Συγχαρητήρια στην Σεβγκιούλ Ουλουντάγ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια προς την Τουρκοκύπρια δημοσιογράφο Σεβγκιούλ Ουλουντάγ για την κατάκτηση του τιμητικού Βραβείου «Κουράγιο στη Δημοσιογραφία» του Διεθνούς Ιδρύματος Γυναικείων ΜΜΕ που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, και εκφράζει τις ευχές του για «δύναμη και κουράγιο στη συνέχιση της σημαντικής προσφοράς της στην ερευνητική δημοσιογραφία».

Το φετινό βραβείο του Ιδρύματος αυτού απονεμήθηκε στη Σεβγκιούλ και σε μια δημοσιογράφο από το Αφγανιστάν, καθώς και σε μια τρίτη γυναίκα δημοσιογράφο της οποίας το όνομα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά της.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΚ, η Σεβγκιούλ Ουλουντάγ, σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσής της, το 2002 άρχισε να γράφει για τους αγνοούμενους και τους μαζικούς τάφους στην Κύπρο, πράγμα που επιτάχυνε τις έρευνες και εκσκαφές. Στο σκεπτικό αναφέρεται, επίσης, ότι η Σεβγκιούλ μέσα από τις έρευνες και συνεντεύξεις της, επιχειρεί να φέρει πιο κοντά τις δύο κοινότητες της Κύπρου. Στην προσπάθειά της αυτή συνάντησε πολλά εμπόδια και δέχθηκε πολλές επιθέσεις.

Αναφέρεται ενδεικτικά το δημοσίευμα της εθνικιστικής «Βολκάν» που εκτόξευε απειλές κατά της ζωής της και καλούσε τους αναγνώστες της «να της κόψουν τη γλώσσα». «Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ούτε οι εκστρατείες μίσους ούτε η ψυχολογική τρομοκρατία που της ασκείται, την αποθάρρυναν από του να δημοσιεύσει τα άρθρα της’, προσθέτει η ΕΣΚ.

Η Αφγανή Φαρίντα Νέκζατ, 31 χρόνων, αρχισυντάκτρια του Πρακτορείου ειδήσεων Pajhwok, δέχεται συχνά απειλές εναντίον της ζωής της, ενώ μόλις που διέφυγε σε μια απόπειρα απαγωγής της. Παρά το γεγονός ότι ζει κάτω από συνθήκες εκφοβισμού, η Νέκζατ είναι αποφασισμένη να εξακολουθήσει να εργάζεται στη χώρα της με στόχο την επικράτηση συνθηκών ελευθερίας του Τύπου και ισότητας των γυναικών δημοσιογράφων.

Τα βραβεία «Κουράγιο στη Δημοσιογραφία» καθιερώθηκαν το 1990, την ίδια χρονιά ίδρυσης του Διεθνούς Ιδρύματος Γυναικείων ΜΜΕ, με στόχο να τιμούνται γυναίκες δημοσιογράφοι που επιδεικνύουν ξεχωριστή δύναμη και ακεραιότητα χαρακτήρα, ενώ εργάζονται κάτω από επικίνδυνες ή δύσκολες συνθήκες.
Top