"Άγρια" επεισόδια και τραυματισμοί στις Φοινικούδες

(Τελευταία ενημέρωση 6/11/10 09:25)

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες βράδυ το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 7 και 30 και ενώ στην κεντρική εξέδρα των Φοινικούδων βρισκόταν σε εξέλιξη Φεστιβάλ το οποίο διοργάνωσε η ΚΙΣΑ για τα δικαιώματα των αλλοδαπών. Την ίδια ώρα από την αστυνομική διεύθυνση Λάρνακας με κατεύθυνση το παραλιακό μέτωπο και την πλατεία του Αγίου Λαζάρου πραγματοποιούσαν πορεία κατά της λαθρομετανάστευσης και του εποικισμού μέλη του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης, του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και της Κίνησης για τη Σωτηρία της Κύπρου. Τα αίματα άναψαν όταν τα μέλη της πορείας πλησίασαν την κεντρική εξέδρα της παραλίας όπου μέλη της ΚΙΣΑ πραγματοποίησαν καθιστική εκδήλωση στη μέση του δρόμου εμποδίζοντας τη διέλευση των πεζών. Τότε  το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων μετατράπηκε σε εμπόλεμη περιοχή με τα μέλη των δύο αντιμαχόμενων ομάδων να πετάνε πέτρες, ξύλα καρέκλες και διάφορα άλλα αιχμηρά αντικείμενα, σπάζοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους.

Σε κάποια στιγμή, μέλη της ΚΙΣΑ πέταξαν προς τα μέλη του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης κόκκινες μπογιές.  Οι περαστικοί και οι θαμώνες των καφεστιατορίων της περιοχής να στην προσπάθεια τους να προστατευθούν, άρχισαν να εγκαταλείπουν την σκηνή έντρομοι. Τα πνεύματα προσπάθησε να κατευνάσει ισχυρή αστυνομική δύναμη που βρέθηκε στην σκηνή από τη πρώτη στιγμή, και ήταν εφοδιασμένη με αντιδιαδηλωτική εξάρτηση.

Τα επεισόδια οδηγήθηκαν και στο χώρο παραπλησιου τεμένους όπου ομάδα αγνώστων προκάλεσαν ζημιές στη σιδερένια περίφραξη και στην πόρτα εισόδου.

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν συνολικά 12 άτομα εκ των οποίων τρεις αστυνομικοί, ένας 30χρονος τουρκοκύπριος σοβαρά αφού άγνωστοι του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν με μαχαίρι. Ο 30χρονος εισήχθη στο χειρουργείο αφού έφερε βαθύ τραύμα στον αριστερό πνεύμονα. Σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάσταση του είναι σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου.

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν από την αστυνομία επτά πρόσωπα σχετικά με αδικήματα οχλαγωγίας, επίθεσης εναντίον αστυνομικών και δημόσιας εξύβρισης.

Υπουργός Εσωτερικών: "Παράνομη η εκδήλωση κατά των μεταναστών"

Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης χαρακτήρισε παράνομη την εκδήλωση κατά των μεταναστών, διότι, όπως είπε, προβάλλονταν συνθήματα μίσους και ρατσισμού. Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι αυτό είναι το τρίτο ρατσιστικό επεισόδιο, που συμβαίνει φέτος, γεγονός, πρόσθεσε, που δημιουργεί ανησυχία.

Ζαχαρίας Κουλίας: «Ο ΥΠΕΣ να προβληματιστεί για τις παχουλές  επιταγές που στέλνει στους μετανάστες»

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος πήρε μέρος  στην πορεία εναντίον της λαθρομετανάστευσης,  απέρριψε τη θέση ότι μέλη της πορείας προκάλεσαν τα επεισόδια.. «Η πορεία», είπε «ήταν ειρηνική από την πλατεία Ευρώπης προς τον Άγιο Λάζαρο. Σε κάποια στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Κουλίας «ανέκοψαν την πορεία μέλη της ΚΙΣΑ και επιτέθηκαν στους πεζοπόρους αποκαλώντας τους ναζιστές και Φασίστες». Ο κ. Κουλίας ανέφερε ότι κανένας από τους διαδηλωτές δεν κρατούσε αιχμηρά αντικείμενα. Αντίθετα είπε  τέτοια αντικείμενα   μετέφεραν μέλη της ΚΙΣΑ  και εκείνοι που παρίσταντο στο φεστιβάλ της, οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον των πεζοπόρων.  Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Κουλίας κατηγόρησε τον υπουργό εσωτερικών ότι διαστρεβλώνει τα γεγονότα και τον κάλεσε να προβληματιστεί «για τις επιταγές των πέντε και των δέκα χιλιάδων ευρώ  που στέλνει κάθε μήνα στους μετανάστες».

