Ανυπακοή στους αξιωματικούς

Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας κάλεσε τους νεοσύλλεκτους να μην υπακούουν στους εκπαιδευτές τους, όταν τους καλούν να εκφωνήσουν «συνθήματα που βρίσκονται εκτός πάγιας τακτικής».

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής διαβεβαίωσης των 12 αποφοίτων μαθητών από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών της Ελλάδας, ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας είπε πως μετά από μια πρόχειρη διοικητική έρευνα που έχει γίνει, έχουν δυστυχώς επαληθευθεί οι πληροφορίες για εκφώνηση απαράδεκτων συνθημάτων στο ΚΕΝ Λάρνακας και στο ΚΕΝ Πάφου. «Υπάρχει πάγια διαταγή του ΓΕΕΦ, η οποία καθορίζει τα συνθήματα που μπορούν να εκφωνούνται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, τόσο στα ΚΕΝ όσο και στην εκπαίδευση, η οποία γίνεται στους σχηματισμούς και στις μονάδες. Επομένως, όποιος εκφωνεί οποιοδήποτε σύνθημα που είναι εκτός της πάγιας διαταγής, είναι πειθαρχικό αδίκημα», είπε.
Όπως είπε ο Υπουργός, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το παράπτωμα, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ διέταξε την απομάκρυνση του εκπαιδευτή από το ΚΕΝ, και την πειθαρχική του τιμωρία, η οποία προβλέπει την ποινή της φυλάκισης.
Παράλληλα, ο κ. Παπακώστας έστειλε το μήνυμα στους νεοσύλλεκτους ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να εκφωνούν συνθήματα που τους διατάζουν οι εκπαιδευτές τους και τα οποία βρίσκονται εκτός πάγιας διαταγής. «Εάν ο οποιοσδήποτε εκπαιδευτής διατάξει το τμήμα του να εκφωνηθεί οποιοδήποτε σύνθημα το οποίο δεν προβλέπει η διαταγή, να μην το εκτελούν», τόνισε. «Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο», συνέχισε, «έχουν το δικαίωμα οι νεοσύλλεκτοι να παρακάμψουν την ιεραρχία, και να πάνε απευθείας στο διοικητή του ΚΕΝ και να καταγγείλουν τον όποιον εκπαιδευτή παραβιάζει τον κώδικα».
Στον Υπουργό δόθηκε ανώνυμη επιστολή υπαξιωματικού της ΕΦ προς την οργάνωση Χρυσή Αυγή, με την οποία κατηγορείτο η Κυβέρνηση για παρεμπόδιση εκφώνησης τέτοιων συνθημάτων, και του ζητήθηκε να τη σχολιάσει. «Δεν μπορώ να σχολιάσω επιστολές οι οποίες είναι ανώνυμες», είπε.
Ερωτηθείς αν οι υπαξιωματικοί θα παραπεμφθούν ενώπιον Στρατοδικείου, ο κ. Παπακώστας είπε πως «ανάλογα με την περίπτωση. Αυτή η παράβαση, η παρατυπία ή παρανομία, δεν είναι ποινικό αδίκημα, είναι πειθαρχικό αδίκημα. Δεν μπορεί να παραπέμπουμε τέτοια φαινόμενα στο Στρατοδικείο».
Ερωτηθείς αν έχουν ευθύνη οι Διοικητές των ΚΕΝ, ανέφερε πως ο κάθε Διοικητής είναι υπεύθυνος για ό,τι η μονάδα ή η υπηρεσία του πράττει ή παραλείπει να πράξει. «Με αυτό το πνεύμα, ναι υπάρχει έμμεση ευθύνη», συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός Αμυνας σημείωσε, επίσης, πως αυτά τα συνθήματα όχι μόνο δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αξιόμαχο στρατό, αλλά δημιουργούν αντίθετα αποτελέσματα. Δεν μπορεί αυτά τα συνθήματα, όπως το γνωστό σύνθημα ‘καλός Τούρκος νεκρός Τούρκος’ να κυριαρχούν. «Εμείς θέλουμε μαχητές, να αντιμετωπίσουν δηλαδή σε μια δεδομένη στιγμή την όποια εχθρική επιβουλή. Δεν θέλουμε ούτε ανθρώπους αιμοβόρους, ούτε ανθρώπους οι οποίοι να τρέφουν μίσος και πάθος», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση πώς μπορεί να διασφαλιστεί το αξιόμαχο του στρατού, ο κ. Παπακώστας διερωτήθηκε αν το αξιόμαχο εξαρτάται από τα συνθήματα ή από το αποτέλεσμα μιας σωστής εκπαίδευσης. «Τα συνθήματα τα οποία επιτρέπονται είναι απλώς και μόνο για να εξυψώνουν το ηθικό του και για βηματισμό», είπε.

