powered_by_cyta

Αρχιεπίσκοπος LIVE: Δεν θα πάρετε γρόσι (28)

Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προσφύγει ενώπιον της δικαιοσύνης για το θέμα της φορολόγησης της αναξιοποίητης ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, τότε η Εκκλησία μετά χαράς θα πάει στο Δικαστήριο ανέφερε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Σε δηλώσεις του στην Αρχιεπισκοπή με αφορμή τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου στην οποία συμμετείχε και κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα, ο Αρχιεπίσκοπος αφού δήλωσε ικανοποιημένος από τη στάση των Βουλευτών, οι οποίοι, όπως είπε, «είχαν αντιληφθεί το λαϊκισμό που γινόταν και που γίνεται ακόμη ότι η εκκλησία δεν πληρώνει φόρους», υπογράμμισε ότι «η εκκλησία πληρώνει φόρους» ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «η φορολογία που αρνείται η εκκλησία να πληρώσει αφορά αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία».

Εξήγησε ότι για πολλές δεκαετίες η Εκκλησία δεν πληρώνει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες για να γίνει μια συμφωνία έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα μεταξύ της Εκκλησίας και του κράτους.

Οπως πρόσθεσε, «ενώ είχαν συμφωνήσει όλα τα κόμματα, καταλήξαμε σε ένα σχέδιο συμφωνίας το οποίο έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση, πήγε στη Γενική Εισαγγελία», ωστόσο, «όταν η παρούσα κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία ζήτησε την αλλαγή της συμφωνίας».

Πρόσθεσε πως η Εκκλησία δεν συμφώνησε με αυτή την εξέλιξη, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν ενοχλείται από την εξέλιξη «καθώς οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται» και πως «αν δεν επιτευχθεί επί αυτής της κυβερνήσεως η συμφωνία θα γίνει επί κάποιας άλλης κυβέρνησης».

«Σήμερα είπαμε ότι αν η κυβέρνηση θέλει να πάρει την Εκκλησία στο Δικαστήριο, καθώς έχω ακούσει ότι έχουν δοθεί εντολές για να πάμε στη δικαιοσύνη, η χαρά μας να πάμε στη δικαιοσύνη» δήλωσε στη συνέχεια.

«Ούτε θα λυπηθούμε ούτε θα στεναχωρηθούμε αν πάμε στη δικαιοσύνη» πρόσθεσε.

«Θα πάμε στο Δικαστήριο να ακουστεί η φωνή μας και εκεί. Δεν φοβούμαστε, δεν είμαστε κλέφτες».

Ανέφερε ακόμη πως η θέση της Εκκλησίας είναι πάγια. «Εμείς πληρώνουμε τους φόρους μας και διεκδικούμε και αυτή τη γη η οποία ούτως ή άλλως ανήκει στο λαό … και που αν παραστεί ανάγκη θα τεθεί στη διάθεση του λαού» είπε.

Ερωτηθείς «αν η συμφωνία είναι στο τραπέζι» η αν η Εκκλησία ζητεί άμεση εφαρμογή της, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε «εμείς ζητούμε άμεση εφαρμογή της γιατί όταν είδαμε τους εκπροσώπους των κομμάτων άπαντες συμφώνησαν και η συμφωνία ήταν έτοιμη να πάει στη Βουλή».

Σε ερώτηση αν αυτή τη θέση θα μεταφερθεί και στον Υπουργό Οικονομικών σε μια ενδεχόμενη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως «αν ο Υπουργός θέλει να συζητήσει μαζί μας η πόρτα μας είναι ανοιχτή, εμείς συζητούμε, αν τα βρούμε έχει καλώς, αν δεν τα βρούμε και θέλουν να πάνε στο Δικαστήριο ο δρόμος είναι αρκετά φαρδύς και μπορούν να παν».

Σε ερώτηση τι εννοεί με το «να τα βρούμε» και αν εννοεί «να αλλάξει η βάση της συμφωνίας», ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «η βάση της συμφωνίας δεν μπορεί να αλλάξει» προσθέτοντας ωστόσο πως «μπορεί κάποιες αλλαγές να γίνουν».

