Πειθαρχική δίωξη δύο αστυνομικών

Αποφάσεις στην Αστυνομία για τα προχθεσινά επεισόδια στην Πάφο

Η διοικητική έρευνα που διατάχθηκε προχθές ολοκληρώθηκε πάραυτα και ο Αρχηγός Αστυνομίας διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος δυο μελών της Αστυνομίας Πάφου.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Δεν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα

Στο πι και φι ολοκληρώθηκε η έρευνα που διατάχθηκε προχθές σε σχέση με την ευθύνη μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου στα επεισόδια που έγιναν προχθές στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, με αφορμή το Διάλογο μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που διεξάγεται σε ξενοδοχείο της Πάφου.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου στο Αρχηγείο Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός ανέφερε ότι, «όπως ήταν η δέσμευσή μας, ολοκληρώθηκε τάχιστα η κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα, που διατάχθηκε για την ευθύνη μελών της Αστυνομίας στα επεισόδια και σήμερα (σ.σ. χθες) τέθηκε στη διάθεση του Αρχηγού Αστυνομίας. Στη βάση του πορίσματος της διοικητικής έρευνας αποφασίστηκε ο διορισμός ερευνώντος αξιωματικού, με στόχο να προχωρήσει στην πειθαρχική έρευνα που στρέφεται εναντίον δυο μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου».
Όπως εξήγησε ο κ. Κατσουνωτός, τα αδικήματα για τα οποία θα διερευνηθεί η πειθαρχική έρευνα αφορούν: Πρώτο, την παράνομη ή άσκοπη άσκηση εξουσίας. Δεύτερο, την ανάρμοστη συμπεριφορά. Τρίτο, την αμέλεια καθήκοντος.

Δεν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα
Οι δυο αστυνομικοί, σε βάρος των οποίων διατάχθηκε η πειθαρχική έρευνα, δεν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αφού, όπως εξήγησε ο κ. Κατσουνωτός, «η διαθεσιμότητα αποτελεί διοικητικό και όχι εκδικητικό μέτρο. Η απόφαση για να τεθεί κάποιος σε διαθεσιμότητα κρίνεται από το αρμόδιο όργανο, στην προκειμένη περίπτωση από τον Αρχηγό Αστυνομίας, όταν η παραμονή του στην Υπηρεσία θα επηρεάσει το ανακριτικό έργο είτε με την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων είτε με τον επηρεασμό μαρτύρων. Είναι αυτονόητο ότι όλο το υλικό είναι στη διάθεσή μας και έτσι δεν ενδείκνυται οι δυο αστυνομικοί να τεθούν σε διαθεσιμότητα».
Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι η Αστυνομία Πάφου διερευνά γραπτό παράπονο που υποβλήθηκε από τη δημοσιογράφο της «Σ» Μηλίτσα Πολεμίτου.

Τι λέει ο πειθαρχικός κώδικας

Ένα από αδικήματα με τα οποία θα καταπιαστεί η έρευνα που διεξάγεται σε βάρος των δυο αστυνομικών είναι η παράνομη ή άσκοπη άσκηση εξουσίας. Με βάση τον πειθαρχικό κώδικα της Αστυνομίας, αυτό συμβαίνει εάν ένα μέλος της Αστυνομίας: Πρώτο, προβαίνει σε οποιαδήποτε παράνομη ή άσκοπη σύλληψη χωρίς εύλογη και επαρκή αιτία. Δεύτερο, μετέρχεται μη απόλυτα αναγκαία βία σε κρατούμενο ή σε πρόσωπο με το οποίο ενδεχομένως έρχεται σε επαφή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Τρίτο, συμπεριφέρεται με αγένεια ή βάναυσα σε οποιοδήποτε πρόσωπο. Τέταρτο, βιαιοπραγεί εναντίον φρουρού ή σκοπού.

