Δεν αρκεί η κατάπαυση του πυρός

Η μονομερής κατάπαυση του πυρός, την οποία κήρυξε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας "δεν αρκεί" και πρέπει να την ακολουθήσει η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena.

"Η κατάπαυση του πυρός είναι σημαντική και απαραίτητη, όμως δεν αρκεί", τόνισε ο Αμπάς ύστερα από συνομιλίες του στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

"Χρειάζεται η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και το εκ νέου άνοιγμα των σημείων διέλευσης για να επιτραπεί η άφιξη της βοήθειας που προορίζεται για τους Παλαιστινίους", πρόσθεσε ο Αμπάς.

Προτεραιότητα η διαρκής ειρήνη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα την εφαρμογή της "απαραίτητης", όπως τη χαρακτήρισε, μονομερούς κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ, αλλά τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η επίτευξη "διαρκούς ειρήνης".

"Ηταν απαραίτητο να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Ομως, προτεραιότητά μας παραμένει μια διαρκής ειρήνη. Ελπίζω να δούμε σύντομα το άνοιγμα των σημείων διέλευσης στη Γάζα και την αποχώρηση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας", δήλωσε η επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

Η ευρωπαία επίτροπος κάλεσε εξάλλου τη Χαμάς να απόσχει από κάθε πράξη βίας για να επιτρέψει να δοθεί ένα τέλος στα δεινά του παλαιστινιακού λαού με τη διανομή της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Top