Πάσχα...του κόσμου...Πάσχα

Το Πάσχα ήταν η μεγάλη γιορτή των Εβραίων που είχε καθιερωθεί σ’ανάμνηση της εξόδου τους απο την Αίγυπτο και ιδιαίτερα της διάβασης τους από την Ερυθρά Θάλασσα.Η λέξη Πάσχα αποτελεί Ελληνική απόδοση της Εβραϊκής λέξης pasah που σημαίνει διάβαση . Κι αυτή αποτελεί μεταφορά στην Εβραϊκή θρησκεία παλιάς σχετικής γιορτής των Αιγυπτίων που λεγόταν pisah(=διάβαση) και σχετιζόταν με τη διάβαση του Ηλίου από τον Ισημερινό.Σε μάς τους Χριστιανούς το Πάσχα σχετίστηκε με την Ανάσταση του Χριστού και σαν τέτοιο το γιορτάζουμε.

Το  Πάσχα δεν  γιορτάζεται όμως παντού...με τον ίδιο τρόπο...

Σε κάποιες χώρες υπάρχουν παραδόσεις, σε κάποιες άλλες υπάρχουν τα ήθη και έθιμα αλλά σε μερικές χώρες υπάρχουν και οι δεισιδαιμονίες.

Ας αρχίσουμε με τα δικά μας!

Τις μέρες πριν από τη Λαμπρή οι νοικοκυρές θα κάνουν τον γενικό καθαρισμό του σπιτιού. Μετά θα ετοιμάσουν τα παξιμάδια τους, καθώς επίσης και τις περίφημες «φλαούνες», ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουν τα κόκκινα αβγά, τα οποία θα τσουγκρίσουν μετά την Ανάσταση. Οι νέοι φροντίζουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας να μαζέψουν αρκετά ξύλα στην αυλή της εκκλησίας. Τη νύχτα της Ανάστασης του Χριστού τα ξύλα αυτά θα παραδοθούν στις φλόγες της Λαμπρατζιάς. Είναι το κάψιμο του Ιούδα. Την Κυριακή, θα ψήσουν αρνί στη σούβλα, ο κάθε ένας στο σπίτι του μαζί με τους συγγενείς και φίλους.
Το απόγευμα διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, μόνο πλέον στα χωριά που περιλαμβάνουν παραδοσιακά παιγνίδια. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα. Την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα γίνεται η διεξαγωγή σύγχρονων αλλά και παραδοσιακών παιχνιδιών. Από τα παιχνίδια της Λαμπρής ενδιαφέρον παρουσιάζουν το «Λουτρό», η «Συτζιά», το «Τριάππιδθκια», το «Κάτερκο» και το «Διτζιήμιν». Διοργανώνονται και ποδοσφαιρικοί αγώνες ελεύθερων και παντρεμένων.

Στη Σουηδία...το Πάσχα είναι κάπως διαφορετικό...

Εκεί οι κάτοικοι έχουν ορισμένες δεισιδαιμονίες για το Πάσχα. Έτσι αυτή την εποχή οι Σουηδοί υποστηρίζουν ότι οι μάγισσες δουλεύουν περισσότερο και η μαύρη μαγεία τους εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Την Μεγάλη Πέμπτη υποτίθεται ότι αρχίζουν να πετούν με τις σκούπες τους για να δουν τον Σατανά και ξαναγυρίζουν πίσω στη γη το Μεγάλο Σάββατο. Άλλη δεισιδαιμονία για την Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο είναι όταν τα παιδιά ντύνονται με κουρελιασμένα ρούχα και πάνε στους γείτονες τους για επίσκεψη. Μερικοί αφήνουν μια πασχαλινή κάρτα προσμένοντας κάποιο γλύκισμα ή καραμέλα. Επίσης το κάθε ένα χωριό ανάβει φωτιές έτσι ώστε στο τέλος να αναδειχθεί νικητής το χωριό με την μεγαλύτερη φωτιά. Κατά την διάρκεια του Πάσχα ανάβουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά τα οποία διασκεδάζουν τα παιδιά και τους μεγάλους.
Μια άλλη παράδοση στη Σουηδία γίνεται το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, όπου τα αγόρια του χωριού μαζεύουν κλαδιά και τρέχουν πίσω από τις κοπέλες έτσι ώστε να τις κτυπήσουν. Αυτό συνεχίζεται ωσότου οι κοπέλες δώσουν στα αγόρια κάτι να πιουν. Η παράδοση όμως αντιστρέφεται, τη Δευτέρα μετά το Πάσχα. Έτσι τώρα έχουμε τις κοπέλες να τρέχουν πίσω από τα αγόρια και να κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Πρωτότυπο όμως είναι και το Πάσχα στο Μεξικό

Μπορεί να σας φανεί λίγο παράξενο, αλλά πιστέψτε το γιατί γίνεται κάθε χρόνο με πάρα πολλή αφοσίωση και πίστη. Οι Μεξικάνοι έχουν ως παράδοσή τους να κάνουν κάθε χρόνο διάφορες αναπαραστάσεις του τελευταίου δείπνου, της προδοσίας του Κυρίου, της δίκης, της Σταύρωσης και της Ανάστασης Του. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές γίνεται αληθινή η Σταύρωση του Κυρίου. Εκείνοι που λαμβάνουν μέρος σε αυτές τις παραστάσεις ντύνονται με ρούχα της εποχής εκείνης και ετοιμάζονται για αυτή την αναπαράσταση από ένα χρόνο πριν, έτσι ώστε να βγει τόσο αληθινή και να αγγίξει της καρδιές όλων ανθρώπων.

