Ιταλία: Ποινικό αδίκημα η λαθρομετανάστευση

Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλοουσκόνι πήρε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή εξασφαλίζοντας την υπερψήφιση του επίμαχου μεταναστευτικού νομοσχεδίου, το οποίο ποινικοποιεί τη λαθρομετανάστευση και υποχρεώνει τους δημοσίους υπαλλήλους να αναφέρουν τους λαθρομετανάστες στις αρχές όταν υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

Κατά την ψηφοφορία 316 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 258 κατά του νομοσχεδίου αυτού, μία στιγμή κατά την οποία η Ιταλία επικρίνεται από την υπόλοιπη Ευρώπη διότι σε δύο περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες επαναπροώθησε δύο καραβιές λαθρομεταναστών στη Λιβύη, χωρίς καν να τους δώσει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση παροχής πολιτικού ασύλου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η παράνομη είσοδος ή παραμονή σε ιταλικό έδαφος αποτελεί ποινικό αδίκημα που επισύρει χρηματικό πρόστιμο 5.000 ως 10.000 ευρώ.

Προβλέπει ακόμα ότι ο χρόνος παραμονής λαθρομεταναστών σε κέντρα ταυτοποίησης και απέλασης αυξάνεται από δύο σε έξι μήνες, ενώ οποιοσδήποτε τους φιλοξενεί ή τους ενοικιάζει κατάλυμα κινδυνεύει με φυλάκιση που φτάνει τα τρία χρόνια.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου νομοθετήματος περί ασφάλειας που αναφέρεται επίσης στην μικροπαραβατικότητα και στη μάχη κατά της Μαφίας, θα υποβληθεί τώρα και στη Γερουσία για έγκριση προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι διαθέτει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Top