Προσοχή στα χλαμύδια – Τι είναι και πως μεταδίδονται

Είναι πλέον το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Τι πρέπει να προσέχουμε και ποιες είναι οι παρενέργειες...
 
Τα χλαμύδια πρόκειται για μία σχετικά ξεχασμένη και επικίνδυνη νόσο, καθώς οι περισσότερες γυναίκες που προσβάλλονται δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, οι παρενέργειές της είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.
 
Ιδιαίτερη πτώση παρατηρείται στα ποσοστά της βλεννόρροιας, ενώ τα χλαμύδια εμφανίζονται ως το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στις ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC),υπολογίζεται ότι περίπου 2,8 εκατομμύρια αμερικανοί μολύνονται κάθε χρόνο από χλαμύδια, που σημαίνει ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση 19%.
 
Την ίδια στιγμή πτώση παρατηρείται στα ποσοστά της βλεννόρροιας, τόσο χαμηλά μάλιστα, που από το 1945 που ξεκίνησε η καταγραφή τους από το CDC είναι για πρώτη χρονιά στα χαμηλότερα επίπεδα.
 
Σύμφωνα με την ίδια Αρχή, η σύφιλη έχει αυξηθεί κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ από το 2006 η αύξηση είναι 39%.
 
Μάλιστα, τα ποσοστά έχουν εκτοξευθεί στους ομοφυλόφιλους, ενώ έχουν εμφανίσει σημαντική μείωση στις γυναίκες.
 
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ευεργετικός, καθώς δεν σχηματίζονται αλλοιώσεις που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.
 
 
Πως εμφανίζονται, τι προκαλούν
 
Οι περισσότερες γυναίκες που προσβάλλονται δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, οι παρενέργειες της ασθένειας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.
 
Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο τοιχώματα του κόλπου, το στόμα, τα μάτια, την ουροφόρο οδό και το ορθό έντερο, αν και συνήθως προσβάλλει τον τράχηλο, που εκκρίνει ένα κιτρινωπό δύσοσμο υγρό.
 
Η πιο σοβαρή συνέπεια της μόλυνσης είναι ότι στο 30% των γυναικών προκαλούνται φλεγμονώδεις ασθένειες της πυέλου που αν δεν θεραπευθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε στείρωση.
 
Η γυναίκα που έχει μολυνθεί είναι δυνατόν κατά τον τοκετό να μεταδώσει τη νόσο στο παιδί της. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα στα νεογέννητα είναι η επιπεφυκίτιδα, αλλά μπορεί να προκαλέσει και πνευμονία.
 
Τα συμπτώματα είναι σπάνια, αλλά προειδοποιεί συχνά τη γυναίκα με κολπικές εκκρίσεις.
 
Είναι πιθανόν να παρουσιαστούν πυρετός και ενοχλήσεις στην κοιλιά, ιδιαίτερα κατά τη συνουσία.
 
Οι άνδρες έχουν κάψιμο κατά τη διούρηση.
 
 
Θεραπεία και αντιμετώπιση
 
Τα χλαμύδια θεραπεύονται εύκολα, όταν διαγνωστεί με τα σύγχρονα τεστ που γίνονται στα νοσοκομεία.
 
Ο ειδικός κάνει τη διάγνωσή του μέσα σε μισή με μία ώρα και έτσι η θεραπευτική αγωγή αρχίζει αμέσως με αντιβιοτικά, αλλά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες, ώσπου να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Είναι επικίνδυνο να γίνει διακοπή λήψης της θεραπείας μόλις εξαφανιστούν τα συμπτώματα, γιατί η μόλυνση μπορεί να υποτροπιάσει και τότε η επίδρασή τους δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική.
 
Κάθε σεξουαλικά δραστήριος άνθρωπος απειλείται από τα χλαμύδια, αλλά όσοι έχουν πολλούς παρτενέρ κινδυνεύουν περισσότερο.
 
Αν οι σεξουαλικές συναντήσεις σας έχουν πραγματοποιηθεί με διαφορετικούς συντρόφους και έχετε προσβληθεί από την ασθένεια, πρέπει να τους ειδοποιήσετε όλους, για να κάνουν διαγνωστική εξέταση και, αν χρειαστεί, να ακολουθήσουν τη σχετική θεραπεία.
 
Μπορείτε να προστατευτείτε από το ενδεχόμενο μελλοντικής μόλυνσης χρησιμοποιώντας προφυλακτικά, διάφραγμα και σπερματοκτόνες κρέμες.
Top