεράσματα της Επιτροπής σε σχέση με την σκοπούμενη αναδιάρθρωση της Εθνικής Φρουράς και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, είπε πως η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, ''έχουν σοβαρές αμφιβολίες ή/και διαφωνίες με την πρόταση του Υπουργείου που αφορά τις τιθέμενες θέσεις που θα καταστήσουν εφικτή τη σκοπούμενη μείωση της θητείας''.

''Ειδικότερα, η πλειοψηφία της Επιτροπής διαφωνεί ή/και ενίσταται στην πρόταση για διαχωρισμό της κλάσης του Καλοκαιριού σε δύο ισοδύναμες κλάσεις, επειδή πιστεύει ότι το μέτρο αυτό θα δημιουργήσει κοινωνική αναστάτωση και επιπρόσθετα θα τροφοδοτήσει το φθοροποιό φαινόμενο της φυγοστρατίας'', σημείωσε.

Περαιτέρω, συνέχισε, εκφράζει επιφυλάξεις προς τη δυνατότητα υλοποίησης ή/και της πλήρους υλοποίησης του θεσμού των οπλιτών βραχείας υπηρεσίας, ενώ θεωρεί ότι ο προτεινόμενος αριθμός πρόσληψης επαγγελματικών στελεχών είναι εξαιρετικά μικρός ή/και ανεπαρκής.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ''σε ό,τι αφορά τη σκοπούμενη αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, παρόλο που η πλειοψηφία της Επιτροπής θεωρεί ότι το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα της στρατιωτικής ηγεσίας, εντούτοις θεωρεί αναγκαίο να διατυπώσει τη διαφωνία της, με την κατάργηση αριθμού φυλακίων της Εθνικής Φρουράς και την εγκατάλειψη στρατιωτικών μονάδων, ενώ θεωρεί ότι είναι απολύτως αναγκαίος ο προγραμματισμός αγοράς νέων οπλικών συστημάτων ή/και η αναβάθμιση υπαρχόντων συστημάτων στα πλαίσια της σκοπούμενης αναδιοργάνωσης''.

''Στη βάση αυτών των θέσεων και απόψεων της, η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, καλεί την εκτελεστική εξουσία προ της λήψης οποιασδήποτε απόφασης για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, να συνεχίσει το διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και την Επιτροπή Αμυνας, με στόχο την κατά το δυνατόν, διαμόρφωση συναινετικής πρότασης που θα αίρει τις ενστάσεις, διαφωνίες ή/και ανησυχίες, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στις επιμέρους θέσεις των κομμάτων, με γνώμονα την εθνική ασφάλεια και την συνεχή αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας'', συμπλήρωσε.

Η έκθεση, είπε, που διαμορφώθηκε μετά από πολύωρες συνεδρίες από τις 6 Νοεμβρίου 2008 μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2009, θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια και εναπόκειται στα πολιτικά κόμματα να αποφασίσουν αν και πότε θα την συζητήσουν.

Ο κ. Ομήρου είπε τέλος, ότι οι βουλευτές του ΑΚΕΛ έχουν διαφορετική άποψη και συμφωνούν με τις προτάσεις του Υπουργείου.

ΑΚΕΛ: Απαίτηση της κοινωνίας
Η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι απαίτηση της κοινωνίας και όσοι αντιτίθενται θα έρθουν αντιμέτωποι με την κοινή γνώμη, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Αριστοτέλους.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εργασιών της Βουλής, ο κ. Αριστοτέλους κληθείς να σχολιάσει αν το ΑΚΕΛ αισθάνεται μόνο του στην υποστήριξη μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ύστερα και από την σημερινή έκθεση αποτελεσμάτων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας είπε :
''Δεν νομίζω να είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού αισθάνεται και είναι πεπεισμένη πως χρειάζεται η προώθηση αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, ώστε να καταστεί ένα αξιόμαχο δυναμικό σε αντίθεση με το τι επικρατεί μέχρι σήμερα από τότε που δημιουργήθηκε η Εθνική Φρουρά''.

Η πρόταση του Υπουργείου Αμυνας, ανέφερε ο κ. Αριστοτέλους, δημιουργεί μια ισχυρή-αποτρεπτική δύναμη ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται και συνθήκες μέσα από τις μελέτες εμπειρογνωμόνων για μείωση της θητείας.

Πρόσθεσε ότι μέσα από την προσπάθεια του Υπουργείου Αμυνας και της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς και των στελεχών της, επιδιώκεται η ικανοποίηση του αιτήματος της κυπριακής κοινωνίας.
''Το αποτέλεσμα της έκθεσης, δεν μας αφήνει έκπληκτους, είναι κάτι που το αναμέναμε από την πρώτη στιγμή που άρχισε η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα'', πρόσθεσε.
''Η αναδιοργάνωση είναι επιβεβλημένη ανάγκη να γίνει, το απαιτούν οι συνθήκες άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αισθανόμαστε και κατανοούμε τις ανησυχίες από κάποιες πλευρές αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στο να αναδιοργανωθεί η Εθνική Φρουρά που απελπιστικά το απαιτούν οι σημερινές συνθήκες άμυνας'', είπε ο κ. Αριστοτέλους.
Η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, κατέληξε, θα οδηγήσει στην κωλυσιεργία και επιβράδυνση του όλου θέματος της μείωσης της στρατιωτικής θητείας.
Top