Κάτια Νικολαΐδου

«ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ»
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ «ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», Η ΓΝΩΣΤΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ OK! ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ


Η συνέντευξη ήταν θέμα χρόνου, το ίδιο και η φωτογράφηση. Μία γυναίκα που εδώ και ένα χρόνο κατανέμει το χρόνο της ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, σίγουρα έχει πολλά να μοιραστεί μαζί μας. Τη συναντώ στο δωμάτιό της στο Hilton Park, εντελώς αμακιγιάριστη και με βρεγμένα μαλλιά. «Μόλις βγήκα από το μπάνιο, θες να παραγγείλουμε καφέ;». Ειλικρινής, αυθόρμητη και χαμογελαστή, η ηθοποιός Κάτια Νικολαΐδου αρχίζει να μου περιγράφει τη ζωή, τα θέλω, τα όνειρα αλλά και το τι της άφησε ο τελευταίος χρόνος στην Κύπρο, με τη συμμετοχή της στη δραματική σειρά του ΣΙΓΜΑ «Σε φόντο κόκκινο». Λίγο πριν από το φινάλε της σειράς, η ηθοποιός εξηγεί στο OK! γιατί αγάπησε το ρόλο που υποδύεται στη σειρά, την Ηλέκτρα, αλλά και γιατί στον έρωτα της αρέσει να τα δίνει όλα για όλα…

Μετά από ένα γεμάτο χρόνο παρουσίας στην κυπριακή τηλεόραση, πώς αισθάνεσαι;
Κατ' αρχάς ένα γεμάτο χρόνο στην Κύπρο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για μένα όλο αυτό είναι μία καινούργια κατάσταση. Φτάνοντας στο τέλος, έχω να πω ότι πέρασα πάρα πολύ ωραία. Φυσικά, πέρα από το ότι κάθε αρχή και δύσκολη, προσωπικά έχω να θυμάμαι μόνο όμορφες στιγμές που γέμισαν το χρόνο μου και το πιο σημαντικό μου άφησαν κάτι. Στην Κύπρο γνώρισα ανθρώπους και επαγγελματίες στο χώρο, που μπορούμε και μιλάμε την ίδια γλώσσα στη δουλειά, γνώρισα φίλους και είναι κάτι που με κάνει πραγματικά ευτυχισμένη. Η σεζόν που μας πέρασε ήταν για μένα αρκετά γεμάτη απ' όλες τις πλευρές και δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι τυχερή γι’ αυτό.

Το πήγαινε-έλα Ελλάδα - Κύπρο να πιστέψω ότι δεν σε έχει κουράσει;
Κοίτα, μου αρέσει τρελά να ταξιδεύω, μπορώ να πω ότι έχω ψύχωση με τα ταξίδια, γι’ αυτό και θα με δεις συνέχεια με μια βαλίτσα στο χέρι. Για να είμαι όμως απόλυτα ειλικρινής, τώρα που φτάνουμε στο τέλος, άρχισα να αισθάνομαι αυτήν την κούραση, αλλά δεν είναι μόνο από το πήγαινε-έλα αλλά και από τη δουλειά. Όπως ήδη γνωρίζεις, φέτος είχα δύο καθημερινές σειρές, τη μία στην Ελλάδα και την άλλη εδώ στην Κύπρο, στο «Σε φόντο κόκκινο». Θυμάμαι που έλεγα πως άμα έρθω στην Κύπρο, είναι ευκαιρία να ξεκουραστώ… αλλά όπως αποδείχτηκε, αυτό ήταν μεγάλο ψέμα (χαμόγελο).

Έχεις μετανιώσει για το «ναι» που είπες για τη δραματική κοινωνική σειρά του ΣΙΓΜΑ «Σε φόντο κόκκινο»;
Είσαι τρελός (γέλιο), εν να με πελάνεις εσύ…! Όχι, σε καμία περίπτωση δεν έχω μετανιώσει που ήρθα στο νησί και που συμμετείχα σε αυτήν την εξαιρετική παραγωγή του ΣΙΓΜΑ, από την οποία πήρα και έδωσα, θέλω να πιστεύω, πολλά πράγματα. Χαίρομαι για την επιλογή μου και που ήρθα στην Κύπρο.

