Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Κροατία

Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση της Κροατίας, με επικεφαλής τη Γιάντρανκα Κόσορ, έδωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η πλειοψηφία των βουλευτών της Κροατικής Βουλής, στο τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης.

Τη νέα κεντρο-δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού στήριξαν 83 βουλευτές και 45 την καταψήφισαν. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες 128 βουλευτές, στη Βουλή των συνολικά 153 εδρών.

Η Γιάντρανκα Κόσορ, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Κροατίας, δεσμεύθηκε να κάνει γοργά βήματα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Κόσορ αντικατέστησε τον Ίβο Σανάντερ, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδίως την περασμένη εβδομάδα στο μέσο της δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας του.

Η Πρωθυπουργός της Κροατίας εξέφρασε την πεποίθηση, ότι σύντομα θα αρθούν τα εμπόδια που οδήγησαν σε εξάμηνη στασιμότητα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., εξαιτίας των συνοριακών διαφορών με την Σλοβενία, και την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Στη νέα κυβέρνηση μετέχουν τέσσερις νέοι υπουργοί, αλλά τα περισσότερα μέλη της ήταν υπουργοί και στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Η πρώτη πρωθυπουργός της Κροατίας
Η Γιαντράνκα Κόσορ, 56 ετών, πρώην δημοσιογράφος, ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Ίβο Σανάντερ, από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός ανήλθε στην εξουσία το 2003, και υπουργός αρμόδια για θέματα οικογένειας και βετεράνων πολέμου.

Γεννήθηκε το 1953 στο Πάκρατς και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ. Άρχισε τη δημοσιογραφική της καριέρα το 1972 ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας "Βέτσερνι Λισ"τ και του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Zagreb.

Από το 1991 έως το 1995 στο κροατικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό είχε εκπομπή για τους πρόσφυγες, τους εκτοπισμένους και τα θύματα του πολέμου στην Κροατία.

Το 1995 έγινε αντιπρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης και τον ίδιο χρόνο εξελέγη βουλευτής. Έως το 2000 ήταν αντιπρόεδρος της Κροατικής Βουλής.

Ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Κροατίας που διεκδίκησε το προεδρικό αξίωμα, το 2005, και αναμετρήθηκε και στο δεύτερο γύρο των εκλογών, με αντίπαλο τον νυν πρόεδρο Στιέπαν Μέσιτς, συγκεντρώνοντας ποσοστό 35%.

Μετά την παραίτηση του Ίβο Σανάντερ, στις 4 Ιουλίου του 2009, εξελέγη ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) νέα πρόεδρος του κόμματος και έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Κροατία που είναι ταυτόχρονα πρωθυπουργός και αρχηγός πολιτικού κόμματος.

Έχει λάβει το βραβείο «Χρυσή Πένα» της Κροατικής Δημοσιογραφικής Ένωσης και βραβείο από διεθνείς οργανώσεις για το ανθρωπιστικό της έργο.

Έκπληξη για την παραίτηση Σαναντέρ
Εν τω μεταξύ, την έκπληξή του για την παραίτηση του Ίβο Σαναντέρ από τον πρωθυπουργικό θώκο της Κροατίας και την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει με προσήλωση τις προσπάθειες, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), εξέφρασε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ζάγκρεμπ, Βίνσεντ Ντεγκέρτ.

«Νομίζω ότι, όλοι, κατά κάποιο τρόπο, εξεπλάγησαν με την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαναντέρ, που συνέβη σε μία στιγμή που δεν την περιμέναμε», είπε ο κ. Ντεγκέρτ.

«Εκτιμάμε πολύ ό,τι έχουμε επιτύχει από κοινού με τον κ. Σανάντερ στην πορεία της Κροατίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να μπορέσουμε γρήγορα να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις και να υποδεχθούμε την Κροατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως νέο μέλος», επισήμανε ο κ. Ντέγκερτ.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κροατία ανέφερε ότι τα εμπόδια της Σλοβενίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Ζάγκρεμπ είναι ένα δύσκολο στοιχείο, αλλά αναμένει σύντομα εξεύρεση λύσης.
Top