«Δεν είμεθα άτεγκτοι σε αυτό το θέμα αλλά αν ζητήσουν κάτι που για μας είναι απαράδεκτο σίγουρα δεν θα το δεχτούμε» σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιάννου Λαμάρη ο οποίος δήλωσε κατά τη δημοσιογράφο, ότι η συμφωνία δεν έχει προωθηθεί γιατί την έχει απορρίψει το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως αν υπάρχει μια τέτοια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τότε να δημοσιοποιηθεί.

«Αν μας δώσουν τα πρακτικά τότε θα παύσουμε από του να λέμε ότι είχε πάει στην Εισαγγελία για τα περαιτέρω, να γίνει το νομοσχέδιο και να πάμε στη Βουλή. Εμείς αυτό γνωρίζουμε».

Ερωτηθείς αν έχει ενοχληθεί από τη στάση της Γενικής Ελέγκτριας η οποία, όπως είπε, ο δημοσιογράφος έφερε στο προσκήνιο και τη συμφωνία του 1971, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε «δεν κομίζω γλαύκα στην Αθήνα για να πω ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό, για να μην πω εθνικό».

«Δεν μας πειράζει, κάπου κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να βρει τρόπους να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε. Αν επιθυμεί την αντιπαράθεση δουλειά δική της» είπε.

Πρόσθεσε δε πως για το επιμίσθιο, «και όχι μισθό», όπως διευκρίνισε, που δίνει η κυβέρνηση στους κληρικούς της υπαίθρου, η Εκκλησία έδωσε 15.500 σκάλες γης. Υπάρχει μια συμφωνία εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια. Τώρα που το βρήκε η Γενική Ελέγκτρια του κράτους και το παρουσίασε απορώ και εξίσταμαι.

Διερωτήθηκε δε «γιατί δεν τα έφερνε επί άλλης κυβερνήσεως και τα φέρνει τώρα».

«Μας βάζουν σε κάποιες υποψίες. Γιατί τόσα χρόνια δεν έθιγε αυτή τη συμφωνία και την θίγει τώρα;» πρόσθεσε.

Ανέφερε τέλος πως «αν θέλει η κυβέρνηση να αποσύρει τη συμφωνία δουλειά δική της» σημειώνοντας πως η Εκκλησία παραμένει στη συμφωνία και αναφέροντας μάλιστα πως όταν ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο, «όλοι οι Συνοδικοί, μηδενός εξαιρουμένου είπαν ‘όχι εμείς έχουμε συμφωνία και ούτε τη διαπραγματευόμαστε ούτε επιθυμούμε οποιαδήποτε αλλαγή’».
«Οφείλει η κυβέρνηση να σεβαστεί το κράτος γιατί αυτή τη συμφωνία την έκαμε το κράτος και δεν μπορεί η κάθε κυβέρνηση που έρχεται να αλλάζει τις συμφωνίες» κατέληξε.

Όλη η συνεδρία λεπτό προς λεπτό όπως την κατέγραψε το InBusinessNews:

 10:57 Ξεκινά σε λίγα λεπτά στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής η συνεδρία στην οποία θα ξεκαθαρίσει το ποσό που χρωστά ή όχι η Εκκλησία στο κράτος από τους ανείσπρακτους φόρους κεφαλαιουχικών κερδών οι οποίοι υπολογίζονται σε 169 εκ. ευρώ. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έχει ήδη εισέλθει στην αίθουσα με το επιτελείο του (σ.σ. κ. Γιάννη Χαριλάου). Στην αίθουσα βρίσκεται και ο διευθυντής του ΤΕΠ Γιώργος Πούφος, ενώ αναμένεται από στιγμή σε στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και η γενική ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη.

11:01 Στην αίθουσα μπαίνει η κ. Γιωρκάτζιη μαζί με το γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη. Οι βουλευτές περιμένουν τον κ. Σταυράκη για να ξεκινήσει η συνεδρία. Υπάρχει μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για κάλυψη του θέματος καθώς υπάρχουν στην αίθουσα εκπρόσωποι από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ της Κύπρου.  

