Πόσο επηρεάζουν τους Κύπριους καταθέτες οι οικονομικές εξελίξεις;

  • Σε αυτό το στάδιο, oι επιπτώσεις είναι περισσότερο έμμεσες
  • Αντέχουν οι κυπριακές τράπεζες το 50% του ελληνικού "κουρέματος"
  • Το πρόβλημα θα είναι οι ζημιές, οι οποίες θα απαιτηθεί να αναπληρωθούν ως επιπλέον κεφάλαια
  • Πρέπει να εγκριθούν περικοπές
  • Τράπεζα Κύπρου και Μαρφίν-Λαϊκή, υπολογίζεται ότι θα έχουν απώλεια 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ η κάθε μια
  • Δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις που θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό είτε τις Κυπριακές Τράπεζες, δηλώνουν οικονομικοί αναλυτές
  • Κεντρική Τράπεζα: Να συνεχιστούν και εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες των επηρεαζόμενων τραπεζών για κεφαλαιακή ενίσχυση
  • Ευαγόρου: Δεν κινδυνεύουν με κλείσιμο οι Κυπριακές Τράπεζες
  • Kεντρική Τράπεζα και ΥΠΟΙΚ λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας
  • Το ύψος του συνολικού κεφαλαιακού αποθέματος που θα απαιτηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ώστε τα κύρια βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια να υπερβούν το 9% ανέρχεται σε €106 δις

 

Από τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης για "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους κατά 50%, η  Ελλάδα, απαλλάσσεται από  100 περίπου δις ευρώ χρέος, ενώ ο στόχος που υπάρχει είναι το χρέος που απομένει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μιχάλη Φλωρεντιάδη. Η Κύπρος δεν επηρεάζεται άμεσα και οι καταθέτες δεν πρέπει, προς το παρόν, να ανησυχούν, ωστόσο υπάρχουν κάποιες έμμεσες επιπτώσεις. Η Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, τονίζει την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών των επηρεαζόμενων τραπεζών για κεφαλαιακή ενίσχυση.

Σημαντικό είναι να δούμε αν η Ελλάδα θα ανταποκριθεί θετικά, μετά από αυτή την εξέλιξη και εάν θα πετύχει τους στόχους για το 2012 ή αν θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση, μετά από 6 μήνες να πούμε δεν ήταν αρκετή αυτή η απομείωση, όπως έγινε με τη συμφωνία της 21 Ιουλίου για το 21% κούρεμα, το οποίο φάνηκε ότι δεν ήταν αρκετό, ανέφερε ο κ. Φλωρεντιάδης, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Το «κούρεμα» αυτό δεν σημαίνει πολλά για την Κύπρο, δήλωσε ο Οικονομολόγος, ούτε θα επηρεάσει τις καταθέσεις του κόσμου, προσθέτοντας ότι η οικονομία της Κύπρου χωρίζεται σε δύο τομείς. Ο πραγματικός, που αφορά την παραγωγή, την βιομηχανία, τις υπηρεσίες και ο χρηματοοικονομικός τομέας που αφορά το χρήμα και την οικονομία και είναι αυτός ο τομέας που παρέχει τις πιστώσεις.

Έμμεσες οι επιπτώσεις
Σε αυτό το στάδιο, είπε ο κ. Φλωρεντιάδης, οι επιπτώσεις είναι περισσότερο έμμεσες.Μέσα από τη συμφωνία, επιβεβαιώνεται η θέληση των χωρών μελών για δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές αλλαγές. «Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα απομονωμένα αλλά είναι όλα συνδεδεμένα και τα προβλήματα των κρατικών χρεών, των δημοσίων οικονομικών και της υγείας του τραπεζικού συστήματος».
 
