Νόμπελ οικονομίας στον Κύπριο Χριστόφορο Πισσαρίδη!

Μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο μας καθώς ο οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης μαζί με δύο Αμερικανούς οικονομιλόγους κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών για το 2010, για τις εργασίες τους που εξηγούν πως η ανεργία, οι κενές θέσεις εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο και την πολιτική.

Οι άλλοι δύο αμερικανοί οικονομολόγοι που κέρδισαν το βραβείο είναι οι κ.κ. Peter Diamond και  Dale Mortensen. Το βραβείο ονομάζεται επισήμως ο Βραβείο Οικονομικών Επιστημών Sveriges Riksbank στη μνήμη του Alfred Nobel. Σημειώνεται ότι οι τρεις θα μοιραστούν το ποσό των 1,5 εκατ. δολαρίων.

Who is Who

Ο Καθηγητής κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1948. Είναι Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics and Political Science και Διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στη μακροοικονομική του Centre for Economic Performance του London School of Economics. Ειδικεύεται σε θέματα αγοράς εργασίας και έρευνας οικονομικής πολιτικής. Έχει πολύ πλούσια και αξιόλογη συγγραφική εργασία σε επαγγελματικά περιοδικά, ενώ το βιβλίο του με τίτλο «Θεωρία της ανεργίας ισορροπίας» θεωρείται πρότυπο εγχειρίδιο στα οικονομικά της ανεργίας.
Ο κ. Πισσαρίδης υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών του London School of Economics και είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και του Econometric Society. Είναι επίσης Μέλος του συμβουλίου του European Economic Association και του Econometric Society και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Royal Economic Society. Είναι ερευνητικό μέλος του Centre for Economic Policy Research στο Λονδίνο και του Institute for the Study of Labor στη Βόννη, καθώς και ανώτερος συνεργάτης του φόρουμ οικονομικής έρευνας στις Αραβικές Χώρες, το Ιράν και την Τουρκία και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Ο κ. Πισσαρίδης υπηρέτησε στην ευρωπαϊκή ομάδα δράσης για την απασχόληση το 2003 και υπήρξε σύμβουλος σε θέματα της αγοράς εργασίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ). Το 2005 έγινε ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ, στον οποίο απονεμήθηκε από κοινού με τον Dale Mortensen του Northwestern University των ΗΠΑ το αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (IZA) στα Οικονομικά της Εργασίας.


Το βραβείο "IZA" στα Οικονομικά της Εργασίας τιμά πρωτοποριακή εργασία εξαιρετικά δημιουργικών επιστημόνων, που έχουν επιφέρει επαναστατική αλλαγή στη θεωρητική και εμπειρική έρευνα της αγοράς εργασίας. Στην Επιτροπή απονομής του βραβείου συμμετείχαν οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ George Akerlof και Joseph Stiglitz.

Το έργο του καθηγητή Πισσαρίδη, για το οποίο έχει τιμηθεί με το βραβείο IZA, οδήγησε στην καλύτερη κατανόηση της ανεργίας και των ροών εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, το μοντέλο του για το συνταίριασμα της δημιουργίας θέσεων εργασίας με τον αριθμό των ανέργων, τις κενές θέσεις εργασίας και την ένταση της ζήτησης και προσφοράς εργασίας είναι βασικό εργαλείο για την ανάλυση των αγορών εργασίας που είναι ατελείς ως προς την αναγκαία πληροφόρηση.

Συγχαρητήρια από Χριστόφια

Μέγιστη τιμή για την Κύπρο και το λαό της αποτελεί η απονομή του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας στο Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε σημερινή γραπτή δήλωσή του, ενώ παράλληλα απευθύνει από καρδιάς συγχαρητήρια στον κ. Πισσαρίδη.

«Αποτελεί μέγιστη τιμή για την Κύπρο και το λαό μας, η απονομή του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας στο συμπατριώτη μας Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη», αναφέρεται, ενώ προστίθεται ότι το φετινό Νόμπελ απονεμήθηκε από κοινού στον Καθηγητή Πισσαρίδη και στους Καθηγητές Πίτερ Ντάιμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν.

«Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας στο Χριστόφορο Πισσαρίδη αποτελεί παγκόσμια αναγνώριση», σημειώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «τόσο για το εξαίρετο επιστημονικό του έργο όσο και για τη συνολική του προσφορά στον απαιτητικό χώρο της Οικονομίας».

«Από καρδιάς συγχαίρω τον Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ο Καθηγητής Πισσαρίδης «μας έκανε πραγματικά όλους πολύ υπερήφανους».

Ο κ. Πισσαρίδης, είναι Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics and Political Science και Διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στη μακροοικονομική του Centre for Economic Performance του London School of Economics. Το 2008 η Κυπριακή Δημοκρατία του απένειμε το ''Αριστείον'' για τις Τέχνες, Λογοτεχνία και Επιστήμη.

Εχει αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 θα αναλάβει την έδρα Marfin Laiki του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Top