Στην αγορά παιδικές τροφές με το φονικό μικρόβιο Σακαζάκι

Συνεχίζεται ο σάλος με τα παιδικά τρόφιμα που περιείχαν το θανατηφόρο μικρόβιο Σακαζάκι, αφού  μέρος των εν λόγω τροφών διοχετεύτηκαν τελικά στην κυπριακή αγορά.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας καλούν τους γονείς που πιθανό να έχουν στην κατοχή τους τα πιο πάνω προϊόντα όπως αποφύγουν τη χρήση τους και να τα επιστρέψουν στο χώρο από τον οποίον τα έχουν αγοράσει. Σημειώνεται ότι δείγματα των εν λόγω προϊόντων βρίσκονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους και οι εργαστηριακές εξετάσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν διενεργηθεί από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, έχουν διανεμηθεί μόνο μικρές ποσότητες, αποκλειστικά από το κατάστημα της εταιρείας με την επωνυμία Baby Premium, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Γεωργίου Α΄4Β, (Ποταμός Γερμασόγειας) Λεμεσός.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς, μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί δύο έλεγχοι. Ο πρώτος έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και αφορούσε συγκεκριμένη παιδική τροφή ισραηλινής προέλευσης, η οποία εισάγεται από τη Ρωσία. Στην εν λόγω τροφή εντοπίστηκε βακτηρίδιο, το οποίο είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, « έγινε έλεγχος στα υπόλοιπα έξι σκευάσματα τα οποία εισάγει η συγκεκριμένη εταιρεία, τα οποία διατίθενται μόνο από ένα κατάστημα στη Λεμεσό».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «το προκαταρκτικό αποτέλεσμα από το δεύτερο δείγμα που λήφθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους φαίνεται να είναι θετικό ως προς το υπό αναφορά επικίνδυνο βακτηρίδιο».

«Από τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, φαίνεται πως έχει διατεθεί σε καταναλωτές περιορισμένος αριθμός σκευασμάτων τα οποία περιέχουν το βακτηρίδιο. Οι υπηρεσίες μας προσπαθούν να εντοπίσουν τους καταναλωτές που το αγόρασαν», πρόσθεσε ο κ. Μαλάς.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας, διαβεβαίωσε εξάλλου ο Υπουργός Υγείας.

Το εντεροβακτηρίδιο Σακαζάκι θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα και οι ειδικοί το αποκαλούν "φονικό μικρόβιο" αφού προκαλεί μηνιγγίτιδα στα βρέφη. Μάλιστα είναι το μοναδικό μικρόβιο για το οποίο η Παγκόσμια Οργάνωση Ασφάλειας Τροφίμων απαιτεί τη λήψη 40 δειγμάτων προκειμένου να ανιχνευθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι τροφές εισήχθησαν αεροπορικώς από τη Ρωσία και είναι ισραηλινής κατασκευής και προέλευσης. Επειδή ακριβώς προέρχονταν από χώρα εκτός Ευρώπης, λήφθηκαν δείγματα και στάλησαν στο Κρατικό Χημείο. Οι αναλύσεις κατέδειξαν την ύπαρξη του θανατηφόρου μικροβίου και ειδοποιήθηκαν αμέσως οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες κινητοποιήθηκαν προκειμένου να προλάβουν τη δέσμευση των παιδικών τροφών.

Σημειώνεται ότι το κοντέινερ όπου βρίσκονταν τα 120 μολυσμένα τεμάχια περιείχε άλλα έξι προϊόντα για βρέφη, τα οποία έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά και οι αναλύσεις κατέδειξαν ότι και αυτά ήταν μολισμένα.

Top