Το προφίλ του Ρώσου μεγιστάνα Dimitry Rybolovlev

Στη λίστα του Forbes βρίσκεται στην 79η θέση και θεωρείτε ο 10ος πλουσιότερος Ρώσος. Ο λόγος για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Dimitry Rybolovlev που από την Δευτέρα το βράδυ είναι ο νέος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου. Η ιστορία του Rybolovlev είναι παρόμοια με των υπόλοιπων Ρώσων ολιγαρχών. Μετά τις σπουδές του στη Φαρμακευτική δημιούργησε ένα επενδυτικό ταμείο και εκμεταλλευόμενος τη νέα τάξη πραγμάτων στη νεοσύστατη Ρωσική Δημοκρατία ο Rybolovlev άρχισε να μαζεύει μετοχές βιομηχανικών μονάδων που μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είχαν μείνει ορφανές και έφτασε να κατέχει την πλειοψηφία της Uralkali της μεγαλύτερης βιομηχανίας λιπασμάτων στη Ρωσία της.
 
 
Με την είσοδο της Uralkali στο χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2007 η αξία της εκτινάχθηκε στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ενώ εκείνη τη χρονιά ο ίδιος είδε το όνομά του να φιγουράρει στην 59 θέση της λίστας του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Τον περασμένο Ιούνιο ο Rybolovlev ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για πώληση του μεγαλύτερου μέρους των μετοχών της Uralkali που είχε στη διάθεσή του.
 
 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μαζέψαμε από τα ρωσικά ΜΜΕ ο Rybolovlev είναι ένας μάλλον χαμηλών τόνων άνθρωπος που απέφευγε μέχρι πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό άλλαξε εξαιτίας δύο παραγόντων. Αφενός η αγορά μίας τεράστιας έπαυλης στο Palm Beach και αφετέρου το διαζύγιό του με την επί 23 χρόνια σύζυγό του έφεραν το όνομά του στην επικαιρότητα. Η έπαυλη Maison de l'Amitie αγοράστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ έναντι 95 εκατομμυρίων δολαρίων και σύμφωνα με πληροφορίες ο Rybolovlev δεν πρόλαβε καν να την απολαύσει αφού λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησε η διαδικασία διαζυγίου και η έπαυλη βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης με την πρώην σύζυγό του. Σύμφωνα πάντως με τις περιγραφές πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτήριο των 3000 τετραγωνικών στο οποίο μάλιστα έχουν προστεθεί και πίνακες ανεκτίμητης αξίας από Μονέ, Πικάσο, Γκογκέν και Βαν Γκονγκ.
 
Ο λόγος για τον οποίο γνωρίζει όλος ο κόσμος αυτές τις λεπτομέρειες δεν είναι άλλος από το διαζύγιο που προαναφέραμε. Η πρώην σύζυγός τους Ελένα με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1987 και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά κατέθεσε αίτηση διαζυγίου με την οποία ζητάει τη μισή περιουσία του Rybolovlev. Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός πως η σύζυγός του υποστηρίζει πως η συνολική του περιουσία ξεπερνάει τα 7 δισεκατομμύρια και γι’ αυτό ζητάει περίπου 3,8 δις. Μάλιστα έχει προσφύγει σε δικαστήρια στις ΗΠΑ και την Ελβετία τα οποία έχουν παγώσει καταθέσεις αλλά και την πώληση της συγκεκριμένης έπαυλης.
 
Πάντως ο ίδιος ο Rybolovlev υποστηρίζει πως έχει υπογράψει συμφωνία με την πρώην σύζυγό του στην οποία είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να πληρώσει πάνω από 60 εκατομμύρια δολάρια. Πάντως αν χάσει την υπόθεση θα μιλάμε για το ακριβ
ότερο διαζύγιο στα χρονιά αφού ακόμη και ο Μέρντοχ ή ο Αμπράμοβιτς που είχαν αντίστοιχους μπελάδες δεν χρειάστηκε να πληρώσουν πολύ πάνω από το 1 δις.
Top