Τουρκία: Επεισόδιο με Κούρδο βουλευτή

Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας διέκοψε σήμερα απευθείας μετάδοση όταν ο επικεφαλής του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της χώρας άρχισε να απευθύνεται στους βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην κουρδική γλώσσα.

"Προκειμένου να δείξω ότι δεν υπάρχει τίποτε να φοβηθούμε στη χρήση άλλων γλωσσών και να δώσω έμφαση στην αδελφική συγγένεια των γλωσσών κατά τη Διεθνή Ημέρα Μητρικών Γλωσσών, επιτρέψτε μου να συνεχίσω την ομιλία μου στα κουρδικά", δήλωσε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) Αχμέτ Τουρκ σε βουλευτές του κόμματος αυτού προτού διακοπεί η μετάδοση.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη μετάδοση επειδή βάσει του τουρκικού συντάγματος, η τουρκική είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας και ζήτησε συγγνώμη από τους τηλεθεατές του.

Το περιστατικό υπογραμμίζει τις εντάσεις στην υποψήφια προς ένταξιν στην ΕΕ χώρα όσον αφορά τη δημόσια χρήση της άλλοτε απαγορευμένης κουρδικής γλώσσας παρά τις πρόσφατες κυβερνητικές κινήσεις για τη χαλάρωση των περιορισμών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η λειτουργία κρατικού κουρδικού δικτύου.

Ωστόσο οι περιορισμοί στην κουρδική γλώσσα εξακολουθούν να υφίστανται. Μεταξύ αυτών και η χρήση της σε πολιτικές ομιλίες.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται επίσης πριν από τις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου στην Τουρκία, στις οποίες το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναμετράται στήθος με στήθος με το φιλοκουρδικό DTP στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας με τον μεγάλο κουρδικό πληθυσμό.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP Νιχάτ Εργκούν δήλωσε σχετικά με την ομιλία του Τουρκ ότι επρόκειτο για "πρόκληση".

"Κάτω από τη στέγη του κοινοβουλίου, τα μηνύματα θα πρέπει να δίδονται σε μια κοινή γλώσσα", μετέδωσε το CNN Turk επικαλούμενο δήλωση του Εργκούν.

Top