Υποβάθμιση- χαστούκι της Standard & Poor's στις Η.Π.Α

Ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων υποβάθμισε τις ''προοπτικές'' της αμερικανικής οικονομίας λόγω των τεράστιων χρεών του αμερικανικού δημοσίου.

Σε αρνητικό ορίζοντα έθεσε ο Οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's το αμερικανικό δημόσιο χρέος, εγείροντας αμφιβολίες για την ικανότητα της Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος και δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο S&P εξέδωσε τέτοια προειδοποίηση επί της αξιολόγησης ΑΑΑ των ΗΠΑ, τη στιγμή που διεξάγονται έντονες συζητήσεις στην Ουάσινγκτον μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το πώς θα αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μακροχρόνια βάση.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής Κυβέρνησης σημείωναν ότι ο S&P υποτιμά την ικανότητα των Αμερικανών πολιτικών αρχηγών να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης της χειρότερης αμερικανικής κρίσης από το 1930.

Ωστόσο, ο S&P ανέφερε ότι δεν διαβλέπει κάποια πρόοδο στις συζητήσεις μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2012 και τις εκλογές για το Κογκρέσο.

''Λόγω του ότι ο δρόμος για αντιμετώπισή τους (των προβλημάτων) δεν είναι σαφής για μας, έχουμε τροποποιήσει τη μακροχρόνια αξιολόγησή μας εκτίμησή μας σε αρνητική'', δήλωσαν ο S&P.

Στον απόηχο της απόφασης των S&P, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones παρουσίασε απώλειες πέραν του 1%.
 

Top