Μαδαγασκάρη: Ταραχές με 34 νεκρούς

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο της Μαδαγασκάρης, εξαιτίας των ταραχών, αλλά και των εκτεταμένων λεηλασιών που εκδηλώθηκαν στο πλαίσιο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που οργάνωσε ο δήμαρχος της πόλης Άντρι Ρατζολίνα εναντίον του προέδρου της χώρας Μαρκ Ραβαλομανάνα.

Η πυροσβετική υπηρεσία ανέσυρε τουλάχιστον 37 πτώματα από καμμένο πολυκατάστημα στο κέντρο της πόλης, τα οποία εικάζεται ότι ανήκουν σε ανθρώπους που πραγματοποιούσαν λεηλασίες και παγιδεύτηκαν στην πυρκαγιά.

Ο πρόεδρος της χώρας κατηγόρησε τον δήμαρχο ως υποκινητή των ταραχών και υπαίτιο των θανάτων, ενώ δήλωσε ότι εκείνος προσωπικά έδωσε την εντολή να μην παρέμβουν στρατιωτικές δυνάμεις, προκειμένου να αποφευχθεί "λουτρό αίματος".

Χθες το πρωί, ο δήμαρχος είχε ανακοινώσει αναστολή των κινητοποιήσεων, αφενός σε ένδειξη πένθους για τα θύματα και αφετέρου για να διασφαλιστεί η αποκατάσταση της τάξης, σήμερα όμως, η πρωτεύουσα βιώνει άλλη μία μέρα διαμαρτυριών: αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές του δημάρχου πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία βάφτηκε πορτοκαλί, το δημοφιλές χρώμα του κινήματος διαμαρτυρίας του δημάρχου, που έχει εξελιχθεί στον βασικότερο πολέμιο του καθεστώτος.

Ο δήμαρχος Ρατζολίνα, ο οποίος φέρει το παρατσούκλι "TGV" (τρένο μεγάλης ταχύτητας) εξαιτίας του εκρηκτικού του χαρακτήρα, διατηρεί τεταμένες σχέσεις με το καθεστώς του προέδρου Ραβαλομανάνα από τον Δεκέμβριο του 2007, οπότε κέρδισε τις δημοτικές εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος, ενώ η διαμάχη σκλήρυνε όταν η κυβέρνηση έκλεισε τον περασμένο Δεκέμβριο τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό του δημάρχου, επειδή μετέδωσε συνέντευξη του εξόριστου πρώην προέδρου της χώρας Ντιντιέ Ρατσιράκα.

Ο "ΤGV" καταγγέλει την κυβέρνηση για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και έλλειψη δημοκρατίας, καθώς και για το ξεπούλημα των κρατικών εδαφών της Μαδαγασκάρης, στο πλαίσιο ενός κολοσσιαίου αγροτικού προγράμματος που διαχειρίζεται η νοτιοκορεατική εταιρεία Daewoo.

Το Παρίσι, το οποίο είχε υπό τον έλεγχό του τη Μαδαγασκάρη μέχρι το 1960, κάλεσε δια στόματος του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ τους πολίτες της χώρας να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση και να στραφούν στο διάλογο", ενώ την ανησυχία της για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας εξέφρασε και η Αφρικανική Ένωση.
Top