Αστυνομία: «πράξαμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να αποτρέψουμε τα χειρότερα»

Σε δήλωσή του για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στη Λάρνακα μεταξύ Κυπρίων πολιτών και μεταναστών, ο Εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός διευκρίνισε ότι ρόλος της Αστυνομίας είναι να επεμβαίνει σε όσους παρεκτρέπονται και αυτό έπραξε χθες βράδυ, επεμβαίνοντας αποφασιστικά και δυναμικά αποτρέποντας τα χειρότερα. Το δικαίωμα του να συνέρχεται κάποιος ειρηνικά να εκφράσει μια άποψη είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο αναφαίρετο δικαίωμα, είπε ο κ. Κατσουνωτός, ωστόσο το δικαίωμα αυτό, σημείωσε, «δεν του επιτρέπει και δεν τον νομιμοποιεί να παρεκτρέπεται να χρησιμοποιεί βία ή να ξεφεύγει των νόμιμων πλαισίων». Απορρίπτονται, πρόσθεσε, οι κατηγορίες που αποδίδονται στην Αστυνομία για δήθεν κακή εκτίμηση του κινδύνου, για μη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων, σημειώνοντας ότι η Αστυνομία έπραξε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό ούτως ώστε να αποτρέψει τα χειρότερα. «Και θα πρέπει κάποιοι, εξ αυτών που μας επικρίνουν, να δουν το πρόβλημα στη ρίζα του και όχι να προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες άλλων στους ώμους της Αστυνομίας», είπε.

Μαζική καταδίκη από τα κόμματα

Μαζική καταδίκη των  κομμάτων για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια μεταξύ μελών του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης και αλλοδαπών μεταναστών στην παράλια των Φοινικούδων στην Λάρνακα. 

Αποτρόπαια και ρατσιστικά χαρακτήρισε τα επεισόδια, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι χρειάζεται μια πιο ορθή πολιτική από πλευράς κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.    

Στην ανάγκη εξάλειψης της ξενοφοβίας και του φυλετικού μίσους από την Κυπριακή κοινωνία, έκαναν αναφορά ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Οι οικολόγοι τονίζουν ότι ο φασισμός και ο ρατσισμός  πρέπει να συναντήσουν την ομόθυμη καταδίκη των πολιτών και της κοινωνίας 

-------------------------------------------

(Τελευταία ενημέρωση 21:20)

Ηρέμησαν τα πνεύματα στις Φοινικούδες, ωστόσο οι δύο πλευρές παραμένουν στις θέσεις τους. Από τα επεισόδια τραυματίστηκε μια γυναίκα αστυνομικός στο κεφάλι όταν ρίφθηκε καρέκλα εναντίον της από συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ και οι Αστυνομικοί φέρουν τώρα αντιδιαδηλωτικές εξαρτήσεις.

Προς το παρόν και οι δύο πλευρές παραμένουν στις θέσεις τους. Η αστυνομία έχει προβεί στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων
------------------------------------

(τελευταία ενημέρωση 20:40)

Δεν άργησαν να έρθουν τα επεισόδια και οι τραυματισμοί στις Φοινικούδες, μετά την παρουσία δύο εκ δια μέτρου αντίθετων οργανώσεων για το θέμα των μεταναστών.  Το  φεστιβάλ υποστήριξης  των μεταναστών που διαργάνωσε ο ΚΙΣΑ  και η  ταυτόχρονη πορεία διαμαρτυρίας  από το Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης εναντίον των μεταναστών έφερε την έκρηξη, όταν μέλη του ΚΙΣΑ έκλεισαν τον δρόμο απ’ όπου θα περνούσε η πορεία διαμαρτυρίας του ΚΕΑ. Η φραστική επίθεση από τις δύο πλευρές  δεν άργησε να έρθει.  Ισχυρή αστυνομική δύναμη δημιούργησε αλυσίδα για να αποτρέψει την  συμπλοκή. Ωστόσο τα πνεύματα οξύνθηκαν περισσότερο  από την παρουσία  του Βουλευτή Ζαχαρία Κουλία στην εκδήλωση του ΠΑΚ. Τα μέλη του ΠΑΚ  άρχισαν να πετούν ξύλα, καθώς δεν μπορούσαν  να σπάσουν το τοίχος των αστυνομικών
Τα επεισόδια είναι πολύ σοβαρά,  τα μέλη του ΠΑΚ έχουν  μπει στο χώρο  της  εκδήλωσης του ΚΙΣΑ και άρχισαν να  πετούν καρέκλες και πέτρες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας γυναίκας αστυνομικού.

-------------------------------------------

Τοπίο που μυρίζει «επεισόδια» είναι το παραλιακό μέτωπο των φοινικούδων. Ένα φεστιβάλ υποστήριξης  προς τους μετανάστες και μια ταυτόχρονη πορεία διαμαρτυρίας  από το Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης, που τάσσεται εναντίον της λαθρομετανάστευσης φαίνεται πως θα αποτελέσουν τον συνδυασμό που θα επιφέρει επεισόδια.  Τόσο  το φεστιβάλ  Rainbow που διοργανώνει ο ΚΙΣΑ με σύνθημα «Κύπριοι και μετανάστες ενωμένοι ενάντια στην Κρίση», όσο και η πορεία του Κινήματος  Ελληνικής αντίστασης ξεκίνησαν γύρω στις 19:00 και οι πρώτοι διαπληκτισμοίδεν άργησαν να έλθουν όταν μέλη του ΚΙΣΑ έκλεισαν τον δρόμο απ’ όπου θα περνούσε η πορεία διαμαρτυρίας.  Οι αστυνομικοί έχουν μπει στη μέση..      

Top