Τι λέει ο Υπουργός
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, κληθείς χθες να σχολιάσει τη συμπεριφορά αστυνομικών κατά τη χθεσινή διαδήλωση των μοναχών στην Πάφο, δήλωσε τα ακόλουθα:
«Όλοι έχουμε δει τα στιγμιότυπα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Θα υιοθετήσω τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, αλλά και εγώ προσωπικά, σύμφωνα με τα όσα δει, δηλώνω ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορεί να είναι αποδεκτές, αλλά πρέπει να είναι και καταδικαστέες. Ήδη, η ηγεσία της Αστυνομίας έχει διατάξει πειθαρχική και ποινική έρευνα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες. Θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία που προβλέπεται στους κανονισμούς της Αστυνομίας και όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι σε καμιά περίπτωση τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές, ούτε από την Αστυνομία ούτε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης».
Ερωτηθείς σχετικά για την επίθεση που δέχτηκε η ανταποκρίτρια της τηλεόρασης του ΣΙΓΜΑ και για τις αντιδράσεις της Ένωσης Συντακτών, ο κ. Λουκά απάντησε: «Είναι αυτά που λέω, ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά, πόσω μάλλον όταν στρέφονται εναντίον λειτουργών της δημοσιογραφίας, όπου πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί όσον αφορά τη συμπεριφορά μας. Βρίσκεται υπό εξέλιξη έρευνα αυτή τη στιγμή και θα αποδοθούν οπωσδήποτε ευθύνες».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον προκύπτουν και ποινικές ευθύνες αστυνομικών στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Υπουργός απάντησε ότι αν διαφανεί από την έρευνα ότι υπάρχουν ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες ως προς τη συμπεριφορά των μελών της Αστυνομίας, αυτές θα αποδοθούν.

H Ένωση Συντακτών
Η Ένωση Συντακτών Κύπρου απέστειλε επιστολές προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκά Λουκά και στον Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου, στις οποίες εκφράζει «την έντονη διαμαρτυρία της και παράλληλα καταγγέλλει τη βίαιη, παράνομη, εχθρική και προσβλητική συμπεριφορά ανδρών της Αστυνομικής Δύναμης Πάφου σε βάρος δημοσιογράφων που βρίσκονταν σε καθήκον, για την ειδησεογραφική κάλυψη γεγονότων που διαδραματίζονταν την Τρίτη έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Χλώρακα στην Πάφο».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΚ, μαζί με την επιστολή της κοινοποιεί αντίγραφο της γραπτής καταγγελίας της δημοσιογράφου Μηλίτσας Πολεμίτου, «η οποία τεκμηριώνει τη βάναυση και ανάρμοστη συμπεριφορά αστυνομικών με πράξεις και ενέργειες που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της ελευθεροτυπίας και του θεμελιώδους δικαιώματος απρόσκοπτης πληροφόρησης των πολιτών».
Στην επιστολή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης η ΕΣΚ «ζητεί και αναμένει ότι θα δώσετε εντολή για τάχιστη και ενδελεχή διερεύνηση των καταγγελιών της κ. Πολεμίτου, και για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για τιμωρία των οποιωνδήποτε ενόχων και συνενόχων, για μη επανάληψη παρόμοιων απαράδεκτων και απειλητικών για τους δημοκρατικούς θεσμούς και αξίες φαινομένων, και για την αποτελεσματική προστασία και τον πλήρη σεβασμό της αποστολής και του έργου των δημοσιογράφων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».
Καταλήγοντας στην επιστολή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης η ΕΣΚ απευθύνει παράκληση όπως ενημερωθεί «για οποιεσδήποτε σχετικές ενέργειες».

Αυτεπάγγελτη έρευνα από την Αρχή Παραπόνων


Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη εξέταση των επεισοδίων μεταξύ αστυνομικών και μοναχών - πολιτών που προκλήθηκαν προχθές στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην Πάφο.
Κατά τα επεισόδια, μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου συνέλαβαν έξι πρόσωπα, εκ των οποίων δύο μοναχούς, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης για απομάκρυνση διαδηλωτών που αντετίθεντο στο συνέδριο μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της δικαιοδοσίας της Αρχής, να διενεργεί αυτεπάγγελτες έρευνες, αμφισβητείται από την Αστυνομία και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ απασχολεί την Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Αποδοκιμασία από τα κόμματα