Αντέχουν οι κυπριακές τράπεζες το 50% κουρέματος;

Υπάρχουν ανάγκες κεφαλαιοποίησης σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, ανέφερε ο κ. Φλωρεντιάδης, προσθέτοντας ότι «πρέπει και οι ίδιες οι τράπεζες να αξιολογήσουν την κατάσταση, δηλαδή τι ζημιές έχουν να αντιμετωπίσουν, τι κεφάλαια πρέπει να αντλήσουν λόγω αυτών των ζημιών και θα πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδια τους σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».
 
Δίδεται επίσης και ένα χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Ιουνίου, για να επιτευχθεί αυτή επανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών και να πετύχουν ένα πιο ψηλό κεφαλαιοτικό δίχτυ.
 
Σε σχέση με τις καταθέσεις του κόσμου, η συμφωνία προνοεί μεσοπρόθεσμες εγγυήσεις στις υποχρεώσεις των τραπεζών. «Για να πετύχει αυτό το πείραμα της επανακεφαλαιοποιησης και για να μην υπάρξει απότομη απόσυρση των τραπεζών από αυτό το ρόλο, χρειάζεται να επιτευχθούν αυτές οι άμεσες εγγυήσεις για να υπάρξει εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα και να είναι σε θέση να επιτελέσει το ρόλο του. «Σε πρώτο στάδιο, οι τράπεζες θα πρέπει να στραφούν προς τους μετόχους τους και σε περίπτωση που αδυνατούν οι μέτοχοι να συνεισφέρουν καινούρια κεφάλαια στις τράπεζες τότε το κράτος σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα πρέπει να προχωρήσουν σε κάποιες ενέργειες.

Στέλιος Πλατύς: Οι καταθέτες δεν επηρεάζονται
Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα πωληθεί φθηνά μια από τις Κυπριακές Τράπεζες, ενδεχόμενο απομακρυσμένο αφού οι κυπριακές τράπεζες αντέχουν, δεν κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν και οι καταθέτες δεν επηρεάζονται, δήλωσε στο Sigmalive ο Οικονομολόγος Στέλιος Πλατύς, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα θα είναι οι ζημιές, οι οποίες θα απαιτηθεί να αναπληρωθούν ως επιπλέον κεφάλαια. «Ο κόσμος θα επιβαρυνθεί μόνο στην περίπτωση που το κράτος δεν βοηθήσει».

Ο κ. Πλατύς εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Κύπρος πρέπει να σταματήσει να ακολουθεί το παράδειγμα της Ελλάδας, «γιατί αυτό δυστυχώς συμβαίνει, δεν κάνουμε τίποτε, δεν αποφασίσαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, διαρθρωτικές αλλαγές για εξοικονόμηση»

Πρέπει να εγκριθούν περικοπές

Καταλήγοντας, ο κ. Πλατύς τόνισε ότι πρέπει να εγκριθούν περικοπές. «Μακριά από αυξήσεις φόρων. Το παράδειγμα της Ελλάδας δείχνει ότι οι αυξήσεις φόρων οδηγούν σε καταστροφή. Πρέπει να γίνουν περικοπές στο κόστος λειτουργίας του δημοσίου για να είναι σε θέση το κράτος να στηρίξει τις τράπεζες αν παραστεί ανάγκη».

Εν τω μεταξύ, οικονομικοί αναλυτές εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις που θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό είτε τις Κυπριακές Τράπεζες, είτε τις καταθέσεις, λόγω της απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 50%,

Τράπεζα Κύπρου και Μαρφίν-Λαϊκή, υπολογίζεται ότι θα έχουν απώλεια 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ η κάθε μια, λόγω του κουρέματος που καθορίστηκε στις Βρυξέλλες, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή, τα οποία, θα της παρέχουν την ευχέρεια στήριξης των κυπριακών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν ελληνικά ομόλογα που συμποσούνται στα πέντε δισ. ευρώ. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν μηχανισμοί στήριξής τους και δεν κινδυνεύουν με κλείσιμο, εκφράζοντας φόβους ότι η στήριξη των τραπεζών θα οδηγήσει σε μείωση των πόρων χρηματοδότησης της ανάπτυξης, γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση.

