Πούτιν: Η Αγία Ζώνη εδραιώνει την εγγύτητα του ρωσικού και ελληνικού λαού

Τη βεβαιότητά του ότι η παρουσία της Τιμίας Ζώνης στη Ρωσία θα εδραιώσει την πνευματική εγγύτητα μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού λαού και θα συμβάλει στις διμερείς σχέσεις, εξέφρασε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Μονής Βατοπαιδίου με επικεφαλής τον ηγούμενό της Εφραίμ.

Υποδεχόμενος στην κατοικία του στο Νόβο-Αγκαριόβο τους μοναχούς από το Βατοπαίδι ο κ. Πούτιν τους ευχαρίστησε για την ευκαιρία, που έδωσαν στον πιστό ρωσικό λαό να προσκυνήσει ένα από τα μεγαλύτερα κειμήλια της Ορθοδοξίας και δήλωσε ότι «αυτό που κάνατε επιδεικνύει αναμφίβολα την εγγύτητα μεταξύ των λαών μας και θα εδραιώσει αυτήν την πνευματική εγγύτητα, θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διακρατικών σχέσεων».

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, ο ηγούμενος Εφραίμ στην αντιφώνησή του δήλωσε εντυπωσιασμένος από το πάθος της πίστης του ρωσικού λαού, «που είναι και η μεγαλύτερη δύναμή του» και απευθυνόμενος στον Β. Πούτιν είπε ότι «η Ελλάδα περνά όχι τις καλύτερες στιγμές της και γι’ αυτό φυσικά σας παρακαλώ να βοηθήσετε». Ο ηγούμενος Εφραίμ αναφέρθηκε εκτενώς και στα θαύματα της Τιμίας Ζώνης, υποσχόμενος ότι μετά το τέλος της περιφοράς της σε 14 ρωσικές πόλεις από τις 20 Οκτωβρίου θα εκδοθεί ειδικό βιβλίο με τα θαύματα αυτά.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε ως ανταπάντηση την ελπίδα ότι «το γεγονός αυτό θα βοηθήσει στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της Ρωσίας».

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Β.Πούτιν, ο γέροντας Εφραίμ δήλωσε ότι «η Παναγία δεν θα αφήσει την Κύπρο, ούτε την Ελλάδα, κι ας ζούμε σε μια περίοδο μια γενικής διεθνούς ανησυχίας και ανασφάλειας» και επανέλαβε το υψηλό ενδιαφέρον της ρωσική πλευράς να επισκέπτονται όλο και περισσότεροι Ρώσοι πολίτες το Άγιον Όρος και «να βρίσκουν πνευματική ανάπαυση».

Σύμφωνα με το Πατριαρχείο Μόσχας και τον αρμόδιο επικεφαλής του συνοδικού Τμήματος σχέσεων εκκλησίας και κοινωνίας Βσέβολοντ Τσάπλιν, που επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ, το προσκύνημα της Τίμιας Ζώνης από περισσότερα από 3 εκατομμύρια πιστούς αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της Μόσχας και της Ρωσίας και τη μεγαλύτερη προσέλευση ανθρώπων σε ένα σημείο, ξεπερνώντας κατά πολύ την κηδεία του Στάλιν, την Οκτωβριανή Επανάσταση στις αρχές του 20ού αιώνα και τις πολιτικές συγκεντρώσεις στο τέλος του.

Δεκάδες είναι οι εξαντλημένοι από την κόπωση και το κρύο, που ζήτησαν ιατρική βοήθεια, έπειτα από πολύωρη αναμονή, η οποία ξεπέρασε τις προηγούμενες ημέρες τις 26 ώρες πριν γίνει δυνατή η είσοδος στον μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος, όπου εκτίθεται σε προσκύνημα η Αγία Ζώνη. Ειδικά συνεργεία γιατρών και ψυχολόγων παρέχουν υποστήριξη, ενώ δρακόντεια συνεχίζουν να είναι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ναό.  

Top