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Τα κόμματα δεν έμειναν απαθή μπροστά στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν προχθές στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στη Χλώρακα, και αποδοκίμασαν τη στάση της Αστυνομίας και τα όσα συνέβησαν, με αφορμή το συνέδριο Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια, παρέπεμψε στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτού.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, μέσω του βουλευτή και επιτρόπου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσου Μητσόπουλου, χαρακτήρισε τραγελαφικά τα γεγονότα και ανέφερε ότι «η Αστυνομία δεν έχει ανάγκη από οποιονδήποτε τρίτο κακόπιστο να τη δυσφημήσει ή να υπονομεύσει το κύρος της και να καταρρακώσει την εικόνα της, γιατί σίγουρα μόνη της τα καταφέρνει καλύτερα». Ο κ. Μητσόπουλος χαρακτήρισε τα όσα είδαμε ως «μια λαμπρή επίδειξη επαγγελματισμού, αυτοσυγκράτησης και ψυχραιμίας εκ μέρους της Αστυνομίας μας. Αποδείχτηκε γι' ακόμα μια φορά ότι μπορεί να αντιμετωπίσει με πυγμή και αποφασιστικότητα τα ταραχοποιά και τρομοκρατικά στοιχεία, που απειλούν να διασαλεύσουν τη δημοκρατία και την κοινωνική ομαλότητα στην πατρίδα μας».
Παράλληλα, ο κ. Μητσόπουλος κάλεσε τη συντεταγμένη Κυβέρνηση να εκφράσει την έντονη αποδοκιμασία της για τα «θλιβερά επεισόδια» που εκτυλίχτηκαν χθες στη Χλώρακα και εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς. Από την άλλη, όμως, εξέφρασε, παράλληλα, ικανοποίηση για την πρόθεση της ηγεσίας της Αστυνομίας να διερευνήσει την υπόθεση, αλλά και αμέριστη συμπαράσταση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, που «με μοναδικό τους όπλο τις κάμερες, προσπάθησαν να μεταφέρουν αυθεντική ενημέρωση και εικόνα στους πολίτες».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε χθες ότι «το ΑΚΕΛ έχει διαχρονικά στηρίξει μια ευνομούμενη πολιτεία, στην οποία θα πρέπει να επικρατεί η τάξη, ο σεβασμός στους νόμους, τα δημοκρατικά θέσμια και την αντίθετη άποψη». Ωστόσο, ανέφερε ότι «από τη μια, κανένας δεν νομιμοποιείται να παίρνει το νόμο στα χέρια του, έχοντας κατά νουν ότι εμείς στηρίζουμε με πάθος το δικαίωμα του καθενός να διαδηλώσει την αντίθετη άποψη, αλλά την ίδια στιγμή, χωρίς να παραβιάζει οποιονδήποτε από τους νόμους της πολιτείας ή ακόμη και τη δημοκρατία, και έχουν σημειωθεί κάποια πράγματα όπως ήταν για παράδειγμα οι καταλήψεις ναών με τη βία, η παρεμπόδιση τέλεσης μυστηρίων». Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι την ίδια στιγμή όμως και η Αστυνομία, η οποία έχει το πρόσταγμα να τηρεί την τάξη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και με πολλή φειδώ να προχωρεί σε μέτρα, τα οποία μπορούν να στραφούν και κατά ανθρώπων που δεν έχουν ανάμειξη σε αυτά τα γεγονότα.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε ως θέμα της Αστυνομίας τα χθεσινά γεγονότα σε εκκλησία στην Πάφο, τονίζοντας ωστόσο ότι «ασφαλώς, η άσκηση σωματικής βίας δεν ενδείκνυται, ακόμα και για εκείνους οι οποίοι είναι προφανές ότι συμπεριφέρθηκαν κατά τρόπον ενοχλητικό σε υπερβάλλοντα βαθμό». Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι ο ίδιος είναι «εναντίον των θρησκευτικών φανατισμών».

