Μεγάλη έκταση στην ομολογία Αττίλα

Μεγάλη έκταση, στο σημερινό τουρκικό Τύπο, παίρνει το θέμα της αυτοαποκαλούμενης ομολογίας Τούρκου ηθοποιού, ο οποίος πήρε μέρος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ότι ''με τα χέρια του'' σκότωσε 10 Ελληνοκυπρίους, μεταξύ των οποίων και ένας δεκαεννιάχρονος αιχμάλωτος πολέμου ''που είχε δεμένα πίσω τα χέρια του.''

Τούρκοι αρθρογράφοι ρωτούν αν η ομολογία δολοφονίας αιχμαλώτου πρόκειται για έγκλημα πολέμου που δεν παραγράφεται και πρέπει να τιμωρηθεί. Ωστόσο ο ίδιος ο κατά δική του ομολογία δολοφόνος, σε νέες του δηλώσεις που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Ραντικάλ, αδυνατεί να θυμηθεί το όνομα του διοικητή του και τις ακριβείς συνθήκες των συμβάντων.

45 χρόνια ηθοποιός του τουρκικού θεάτρου, γνωστός από το ρόλο το αρχιμαφιόζου Κιλίτς στο δημοφιλές αλλά αμφιλεγόμενο για τις εθνιστικές του απόψεις τηλεοπτικό σίριαλ ''Το Λιβάδι των Λύκων'', ο Αττίλα Ολγκάτς συγκλόνισε τους τηλεπαρουσιαστές του προγράμματος «Orada Neler Oluyor» (τι τρέχει εκεί), Γκιουλσέν Υιουκσέλ και Μουγκέ Νταίστανλι, ομολογώντας προχθές σε ζωντανή μετάδοση του προγράμματος στο ιδιωτικό κανάλι KANALTURK ότι σκότωσε δέκα Ελληνοκυπρίους, όταν έκανε τη στρατιωτική θητεία του, κατά την τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο.

Ανοίγοντας, όπως ισχυρίστηκε ''για πρώτη φορά την καρδιά'' του, μετά από 35 χρόνια ο Ολγκάτς ομολόγησε ότι παρά το γεγονός ότι του απέμενε μόνο μια ημέρα μέχρι να απολυθεί, τον έστειλαν από τη Μερσίνα στην Κύπρο κατά την επιχείρηση της εισβολής, καθώς ο διοικητής του δεν δέχτηκε ότι ως καλλιτέχνης ο Ολγκάτς δεν θα ήθελε να σκοτώσει.

''Είπα στο διοικητή μας ότι εγώ είμαι καλλιτέχνης και ότι δεν μπορώ να σκοτώσω. Εδώ τελειώνει η τέχνη, εδώ αρχίζει η αληθινή ζωή, ο πόλεμος. Σου έδωσα εντολή κι εσύ θα σκοτώσεις, μου είπε ο διοικητής μου'' ανέφερε ο Τούρκος ηθοποιός, ο οποίος περιέγραψε ότι έτεινε το όπλο του προς τον νεαρό Ελληνοκύπριο, ο οποίος τον έφτυσε, και στη συνέχεια τον πυροβόλησε θανάσιμα στο μέτωπο.

''Όταν έστρεψα το όπλο προς το μέρος του, με έφτυσε. Τον πυροβόλησα στο μέτωπο και πέθανε. Στη συνέχεια, σκότωσα άλλους εννιά. Κι αφού τους σκότωνα, πήγαινα στο αρχηγείο και έκλαιγα, αλλά την επομένη, σκότωνα και πάλι. Δεν λένε να βγουν από τα όνειρά μου οι εικόνες αυτές. Για αρκετό διάστημα έκανα ψυχολογική θεραπεία. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ ακόμη να φάω κρέας, δεν μπορώ να δω αίμα, γιατί αμέσως θυμάμαι τα παιδιά που σκότωσα. Είμαι ο μόνος καλλιτέχνης που συμμετείχα σε ένα τρομερό πόλεμο, σκότωσα ανθρώπους και έγινα ‘γκαζί’ (βετεράνος πολέμου). Ο πόλεμος επηρέασε την καριέρα μου για πολύ καιρό, δεν μπορούσα να παίξω, δεν έκανα τίποτα. Θυμάμαι ότι ο διοικητής μου τότε μου είχε πει θα σκοτώσεις κόσμο στη σκηνή, πάρε το όπλο σου και να δούμε πώς σκοτώνει» πρόσθεσε.

''Στη συνέχεια,'' είπε ''Σκότωσα άλλους εννιά''.

Για αύξηση της τηλεθέασης
Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση, ωστόσο Τουρκάλα καθηγήτρια πανεπιστημίου σημειώνει τη χρονική στιγμή των δηλώσεων του Ολγκάτς.
''Η ομολογία του ηθοποιού ότι σκότωσε 10 Ελληνοκυπρίους συμπληρώνει την τηλεοπτική του persona ως ο στυγνός χαρακτήρας του αρχιμαφιόζου Κιλίτς στο σίριαλ ‘Ο Λιβάδι των Λύκων’. Η χρονική στιγμή αυτής της ομολογίας είναι επίσης ενδιαφέρουσα καθώς το σίριαλ επιστρέφει με τη νέα σεζόν υπό τον τίτλο ‘Η ενέδρα στο Λιβάδι των Λύκων’ που θα προβληθεί στο ιδιωτικό κανάλι Show TV και η δήλωση του Ογκάτς ασφαλώς θα βοηθήσει στην αύξηση της τηλεθέασης του σίριαλ σε μια ατμόσφαιρα έντασης στην Τουρκία όπου κυριαρχείται η υπόθεση Εργκένεκον. Μέσα σε μια ανταγωνιστική τηλεοπτική αγορά όπου πολλά νέα σίριαλ ντόπιας παραγωγής κατακλύζουν τις τηλεοπτικές οθόνες, το ‘Λιβάδι ων Λύκων’ ασφαλώς χρειαζόταν ένα τέτοιο διαφημιστικό τέχνασμα,'' δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Ασλί Τουντς, καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης.
Top