Συνήθως για ποια πράγματα μετανιώνεις;
Θα ήθελα να μην είχα μετανιώσει για τίποτα, γιατί ό,τι έχω κάνει, είναι επιλογές της δεδομένης στιγμής. Κανείς μας δεν είναι τέλειος, είμαστε άνθρωποι και έχουμε αδυναμίες. Τώρα, αν κάτσω να σκεφτώ, είναι πάρα πολύ λίγα τα πράγματα που έχω κάνει και για τα οποία έχω μετανιώσει και ευτυχώς αυτά δεν αφορούν στα επαγγελματικά μου αλλά στην προσωπική μου ζωή. Έμαθα όμως στη ζωή μου να κοιτάω μπροστά και ποτέ πίσω, μόνο έτσι μπορείς να προχωράς.

Τι είναι αυτό που σου έχει αφήσει η σειρά, αν λάβουμε υπόψη το φινάλε της πρώτης σεζόν;
Ο Δημήτρης Τοκαρής μού έγραψε ένα ρόλο με πάρα πολλές απαιτήσεις αλλά και ένα ρόλο που κι εγώ η ίδια ένιωθα ότι έχω να δώσω πράγματα και γι’ αυτό είμαι ευτυχισμένη. Κάθε φορά που ερχόμουν στην Κύπρο για τα γυρίσματα αγωνιούσα για το σενάριο και για το πώς εγώ η ίδια θα μπω μέσα στο ρόλο. Υπήρξαν αρκετά δύσκολες σκηνές, οι οποίες πολλές φορές με έφεραν αντιμέτωπη και σαν άνθρωπο και σαν ηθοποιό. Με εξιτάρει να μου βάζουν δύσκολα στη δουλειά μου.

Γνωρίζεις μήπως ποιες θα είναι οι νέες εξελίξεις του φθινοπώρου;
Ειλικρινά δεν γνωρίζω τίποτα, όπως και κανείς από τους υπόλοιπους ηθοποιούς δεν γνωρίζει, πλην των σεναριογράφων της σειράς.

Πότε αρχίζουν τα γυρίσματα της νέας σεζόν;
Φαντάζομαι τέλος Αυγούστου, τουλάχιστον αυτό κάναμε πέρσι, αλλά και πάλι δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά. Ήταν μία γεμάτη και παραγωγική χρονιά και όλοι μας έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε κάποιες ημέρες και να ξεκουραστούμε.

Πόσο κοντά σου αισθάνεσαι την Ηλέκτρα που υποδύεσαι;
Δεν είμαι αυτός ο χαρακτήρας, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία, όπως ο δυναμισμός της και ότι δεν υποκύπτει ποτέ στα θέλω της, παρά μόνο όταν θέλει να βοηθήσει άλλους. Αυτό είναι κάτι που το έχω κι εγώ σαν χαρακτήρας. Είναι πολύ δυναμική και αγωνίστρια η Ηλέκτρα και έχει κάποιες ευαισθησίες περίεργες που εγώ δεν τις έχω. Έτσι για να σου δώσω να καταλάβεις, εγώ δεν θα έμενα ποτέ σε μία σχέση χωρίς να υπάρχει το συναίσθημα, χωρίς αγάπη. Όμως και πάλι την κατανοώ και θεωρώ ότι είναι πολύ γενναίο αυτό που κάνει. Εγώ ίσως και να μην είχα τη δύναμη να το κάνω. Η Ηλέκτρα είναι μία γυναίκα που πραγματικά τη θαυμάζω και ένας ρόλος που έχω αγαπήσει.

Ποιες οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές σας;
Οι ομοιότητές μας έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι και οι δύο μας είμαστε δυναμικές προσωπικότητες. Η Ηλέκτρα έχει περισσότερη υπομονή απ' ό,τι εγώ και σίγουρα είναι πιο σκληρή σε κάποια θέματα. Θα έλεγα επίσης ότι εγώ είμαι πιο ευαίσθητη από εκείνην… Στη ζωή μου υπήρξα ανέκαθεν ανοιχτό βιβλίο, αντίθετα με εκείνην, που κρατάει πολλά πράγματα για τον εαυτό της.