Ο Λαυρέντιος Ντετζόρτζιο καταγγέλλει τον Μητροπολίτη Πάφου

ΤΗΣ ΜΗΛΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΙΤΟΥ

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο μοναχοί και οι τέσσερεις λαϊκοί που συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Οι πέντε από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη είσοδο στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, για αντίσταση κατά τη σύλληψή τους, για ανησυχία και εξύβριση, ενώ ο έκτος κατηγορούμενος, ο Λαυρέντιος Ντετζόρτζιο, πρόεδρος της Φιλορθοδόξου Ενώσεως «Κοσμάς Φλαμιάτος», αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες, για παράνομη είσοδο και ανησυχία.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύλληψη των πέντε, δύο μοναχών και τριών λαϊκών, είναι γνωστές, με ομάδα αστυνομικών να επιδεικνύουν υπέρμετρη βία σε βάρος τους.
Ο κ. Ντετζόρτζιο εξέφρασε τη λύπη του για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας, να προχωρήσει σε συλλήψεις. «Επεδείχθη υπερβάλλον ζήλος από κάποια αστυνομικά όργανα, είπε, και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι «σε εκείνους που έστειλαν τις αστυνομικές δυνάμεις για να βγάλουν τους ορθοδόξους χριστιανούς που προσεύχονταν μέσα στο φυσικό τους χώρο, μέσα στον ιερό ναό, ο οποίος είναι καθιερωμένος και αφιερωμένος στο Χριστό και στον Άγιο Γεώργιο, για τη λατρεία του ορθόδοξου πιστού λαού. Αυτή είναι η αποκλειστική χρήση και δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία κανενός, ούτε να ελέγχεται η πρόσβαση προς τον ιερό ναό από οποιονδήποτε».
Πρόσφατα, είπε, όταν ήλθε στην Κύπρο, πήγε σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο και εγκαταστάθηκε στο δωμάτιό του, για να τον διώξουν τελικά το ίδιο βράδυ, με τη δικαιολογία ότι δεν γνωρίζουν τις προθέσεις του και για να μη διαταραχθεί η ειρήνη στο ξενοδοχείο, του ζητήθηκε να το εγκαταλείψει. «Δεν είχαν κανένα στοιχείο εις βάρος μου, ότι είχα πρόθεση να δημιουργήσω οτιδήποτε, παρά μόνο την προσευχή που έκανα έξω από το ξενοδοχείο, διαμαρτυρόμενος για τη διεξαγωγή αυτού του διαλόγου».
Ο κ. Ντετζόρτζιο επανέλαβε τις καταγγελίες εναντίον του Μητροπολίτη, ότι δηλαδή την περασμένη Τρίτη το πρωί εισήλθε εντός του ναού και φέρθηκε βίαια, άρπαξε τα βιβλία από τα χέρια των προσευχομένων και χειροδίκησε εναντίον τους, ενώ άρπαξε και μια φωτογραφική μηχανή, ο κάτοχος της οποίας φωτογράφιζε την επίσκεψη του Μητροπολίτη εντός του ναού.
Ο κ. Ντετζόρτζιο υπογράμμισε ότι όλα αυτά που συνέβησαν με τον Μητροπολίτη Πάφου και την Αστυνομία είναι δευτερεύουσας σημασίας, και ότι το κυρίαρχο γεγονός είναι ο Διάλογος που γίνεται μέσα στο ξενοδοχείο. «Αυτό το οποίο είναι ανυπόστατο δεν πρέπει να συμβαίνει και δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει, και πολύ περισσότερο όταν τα πληρώματα των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι σύνοδοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών δεν έχουνε συζητήσει και δεν έχουνε αποφασίσει σχετικά».

Δεν χειροδίκησα, λέει ο Πάφου

Ο Μητροπολίτης Πάφου διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι χειροδίκησε εναντίον οποιουδήποτε και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς ως «ανυπόστατα και ασύστολα ψεύδη». Ο ίδιος, μιλώντας χθες το μεσημέρι σε εκπομπή του ΡΙΚ, επανέλαβε ακόμα μια φορά ότι ο ίδιος πήγε στο ναό και ζήτησε από τα πέντε άτομα που βρίσκονταν εκεί να βγουν έξω, για να μπορέσουν οι καθολικοί να κάνουν την προγραμματισμένη Θεία Λειτουργία. Τους πρότεινε μάλιστα, αφού φοβούνται ότι βεβηλώνεται ο ναός με την παρουσία των καθολικών, τότε να πάνε στα κατεχόμενα, όπου εκεί βεβηλώνονται 500 και πλέον ναοί μας. Ποτέ δεν τους άγγιξε και θα επιθυμούσε πολύ να διερευνηθεί η καταγγελία αυτή εναντίον του.
Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος τόνισε ότι «είμαστε υπόχρεοι, μιας και φιλοξενούμε τον Διάλογο ως επίσημη Εκκλησία να παράσχουμε οποιαδήποτε ευκολία για τις λατρευτικές ανάγκες που χρειάζονται οι άνθρωποι. Και αυτό δεν είναι βεβήλωση της εκκλησίας μας, ούτε και αυτό που είπαν για παραπλάνηση, ότι είδαν την Αγία Τράπεζα να είναι παραμελημένη. Οι καθολικοί δεν μπαίνουν μέσα στο ιερό, αλλά έξω από αυτό βάζουν ένα τραπέζι και κάνουν τις Ακολουθίες τους».
Αναφερόμενος στον Λαυρέντιο Ντετζόρτζιο, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι «είναι πρώην ρωμαιοκαθολικός ιερέας και με το σύνδρομο του γενιτσαρισμού, να μην κατηγορηθεί ότι έμεινε πίσω από τους ορθοδόξους, έρχεται από το εξωτερικό να καθοδηγήσει αυτή την κατάσταση».
Ο κ. Ντετζόρτζιο διαψεύδει τον Μητροπολίτη Πάφου και δηλώνει ότι δεν υπήρξε Λατίνος ιερέας. Ήταν Λατίνος, αλλά ένας απλός άνθρωπος. «Πράγματι, πριν από 17 χρόνια, ο Θεός με φώτισε και μάλιστα με θαύμα διαρκείας, με επέστρεψε στην Ορθοδοξία και έκτοτε νιώθω ότι πρέπει να ενεργώ με τον τρόπο που ενεργώ, γιατί αγαπώ τον Χριστό».
Top