Εσωτερική διαμάχη στην Τουρκία για τους βομβαρδισμούς

“Δεν μπορεί να γίνει λόγος για νομιμότητα μιας εξουσίας που δολοφονεί το λαό της”. Τη δήλωση αυτή που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το καθεστώς Ασαντ στη Συρία, χρησιμοποίησε ο αρχηγός του φιλοκουρδκού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς, εναντίον όμως της τουρκικής Κυβέρνησης για το θάνατο δεκάδων Κούρδων στο Σίρνακ της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό.

Σοκ έχει προκαλέσει στην Τουρκία ο βομβαρδισμός που πραγματοποίησαν χθες τη νύχτα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Ο βομβαρδισμός έγινε υποτίθεται εναντίον αντρών του ΡΚΚ, αλλά τελικά οι νεκροί ήταν άμαχοι, κατά πάσα πιθανότητα κάτοικοι της περιοχής που ασχολούνται με λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ίδιο το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πληροφορίες που διέθεταν οι αρχές ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει συγκέντρωση αντρών του ΡΚΚ στην περιοχή και ότι χθες λίγο μετά τις 18.30, μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ενόπλων δυνάμεων κατέγραψε κίνηση ομάδας από το Ιράκ προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ο βομβαρδισμός της περιοχής πράγμα που έγινε στις 21.37-22.24.

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανακοίνωσε ότι έχουν μεταφερθεί 28 πτώματα σε χωριό του Σίρνακ, τρία πτώματα στη Μαλάτια και ότι υπάρχουν άλλοι 17 αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με τον Ντεμιρτάς, τα θύματα του βομβαρδισμού “επιστρέφοντας στα χωριά τους πέρασαν από στρατιωτικό φυλάκιο στο οποίο οι στρατιώτες δεν τους άφησαν να περάσουν, αλλά τους υπόδειξαν άλλο δρόμο, όπου και κατευθύνθηκαν για να ακολουθήσει ο βομβαρδισμός”. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για νεαρούς, πρόσθεσε ο Ντεμιρτάς και τόνισε ότι το κόμμα του κήρυξε τριήμερο πένθος.

Δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Χουσεΐν Αϊγκιούν ο οποίος διατύπωσε το ερώτημα “από πότε οι χωριανοί που εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι βγάζουν το ψωμί τους από το λαθρεμπόριο μαζούτ, βαφτίζονται ξαφνικά άντρες του ΡΚΚ και βομβαρδίζονται;”.
 

Top