«ΠΑΝΕΥΡΥΘΜΙΑ» Ο χορός της Αρμονίας

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ
Τον περασμένο μήνα ήχησαν και πάλι τα βιολιά στα βουνά της Βουλγαρίας και άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο χόρεψαν στη φύση αργά, ρυθμικά, συντονισμένα. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι ντυμένοι στα λευκά και τι κάνουν;

Με την πρώτη ματιά θα ‘λεγε κανείς ότι πρόκειται για λάτρεις του ήλιου, ίσως πιστούς μιας New Age θρησκείας. Είναι ίσως ένα μείγμα και κάτι παραπάνω. Τα μέλη της «Λευκής Αδελφότητας», όπως ονομάζεται, ήταν από τις 19 μέχρι τις 21 Αυγούστου στην τοποθεσία Επτά λίμνες της Ρίλας, όπου έχουν την ετήσια συγκέντρωσή τους. Στη Ρίλα, το ψηλότερο βουνό της Βουλγαρίας, χόρεψαν την Πανευρυθμία -ο χορός ή η τελετουργία αυτή γίνεται από το 1929. Βασίζεται στη διδασκαλία ενός Βούλγαρου πνευματικού, θεραπευτή και μουσικού, του Peter Danov (1864 - 1944). Η Λευκή Αδελφότητα δεν αποτελείται βέβαια μόνο από Βούλγαρους και δεν είναι κάτι που περιορίζεται μέσα στα σύνορα της χώρας αυτής, αλλά έχει οπαδούς ανά την υφήλιο. Φαίνεται ότι κάτι που ξεκίνησε για να τονώσει το ηθικό του βουλγαρικού λαού σε δύσκολα χρόνια, έχει απήχηση στο σύγχρονο γεμάτο στρες άνθρωπο, που αναζητά αρμονία με τη φύση και τον εσωτερικό του κόσμο.

Ο κύκλος της Πανευρυθμίας
Η Πανευρυθμία (Panevritmia) είναι χορός ή σύνολο ασκήσεων που, σύμφωνα με τον εμπνευστή του˜, Danov, εναρμονίζουν τον άνθρωπο με τον εαυτό του, τη φύση και του δίνουν τη σωστή προσέγγιση προς τον πλησίον του. Μοιάζουν μάλλον με ένα δυτικό τύπο Tai Chi. Είναι αργός και έχει συγκεκριμένες, απλές κινήσεις. Ο χορός, που αρχίζει με ζευγάρια, καταλήγει σε κύκλο, όπου ακούγεται μουσική από βιολιά. Στόχος είναι να νιώσουν το περιβάλλον και ν’ αντλήσουν έμπνευση και ενέργεια από τη φύση. Η Πανευρυθμία εκτελείται νωρίς το πρωί στη φύση την περίοδο 22 Μαρτίου - 22 Σεπτεμβρίου, όταν το φως του ήλιου και ο καθαρός αέρας, σύμφωνα με τους οπαδούς, γεμίζουν ενέργεια τον ανθρώπινο οργανισμό. Κατά την καλοκαιρινή κατασκήνωση 19-21 Αυγούστου, η Λευκή Αδελφότητα πιστεύει ότι, λόγω της θέσης του ήλιου απέναντι στη γη, υπάρχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στον άνθρωπο.

Ο Δάσκαλος
Ο Peter Danov, γνωστός στους οπαδούς του και ως Beinsa Douno ή ο Δάσκαλος, άνηκε σε οικογένεια που συνδέονται με τον αγώνα για ανεξάρτητη εκκλησία κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Ο πατέρας του μάλιστα ήταν ορθόδοξος ιερέας, ιδρυτής μιας από τις εκκλησίες στην πόλη Βάρνα. Αφού τελείωσε την Ιερατική Σχολή, ο Danov σπούδασε Θεολογία και παρακολούθησε μαθήματα ιατρικής στις ΗΠΑ.
Όμως και η μουσική ήταν μία από τις αγάπες του. Έπαιζε βιολί, έγραφε μουσική και διασκεύαζε βουλγαρικά δημοτικά τραγούδια. Επιστρέφοντας από τις σπουδές του, συνδύασε όλες τις γνώσεις του και δημιούργησε μια δική του διδασκαλία, ιδρύοντας μάλιστα μια σχολή και τη Λευκή Αδελφότητα. Οι διαλέξεις του έγιναν παγκόσμια γνωστές. Έγραψε περίπου 4 χιλιάδες ομιλίες, 160 τραγούδια και το σύστημα μουσικών σωματικών ασκήσεων «Πανευρυθμία».

Φύση και αρμονία
Με την εύκολη πρόσβαση που έχουμε σήμερα σε πληροφορίες μέσω Διαδικτύου, η Πανευρυθμία φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες. Στην ιστοσελίδα www.paneurhythmia.org (και με ελληνικά κείμενα) παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, οι ασκήσεις με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο κλιπ. Ο μουσικός Peter Ganev, επί πολλά χρόνια διευθυντής της χορωδίας της «Λευκής Αδελφότητας», λέει για τον Danov: «Η διάδοση της διδασκαλίας εξηγείται κυρίως με το γεγονός ότι είναι διδασκαλία για ζωή, εναρμονισμένη με τη φύση. Ο βασικός στόχος που επιδιώκει ο Danov είναι να γυρίσει τον άνθρωπο στη φύση, να του υπενθυμίσει ποιος είναι ο δρόμος του και σε ποια κατεύθυνση πρέπει ν’ αναπτύσσεται. Η υλική κουλτούρα και η ορμητική τεχνική επανάσταση είναι καλό επίτευγμα της ανθρώπινης νοημοσύνης, αλλά από την άλλη πλευρά δεν υποστηρίζεται με ανάπτυξη στον πνευματικό τομέα. Ο άνθρωπος πρέπει να μπορεί να συγκρατείται, να είναι ηθικός προς τους άλλους, να συνειδητοποιεί ότι αποτελεί μέρος της φύσης και να μην ενεργεί ως κατακτητής της…».
Top