Δ.Όχθη: Τέσσερις νεκροί από ανταλλαγή πυρών

Ένας μαχητής της οργάνωσης Χαμάς και τρεις Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών στην Δυτική Όχθη σήμερα Κυριακή, ανέφεραν αξιωματούχοι των Παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Η σύγκρουση ξέσπασε όταν στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της παράταξης Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, που διοικεί την Δυτική Όχθη, έκαναν επιδρομή σε γειτονιά της πόλης Καλκίγια για να συλλάβουν ένοπλα στελέχη της αντίπαλης παράταξης Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο νεκρός μαχητής της Χαμάς ονομαζόταν Μοχάμαντ Γιασίν κι ανήκε στις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ.

    Άλλοι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυρά ανδρών της Χαμάς που είχαν οχυρωθεί σε σπίτια κι αγνόησαν τις εκκλήσεις των αστυνομικών να παραδοθούν.

    Μετά το επεισόδιο η Παλαιστινιακή Αρχή επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην Καλκίγια.

    Η αιματηρή σύγκρουση αναμένεται να διευρύνει το χάσμα μεταξύ Φάταχ και Χαμάς, που δεν έχει γεφυρωθεί μετά την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας το 2007 από την ισλαμιστική παράταξη, παρά τις προσπάθειες συμφιλίωσης και με Αιγυπτιακή διαμεσολάβηση.

    Η Χαμάς καταγγέλλει τη Φάταχ ότι καταδιώκουν τα μέλη της. Χθες Σάββατο, τουλάχιστον 22 συνελήφθησαν στην Δυτική Όχθη, ανέφερε.

    Η Φάταχ διαψεύδει ότι οι συλλήψεις είχαν πολιτικά κίνητρα. Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι οι άνθρωποι που συνελήφθησαν κατηγορούνται για οπλοκατοχή, ξέπλυμα χρήματος και υποκίνηση σε βία.

    Η Χαμάς ωστόσο κατηγορεί τη Φάταχ ότι επιχειρεί να τορπιλίσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης.
Top