Έρευνα για τους αθλητές
Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ερωτηθείς σχετικά, απέφυγε να απαντήσει αν θα δώσει στη δημοσιότητα ονόματα φυγόστρατων. Ο Υπουργός αναφέρθηκε, όμως, στα αποτελέσματα δύο προχθεσινών συσκέψεων για το θέμα. Η μια σύσκεψη είχε σχέση με τους αθλητές, και η άλλη με αυτούς που ισχυρίζονται ότι έχουν ψυχολογικά προβλήματα.
«Από τη σύσκεψη διαφάνηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και στον τομέα των αθλητών. Έχει αποφασιστεί ότι θα συνεχίσει αυτή η προσπάθεια, θα καλέσουμε τον ΚΟΑ για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Θα πάμε ίσως τέσσερα, ίσως πέντε ίσως και περισσότερα χρόνια πίσω, να δούμε ποιοι αθλητές έχουν εξασφαλίσει αναστολές ή απαλλαγές», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά το άλλο σκέλος της φυγοστρατίας, έχουν ακουστεί, όπως είπε ο Υπουργός, πολύ χρήσιμες απόψεις από την ψυχιατρική εταιρεία Κύπρου. «Έχουμε ακούσει πολύ χρήσιμες εισηγήσεις, τις οποίες θα μελετήσουμε και θα δούμε πώς τις αξιοποιούμε», είπε.
Σε ερώτηση αν θα κληθούν οι αθλητές που πήραν αναστολή ή απαλλαγή τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια να υπηρετήσουν, ο κ. Παπακώστας είπε ότι θα εξετασθεί η νομική πτυχή του θέματος. «Ναι, εγώ το θέλω και στόχος μου αυτός είναι, αλλά μπορώ; Δηλαδή νομικά μέχρι πού μπορεί να φτάσει το χέρι μου», διερωτήθηκε, και κατέληξε: «Ό,τι προβλέπει και όποια εξουσία μου δίνει η νομοθεσία θα την εξαντλήσω».

Ανθρωποκεντρική διοίκηση στην Ε.Φ.
Την άσκηση ανθρωποκεντρικής διοίκησης ζήτησε ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας από τους 12 νέους Υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι αποφοίτησαν από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών της Ελλάδας. Ο Υπουργός τόνισε πως με την ανθρωποκεντρική διοίκηση διασφαλίζεται το αξιόμαχο της Ε.Φ. «Οι στρατιώτες, το ανθρώπινο δυναμικό, είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας που καθορίζει τη μαχητική ικανότητα ενός στρατεύματος. Εάν δεν υπάρχει ηθικό, εάν δεν είναι εκπαιδευμένοι στο βαθμό που πρέπει, όποια οπλικά συστήματα και αν έχουμε, δεν μπορούμε να πετύχουμε το στόχο και το σκοπό μας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, αφού τους καλωσόρισε στην οικογένεια της Εθνικής Φρουράς, τους διαβεβαίωσε ότι θα τους περιβάλουν με αγάπη και στοργή και με ενδιαφέρον. «Παράλληλα θα απαιτήσουμε και από αυτούς να έχουν το ίδιο ενδιαφέρον και μεράκι για τη δουλειά τους. Εάν έχουν μεράκι και όρεξη για δουλειά, δεν πρέπει να φοβούνται τίποτα, θα έχουν τη συμπαράσταση της Εθνικής Φρουράς και σίγουρα θα πετύχουν στο έργο τους», είπε.
Top