Διαβεβαιώσεις ΗΠΑ σε Σ.Αραβία-Αίγυπτο

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς άρχισε σήμερα περιοδεία στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία δηλώνοντας ότι θα προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τις ηγεσίες των δύο χωρών για τη συνέχεια στις σχέσεις των ΗΠΑ με τις αραβικές χώρες.

Στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Μέση Ανατολή ο Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επιδίωξή του είναι να διαβεβαιώσει τις ηγεσίες της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου ότι η προσέγγιση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης με το Ιράν δεν θα θέσει υπό αμφισβήτησιν τους παραδοσιακούς δεσμούς της Ουάσινγκτον με τις αραβικές χώρες της περιοχής.

"Ενα σημαντικό μήνυμα θα απευθύνεται ειδικά προς τους Σαουδάραβες, ότι κάθε άνοιγμα προς το Ιράν δεν θα γίνει εις βάρος των μακροπρόθεσμων σχέσεών μας με τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου, οι οποίες είναι εταίροι και φίλοι εδώ και δεκαετίες. Θα το διαχειρισθούμε με έξυπνο τρόπο και, ελπίζουμε, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια όλων στην περιοχή", είπε ο Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, σήμερα και αύριο, θα συζητήσει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για τον τερματισμό του λαθρεμπορίου μέσω των υπόγειων στοών προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος θα βρίσκεται στο Ριάντ αύριο και μεθαύριο , θα συζητήσει επίσης τις ανησυχίες των σουνιτικών κρατών της περιοχής ως προς την επιρροή του σιιτικού Ιράν στο Ιράκ, καλώντας τις αραβικές χώρες να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τη Βαγδάτη.

"Εάν ο αραβικός κόσμος ανησυχεί για την ιρανική επιρροή στη Βαγδάτη, η λύση είναι η ενίσχυση της αραβικής επιρροής στη Βαγδάτη", είπε.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι η Αίγυπτος έκανε σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ιράκ, αλλά άλλες χώρες θα μπορούσαν να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες, προσθέτοντας ότι η Βαγδάτη πρέπει να περιληφθεί στα σχέδια περιφερειακής ασφάλειας.
Top