2.300 εισαγωγές παιδιών με καρκίνο

O παιδικός καρκίνος δεν είναι αήττητος. Οι μικροί ασθενείς παλεύουν για τη ζωή τους και οι περισσότεροι καταφέρνουν να βγουν νικητές από τη δύσκολη αυτή μάχη. Ωστόσο, η δοκιμασία που περνούν τα παιδιά και οι οικογένειές τους είναι επώδυνη και ψυχοφθόρα. Η θεραπεία της λευχαιμίας, των εγκεφαλικών όγκων, των λεμφωμάτων και των άλλων ειδών παιδικού καρκίνου απαιτεί εντατική χημειοθεραπεία, μακροχρόνια νοσηλεία και συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Με στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να επεκτείνει το Παιδοογκολογικό-Παιδοαιματολογικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου και να δημιουργήσει ξεχωριστούς θαλάμους νοσηλείας και ημερήσιας φροντίδας. Το έργο ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.
Κάθε χρόνο 35 Κυπριόπουλα προσβάλλονται από καρκίνο και λευχαιμία και χρειάζεται να μπαινοβγαίνουν συστηματικά στο νοσοκομείο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά την περσινή χρονιά έγιναν 600 εισαγωγές παιδιών για εντατική χημειοθεραπεία στον Παιδοογκολογικό Θάλαμο, ενώ ο αριθμός εισαγωγών στο κέντρο ημερήσιας φροντίδας έφθασε τις 1.700. Αρκετές φορές η νοσηλεία των παιδιών είναι παρατεταμένη. Ενδέχεται να παραμείνουν στο νοσοκομείο από μερικές μέρες μέχρι και έξι μήνες. Ο μέσος όρος νοσηλείας είναι ένας μήνας.

Αύξηση εισαγωγών
Όπως ανέφερε στη «Σ» ο διευθυντής του Παιδοογκολογικού Τμήματος δρ Λοΐζος Λοΐζου, τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που περιθάλπονται στο τμήμα, αφού, πέρα από τα Κυπριόπουλα, φροντίδα παρέχεται σε παιδιά Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο και Τουρκοκυπρίων, που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές για χημειοθεραπεία και ιατρική παρακολούθηση. Δύο στα τρία παιδιά ανταποκρίνονται θετικά στη θεραπεία και καταφέρνουν να επιβιώσουν.
Τα διεθνή στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο παιδικός καρκίνος είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα ατυχήματα, αλλά η πρώτη αιτία λόγω ασθένειας. Το 30% των παιδικών καρκίνων αφορούν, όπως εξήγησε ο δρ Λοΐζου, λευχαιμίες, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό των εγκεφαλικών όγκων. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούν συμπαγείς όγκους στα οστά, στους μύες, στους λεμφαδένες και σε όργανα στο θώρακα και στην κοιλιά. Οι αιτίες που προκαλούν τον καρκίνο στα παιδιά δεν είναι γνωστές. Σε αντίθεση με τους καρκίνους των ενηλίκων, που οφείλονται στη μακροχρόνια έκθεση σε επιβλαβείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα και η υπεριώδης ακτινοβολία, στα παιδιά η ασθένεια εμφανίζεται από το πουθενά, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνη. Σπάνια, εξάλλου, παίζει ρόλο η κληρονομικότητα.

Βλάβες στο DNA
Ο καρκίνος αναπτύσσεται όταν σε ένα κύτταρο του οργανισμού δημιουργηθούν βλάβες στο DNA, με αποτέλεσμα αυτό ν’ αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου συνοδεύεται σε πολλές περιπτώσεις από καλύτερη πρόγνωση. Όμως, αυτό, δεν είναι πάντα εφικτό, διότι τα συμπτώματα που εκδηλώνουν τα παιδιά είναι παρόμοια με αυτά που προκαλούν διάφορες άλλες ασθένειες.

Επέκταση τμήματος
Το Παιδοογκολογικό-Παιδοαιματολογικό Τμήμα επεκτείνεται. Οι εργασίες για την κατασκευή νέου θαλάμου εντατικής χημειοθεραπείας δυναμικότητας 19 κλινών και κέντρου ημερήσιας φροντίδας, που θα διαθέτει οκτώ κλίνες, ξεκίνησαν και εκτιμάται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ολοκληρωθούν. Θα δημιουργηθεί, επίσης, μια κεντρική μονάδα προετοιμασίας χημειοθεραπειών και παρεντερικής διατροφής. Πρόκειται για εξειδικευμένο εργαστήριο, το οποίο θα στελεχώνεται από κλινικούς φαρμακοποιούς.
Σημειώνουμε ότι αυτήν τη στιγμή η Παιδοογκολογική Κλινική διαθέτει 12 κλίνες για νοσηλεία και τρεις για ημερήσια φροντίδα. Με τη λειτουργία των νέων θαλάμων θα αναβαθμιστεί η παρεχόμενη ιατρική φροντίδα και θα μπορούν να εξυπηρετούνται περισσότεροι ασθενείς.

Top