Ανάκληση του Ιταλού πρεσβευτή στη Βραζιλία

Η Ιταλία αποφάσισε σήμερα να καλέσει για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Βραζιλία, μετά την άρνηση της χώρας αυτής να εκδώσει τον Τσέζαρε Μπατίστι, πρώην ηγετικό στέλεχος της άκρας αριστεράς που έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες στην Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

"Μετά τη σοβαρή απόφαση που ελήφθη για την περίπτωση Μπατίστι από τον γενικό εισαγγελέα της Βραζιλίας, ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι κάλεσε για διαβουλεύσεις στη Ρώμη τον Μικέλε Βαλενσίζε, πρεσβευτή της Ιταλίας στη Βραζιλία", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Το βράδυ χθες Δευτέρα, ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας Αντόνιο Φερνάντο ντε Σούζα ζήτησε να απορριφθεί και να μπει στο αρχείο η αίτηση έκδοσης στην Ιταλία του Τσέζαρε Μπατίστι που καταδικάστηκε το 1993 από την ιταλική δικαιοσύνη σε ισόβια κάθειρξη για τέσσερις δολοφονίες που διαπράχθηκαν τη δεκαετία του 1970.

"Ελπίζαμε σε μια επανεξέταση και μια πιο εμβριθή σκέψη. Για το λόγο αυτό καλέσαμε τον πρεσβευτή μας για διαβουλεύσεις επί του θέματος. Θέλω να εξετάσω μαζί του ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε", πρόσθεσε ο Φρατίνι.

Ο Φρατίνι υπογράμμισε ότι η "Βραζιλία ανέκαθεν ήταν μεγάλη φίλη της Ιταλίας και γι αυτό δεν αναμέναμε μια τόσο δυσάρεστη αντίδραση".

Η Βραζιλία χορήγησε στις 13 Ιανουαρίου πολιτικό άσυλο στον Μπατίστι, πρώην στέλεχος των "Ένοπλων Προλεταριάτων για τον Κομμουνισμό" (PAC). Ο Μπατίστι συνελήφθη στο Ρίο ντε Τζανέιρο το Μάρτιο του 2007 αφού διέφυγε από τη Γαλλία όπου είχε καταφύγει από το 1990 έως το 2004 και δηλώνει αθώος.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αγανάκτηση στην Ιταλία, τόσο στις πολιτικές αρχές όσο και στις οικογένειες των θυμάτων των φόνων για τις οποίες ο Μπατίστι είχε καταδικαστεί.

Σε επιστολή του στον Ιταλό ομόλογό του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο οποίος τού είχε εκφράσει την "πολύ μεγάλη του έκπληξη", ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είχε εκθέσει την Παρασκευή "εσωτερικούς και διεθνείς" λόγους για την άρνηση της χώρας του να εκδώσει τον Τσέζαρε Μπατίστι.
Top