Φθινοπωρινό Πάσχα κάνουν στην Αυστραλία...

Το Πάσχα στην Αυστραλία γιορτάζεται με διάφορα ήθη και έθιμα. Πολλοί είναι οι πιστοί οι οποίοι πάνε στις εκκλησίες, ενώ, διάφορα ζώα όπως κουνέλια, κυκλοφορούν στην πόλη για να δώσουν την χαρούμενη αίσθηση του Πάσχα. Φυσικά η διασκέδαση δεν λείπει και όλοι μαζί ενώνονται για να γιορτάσουν όσο πιο ωραία την γιορτή της χαράς και της ευτυχίας. Κάτι πολύ διαφορετικό από εμας, τις χώρες τις Ευρώπης, είναι η εποχή. Τι στιγμή που εμείς γιορτάζουμε το Πάσχα την Άνοιξη, στην Αυστραλία το γιορτάζουν Φθινόπωρο. Στην μεγάλη πόλη της Αυστραλίας, το Σίδνεϋ, διοργανώνονται διάφορα σόου, εκθέσεις, όπου η διασκέδαση κατέχει την πρωτιά, ενώ διάφορα ζώα διασκεδάζουν τους μικρούς φίλους και τα βεγγαλικά δημιουργούν κάτι το εξωπραγματικό και ανεπανάληπτο.

Στην Γερμανία κυνηγούν το Πασχαλινό αυγό..

Στη Γερμανία το Πάσχα ξεκινά με την μεταφορά του Σταυρού την Μεγάλη Πέμπτη. Οι Γερμανοί έχουν ως παράδοση την Μεγάλη Πέμπτη να τρώνε μόνο ψάρι. Το Πάσχα ξεκινά με δοξολογίες στην εκκλησία το βράδυ και τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα το πρωί. Η Κυριακή θεωρείται οικογενειακή μέρα στην Γερμανία και υπάρχει ειδικό μενού για το μεσημέρι, όπως βαμμένα αυγά και μια τούρτα σε σχήμα αρνιού. Επίσης ίδια μέρα τρώνε και αλλά γλυκά όπως μπισκότα, κέικ, σοκολάτες. Μια παράδοση για τα παιδιά είναι να κρύβουν αυγά μέσα στον κήπο και να παίζουν το παιχνίδι “Κυνήγι του Πασχαλινού Αυγού” για να τα βρούν. Άλλη παράδοση είναι η φωτιά του Πάσχα όπου μαζεύουν τα παλιά Χριστουγεννιάτικα δέντρα του χειμώνα και τα καίνε σε ένα χώρο σαν μήνυμα ότι τέλειωσε ο χειμώνας και ξεκινάει η Άνοιξη με το Πάσχα.


Η πιο θερμή γιορτή για τους Σέρβους που τηρούν τις παραδόσεις είναι το Πάσχα

Το Πάσχα είναι η ευτυχέστερη θρησκευτική γιορτή για τους παραδοσιακούς Σέρβους, καθώς αποτελεί ιδανική ευκαιρία για οικογενειακές συνεστιάσεις.Οι σερβικές εκκλησίες, ιδίως στο Κόσοβο, πλημμυρίζουν πιστούς τη Μεγάλη Παρασκευή και την αναστάσιμη λειτουργία του Σαββάτου. Μετά τη λειτουργία, ανταλλάσσουν βαμμένα αυγά και δώρα και επιστρέφουν στο σπίτι για το Πάσχα -τη μοναδική μέρα του χρόνου που οι Σέρβοι δεν πηγαίνουν σε νεκροταφεία, καθώς η γιορτή αυτή συνιστά νίκη της αιώνιας ζωής.
Το βάψιμο των αβγών τη Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί ίσως το πιο ευχάριστο πασχαλινό έθιμο στη Σερβία. Αν και η παράδοση επιτάσσει το κόκκινο χρώμα, τα σύγχρονα ήθη επιτρέπουν πλέον τη χρησιμοποίηση όλων των χρωμάτων.
Ενα ακόμα έθιμο είναι η ζωγραφική των βαμμένων αυγών -κάτι με το οποίο καταπιάνονται κυρίως τα νεαρότερα μέλη των οικογενειών.
Το πρώτο βαμμένο αυγό φυλάσσεται για να προστατεύει το σπίτι έως το επόμενο Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα, οι Σέρβοι συνηθίζουν να επισκέπτονται συγγενείς και φίλους και να προσφέρουν βαμμένα αβγά ως δώρα. Οι οικοδεσπότες με τη σειρά τους προσφέρουν επίσης βαμμένα αβγά.
Η συγκέντρωση της οικογένειας για το πασχαλινό τραπέζι είναι μία παράδοση βαθιά ριζωμένη στην ιστορία της Σερβίας. Αυτό που χαρακτηρίζει το τραπέζι του Πάσχα είναι το αρνί και το σπανάκι, συνοδευόμενα με ραπανάκια και κρεμμύδια. Η οικοδέσποινα ψήνει στρογγυλό ψωμί. Και το γεύμα ξεκινά με το τσούγκρισμα των αβγών...Top