Πρόσθεσε ότι για να αντιμετωπισθεί αυτό το ενδεχόμενο πρέπει η κυβέρνηση, η Κεντρική Τράπεζα και οι επηρεαζόμενες τράπεζες να εξετάσουν "αμέσως και να προχωρήσουμε χωρίς ολιγωρία" με ποιό τρόπο θα εξασφαλισθούν ικανοποιητικοί πόροι για να συνεχισθεί η ανάπτυξη και η κοινωνική πολιτική.

Κεντρική Τράπεζα: Να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες των επηρεαζόμενων τραπεζών για κεφαλαιακή ενίσχυση

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε σειρά μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση της παρούσας χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αποκατάσταση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης στις αγορές.

Υπό το φως του αυξανόμενου συστημικού κινδύνου που πυροδοτήθηκε από την κρίση κυβερνητικού χρέους στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) έχει προβεί σε υπολογισμούς κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών με σκοπό την αντιμετώπιση της σχετικής αβεβαιότητας, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει τα σημαντικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Απαιτείται όπως οι τράπεζες ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια

Σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΑΤ, απαιτείται όπως οι τράπεζες ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια έτσι ώστε να ξεπεράσουν το 9% των κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (CORE TIER 1) με τη δημιουργία αποθέματος κεφαλαίου πέραν του 9% μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012. Το απόθεμα, πέραν του 9% θα αντικατοπτρίζει τη συντηρητική αποτίμηση του κυβερνητικού χρέους που θα βρίσκεται στην κατοχή των τραπεζών σε τρέχουσες τιμές αγορές. Αυτή η ενέργεια θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντέξουν ενδεχόμενες χρηματοοικονομικές διαταραχές και ταυτόχρονα να διατηρούν επαρκή κεφάλαια.

Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, το ύψος του συνολικού κεφαλαιακού αποθέματος που θα απαιτηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ώστε τα κύρια βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια να υπερβούν το 9% ανέρχεται σε €106 δις. Για την Κύπρο οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί της ΕΑΤ ανέρχονται σε €3,6 δις. Με δεδομένο ότι οι υπολογισμοί της ΕΑΤ είναι ενδεικτικοί και σε συνδυασμό με τη δυνατότητα των τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας να προβούν σε λεπτομερή αποτίμηση κατά ομόλογο, σε αντιδιαστολή με τη γενικευμένη προσέγγιση της ΕΑΤ, το προαναφερόμενο ποσό μειώνεται σημαντικά. Εν πάση περιπτώσει, ο τελικός υπολογισμός του απαιτούμενου κεφαλαιακού αποθέματος θα ανακοινωθεί από την ΕΑΤ κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου 2012.

Σχετική δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ (Euro Summit Statement) , αναφέρει ότι «Οι τράπεζες θα πρέπει πρωτίστως να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικούς κεφαλαιακούς πόρους, μεταξύ άλλων, μέσω αναδιάρθρωσης και μετατροπής του χρέους σε μετοχικούς τίτλους. Οι τράπεζες θα πρέπει να υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς την καταβολή μερισμάτων και φιλοδωρημάτων έως ότου επιτευχθεί ο στόχος. Εφόσον χρειαστεί, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν σχετική στήριξη και σε περίπτωση που αυτή δεν μπορεί να παρασχεθεί, η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον πρόκειται για κράτη της Ευρωζώνης.»

Ενόψει των πιο πάνω εξελίξεων, η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί απαραίτητο όπως οι προσπάθειες των επηρεαζόμενων τραπεζών για κεφαλαιακή ενίσχυση συνεχιστούν και εντατικοποιηθούν. Με σημερινές τους ανακοινώσεις οι τράπεζες επεξηγούν τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, η Κεντρική Τράπεζα διαβεβαιώνει ότι "σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας".
 

Top