Τι είναι η Κύπρος για σένα;
Είναι αυτό που σου έλεγα και πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη… Εδώ υπάρχει καλύτερο επίπεδο ζωής, όλα εδώ είναι πιο χαλαρά, οι άνθρωποι στο νησί είναι πιο ανέμελοι. Οι ρυθμοί εδώ είναι πιο αργοί σε σύγκριση με την Αθήνα. Προσωπικά άργησα να συνηθίσω την κυπριακή νοοτροπία. Τώρα όμως κι εγώ εδώ είμαι χαλαρή και δεν φαντάζεσαι πόσο μα πόσο το απολαμβάνω (χαμόγελο). Αυτό, όμως, που δεν μου αρέσει στην Κύπρο είναι που ο κόσμος δεν το ξενυχτάει και όλα τελειώνουν πολύ νωρίς…

Το θέατρο και η τηλεόραση είναι οι χώροι στους οποίους πάντα ήθελες να πρωταγωνιστείς;
Όταν ξεκίνησα αυτήν τη δουλειά, δεν είχα ξεχωρίσει τα πράγματα και δεν τους είχα βάλει ταμπέλες. Προσωπικά ξεκίνησα την καριέρα μου ως ηθοποιός από το θέατρο, που είναι και η μεγάλη μου αγάπη, είναι η ζωή μου. Πάει τώρα ένας χρόνος που έχω να παίξω στο θέατρο και μου λείπει τρελά. Από την άλλη, η τηλεόραση είναι δύναμη και με έχει βοηθήσει σε πολλά επίπεδα. Κατ' αρχάς μου έδωσε αναγνωρισιμότητα για να μπορώ να παίξω και στο θέατρο. Μοιάζει με μια αλυσίδα, ο ένας κρίκος ενώνεται με τον άλλο και τη συμπληρώνουν.

Ποιοι ηθοποιοί υπήρξαν πρότυπά σου;
Είναι πολλοί οι ηθοποιοί που θαυμάζω και από την παλαιότερη γενιά και από τη δική μας. Όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Βόγλης, αυτός ο μεγάλος ηθοποιός, που παρεμπιπτόντως είμαι τόσο τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω μαζί του εδώ στην Κύπρο. Άλλοι ηθοποιοί είναι η Λυδία Φωτοπούλου, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Θύμιος Καρακατσάνης και η Έλλη Λαμπέτη, την οποία δεν κατάφερα να δω στο θέατρο, αλλά έχω δει δουλειά της και την έχω λατρέψει.

Θέλει ταλέντο ή τύχη για να γίνει κάποιος σήμερα ηθοποιός;
Και τα δύο πιστεύω, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχεις εάν δεν έχεις το συνδυασμό αυτών των δύο.

Ποιους θεωρείς ως ρόλους-σταθμούς στη μέχρι σήμερα καριέρα σου;
Θα έλεγα την Ανδρομάχη από τις Τρωάδες, μία παράσταση στο Εθνικό Θέατρο που με συγκλόνισε, με στιγμάτισε και πέρασα μαζί της πολύ δύσκολες και ονειρεμένες στιγμές. Ένας άλλος ρόλος-σταθμός είναι στο έργο Νυκτωδία της Σοφίας Διονυσοπούλου, το οποίο δεν έχει έρθει ακόμη στην Κύπρο, αλλά ανέβηκε στην Αθήνα. Ένα έργο που έχει να κάνει με τη ζωή της Πηνελόπης πριν από και μετά τον Οδυσσέα. Μιλάμε για ένα συγκλονιστικό μονόλογο. Σε γενικές γραμμές ό,τι έχω κάνει στο θέατρο το έχω αγαπήσει.

Μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για να πετύχεις ένα στόχο;
Ξέρω ότι η ζωή μου είναι μόνο μία και έχω μάθει να ζω την κάθε μου στιγμή. Για τη δουλειά μου δίνω όλο μου τον εαυτό, ό,τι δηλαδή κάνω και στην προσωπική μου ζωή. Έχω μάθει να μην κρατάω τίποτα, μου αρέσει να δίνομαι και να το παλεύω μέχρι την τελευταία στιγμή. Τώρα αν βγω κερδισμένη, ένας Θεός ξέρει… Τουλάχιστον εγώ θα λέω ότι στο τέλος της ημέρας το πάλεψα.

Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να υπερβαίνει τα όριά του;
Ναι, πολλές φορές και με έχει εκδικηθεί γι’ αυτό. Στη δουλειά αυτή συχνά σου συμβαίνει αυτό το πράγμα. Το τελευταίο διάστημα προσπαθώ να παίρνω τα πράγματα κάπως πιο χαλαρά, χωρίς άγχος έτσι, ώστε να μη χρειαστεί να ξεπεράσω τα όριά μου.

Τι μπορεί να σταθεί αφορμή για να σε βγάλει εκτός εαυτού;
Με τρελαίνει η ασυνέπεια, ίσως γιατί στην προσωπική μου ζωή είμαι τόσο τυπική, που όταν αυτό το συναντώ στους άλλους, με βγάζει εκτός εαυτού.

Ο έρωτας παίζει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας. Ποια είναι η σχέση σου μαζί του;
Νομίζω έχω τη σχέση που έχει όλος ο κόσμος μαζί του… (χαμόγελο). Μπορείς να ζήσεις εσύ χωρίς έρωτα; Ο έρωτας δεν κρύβεται πίσω από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο… αλλά πίσω από πολλά πράγματα μαζί. Γιατί και τη δουλειά μας, εάν δεν την ερωτευτούμε, δεν μπορούμε να την κάνουμε καλά. Προσωπικά ερωτεύομαι τους ρόλους μου κάθε φορά. Χωρίς τον έρωτα δεν μπορώ να λειτουργήσω.

Ποιον θεωρείς ως τον ιδανικό σύντροφο για σένα;
Δεν ξέρω αν υπάρχει στον κόσμο ο ιδανικός σύντροφος, αλλά αυτό που με νοιάζει και που θέλω είναι να περνάω καλά, τίποτα άλλο.

Στον έρωτα τα δίνεις όλα για όλα ή μήπως ακολουθείς τα βήματά του συγκροτημένα;
Όπως σου είπα και πιο πάνω, είμαι από τις γυναίκες που τα δίνουν όλα στον έρωτα και δεν κρατάω τίποτα για μένα. Δεν μου αρέσει να κρατάω τίποτα για τον εαυτό μου. Θέλω ό,τι νιώθω και ό,τι αισθάνομαι να το μοιράζομαι.

Ποια η σχέση σου με την απιστία;
Κοίτα, ποτέ μη λες ποτέ στη ζωή… δεν μου αρέσει να είμαι απόλυτη σ’ αυτά τα πράγματα, αν και φυσικά την απιστία πολύ δύσκολα θα τη συγχωρούσα στο σύντροφό μου. Από την άλλη, δεν μου αρέσει να λέω μεγάλες κουβέντες, γιατί δεν ξέρεις ποτέ πώς θα σου έρθουν τα πράγματα στη ζωή. Το μόνο που ξέρω με σιγουριά είναι ότι δεν μου αρέσει η απιστία, ούτε να την κάνω ούτε να μου την κάνουν.

Τι δεν θα συγχωρούσες ποτέ στο σύντροφό σου;
Το να πάψει να με αγαπάει.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προορισμός;
Το καλοκαίρι τρελαίνομαι να βρίσκομαι στα ελληνικά νησιά. Για να σκεφτείς, εάν δεν πάω στις Κυκλάδες, λέω πως δεν έχω κάνει διακοπές. Πέρα από την Ελλάδα, μου αρέσουν οι εξωτικοί προορισμοί.

Έχεις κάνει ποτέ διακοπές ολομόναχη;
Ναι, έχω κάνει και ξέρεις κάτι; Πέρασα υπέροχα (γέλιο).

Αυτό το καλοκαίρι πού θα σε βρει;
Ακόμη δεν ξέρω με σιγουριά… μάλλον με βλέπω να παραθερίζω σε κάποιο νησί της Ελλάδας, στη Μήλο και τα Κουφονήσια. Καλό μας καλοκαίρι (χαμόγελο).
Top