Νίκη αυτονομιστών στη Γροιλανδία

Το αυτονομιστικό κόμμα της άκρας Δεξιάς, ''Κοινότητα των Ινουίτ'', σημείωσε ιστορική νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γροιλανδία, εκθρονίζοντας μετά από 20 έτη τους σοσιαλδημοκράτες του κόμματος ''Σιουμούτ'', που σημαίνει ''Εμπρός'', σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 43,7% των ψήφων, από το 21,3% που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 2005, αναδεικνυόμενο έτσι πρώτο κόμμα στη ''Λάντστινγκ'', την τοπική Βουλή στην ημιαυτόνομη αυτή περιοχή της Δανίας.

Το ''Σιουμούτ'' σημείωσε πτώση 3,9%, καταλαμβάνοντας 26,5% και υφιστάμενο την πιο βαρειά του ήττα μετά την παραχώρηση αυτονομίας στη νήσο.

Το κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα ''Ατασούτ'', που σημαίνει ''Αίσθημα Κοινότητας'' και το οποίο είχε συμμαχήσει με το ''Σιουμούτ'', έχασε μεγάλο μέρος της εκλογικής του βάσης, φθάνοντας το 10,9% των ψήφων (μείωση των ποσοστών του κατά 8,1%).

Οι Δημοκράτες, κόμμα επίσης της αντιπολίτευσης, έχασαν μεγάλο μέρος της εκλογικής τους βάσης, το 9,9% της δύναμής τους, με το τελικό τους ποσοστό να περιορίζεται στο 12,7%.
   
Top