Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στο Πακιστάν

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Πακιστάν συνεχίζουν σήμερα την επίθεσή τους για 13η συνεχή ημέρα στην περιοχή του Σουάτ, στο βόρειο-δυτικό Πακιστάν, αφού η κυβέρνηση έδωσε επισήμως εντολή για την εξόντωση των ταλιμπάν που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Ωστόσο πληθύνονται μαρτυρίες που προέρχονται από τις δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρίσκονται σε καταυλισμούς και κατηγορούν τον στρατό, όπως και τους ταλιμπάν, ότι σκοτώνουν αμάχους βομβαρδίζοντας αδιακρίτως ολόκληρα χωριά.

Η αεροπορία επανέλαβε σήμερα τους βομβαρδισμούς των χωριών Μάτα, Καμπάλ και Χαουαζαχέλα, προπυργίων των ταλιμπάν, έπειτα από σφοδρές ανταλλαγές πυρών τη νύκτα, δήλωσε πηγή του πακιστανικού στρατού.
"Ζητήσαμε από τις στρατιωτικές μας δυνάμεις να εξοντώσουν τους ισλαμιστές μαχητές και τους τρομοκράτες" της περιοχής του Σουάτ, δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυκτα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι σε διάγγελμά του προς το έθνος.

Αν και δεν ειπώθηκε ευθέως, η ομιλία αυτή έθεσε ντε φάκτο τέλος στην ειρηνευτική συμφωνία η οποία υπεγράφη στα μέσα Φεβρουαρίου και βάσει της οποίας οι ταλιμπάν αποδέχθηκαν την κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα τη σύσταση ισλαμικών δικαστηρίων στην επαρχία του Σουάτ και έξι γειτονικές περιοχές.

Οι ταλιμπάν, πέραν του ότι δεν κατέθεσαν τα όπλα, όπως όριζε η συμφωνία, εκμεταλλεύθηκαν την αποχώρηση του στρατού για να προωθήσουν τις θέσεις τους και επέβαλαν τον τρόμο εδώ και δύο χρόνια στην κοιλάδα του Σουάτ.

Υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών , ο στρατός εξαπέλυσε τελικά μια επίθεση στις 26 Απριλίου στην περιοχή Λόουερ Ντιρ, δύο μέρες αργότερα στο Μπουνέρ και από την περασμένη Τρίτη στην επαρχία Σουάτ.

Ο πακιστανικός στρατός δηλώνει ότι από την αρχή της επίθεσης έχει σκοτώσει 300 ταλιμπάν, ενώ οι απώλειές του περιορίζονται στους είκοσι στρατιώτες. Οι αριθμοί δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Αλλά οι κάτοικοι των πυκνοκατοικημένων αυτών περιοχών βρέθηκαν ανάμεσα σε δύο πυρά και διέφυγαν από τη ζώνη των συγκρούσεων κατά δεκάδες χιλιάδες.

"Οι ταλιμπάν απαγόρευσαν τη μουσική, μαστίγωναν τις γυναίκες που δεν φορούσαν μπούρκα με τα λουριά των καλάσνικοφ" διηγείται η 20χρονη Ροσάν Ζαρί, κάτοικος του Μπουνέρ, η οποία βεβαιώνει ότι είδε εκατό πτώμα πριν φύγει από το χωριό της, ανάμεσά τους και πολλών παιδιών.

Μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπως και η Ουάσινγκτον, χαιρέτισε τη στροφή της κυβέρνησης του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, η δημοτικότητα της οποίας βρίσκεται σε πτώση και η οποία τελικά εγκατέλειψε τη στρατηγική του κατευνασμού των ταλιμπάν.
Top