 11:03 Μπαίνει στην αίθουσα και ο κ. Σταυράκης και όλα είναι έτοιμα να αρχίσουν. Ο κ. Σταυράκης χαιρέτισε με πολύ θερμό τρόπο τον Αρχιεπίσκοπο σε μια προσπάθεια για να χαμηλώσουν οι τόνοι.

11:07 Τελευταίος στην αίθουσα μπαίνει τώρα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Η συνεδρία ξεκινά. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου ευχαριστεί τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στην Επιτροπή. Όπως τόνισε θεωρούν ιστορική την επίσκεψη του Μακαριότατου, και πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα το οποίο χρονίζει και αναφέρεται στις εκθέσεις του ΤΕΠ και της γενικής ελέγκτριας πρέπει σήμερα να ξεκαθαρίσει με τη συμβολή της Επιτροπής Ελέγχου. Σήμερα θα βρεθεί η χρυσή τομή τονίζει ο κ. Γεωργίου, υπογραμμίζοντας ότι στόχος τους σε καμμία περίπτωση δεν είναι να πλήξουν το κύρος της Εκκλησίας.

11:10 Ο κ. Γεωργίου διαβάζει την έκθεση της Γενικής Ελέκτριας η οποία κάνει λόγο για οφειλές της Εκκλησίας προς το κράτος ύψους 169 εκ. Βασικά τονίστηκαν οι αναφορές της κ. Γιωρκάτζιη ότι η συμφωνία που είχε κάνει η Εκκλησία με την προηγούμενη κυβέρνηση είναι ετεροβαρής για το Κράτος.

11:15 Ο κ. Γεωργίου διαβάζει παλαιότερη δήλωση του κ. Σταυράκη σχετικά με την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας της Εκκλησίας με το Κράτος. Στη συνέχεια ο κ. Γεωργίου αναφέρει άλλη δήλωση του κ. Σταυράκη πως η Εκκλησία αρνείται να διαπραγματευτεί οτιδήποτε. Πρέπει η πολιτεία να πάρει το θέμα στα ακρά είχε πει τότε ο κ. Σταυράκης σύμφωνα πάντα με τον κ. Γεωργίου. Εμείς δεν θέλουμε το θέμα να πάει στα άκρα, αλλά να βρεθεί η χρυσή τομή επανέλαβε προσθέτοντας πως για αυτό το σκοπό σήμερα καλέστηκε και ο γενικός εισαγγελέας. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία πρέπει η πολιτεία να διαγράψει αυτές τις οφειλές, επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

11:20 Το λόγο παίρνει η γενική ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη. Σύμφωνα με την ίδια τα στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση της είναι στοιχεία που πήραν από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων. Υπάρχουν καθυστερημένες οφειλές από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και πρέπει η κυβέρνηση να διευθετήσει το θέμα αυτό. Πρέπει τα δύο μέρη δηλαδή ΤΕΠ και Εκκλησία να εξηγήσουν γιατί οι μεν πρέπει να φορολογηθεί η Εκκλησία και οι δε γιατί αρνούνται να πληρώσουν. Για τη συμφωνία μεταξύ Μιχάλη Σαρρή και Εκκλησίας εμείς ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ και από κανένα άλλο τόνισε η κ. Γιωρκάτζιη.

11:24 Έπρεπε να έχετε αυτή τη συμφωνία λέει η κ. Γιωρκάτζιη στο κ. Γεωργίου ώστε να σας πω την άποψη μου σημείο προς σημείο. Εμείς θεωρούμε τη συμφωνία αυτή ως ετεροβαρή. Σκοπός μας είναι να ενημερώνουμε σωστά με αξιόπιστα στοιχεία. Για τον εφημεριακό κλήρο έγινε μια συμφωνία το 1971. Εμείς αυτό που υποδείξαμε είναι ότι επειδή αναφερόταν σε ύπαιθρο που περιλάμβανε τότε τον Στρόβολο και την Λακατάμια ότι πρέπει να είναι εις γνώση της Κυβέρνησης. Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν πρέπει να πληρώνονται αυτά τα ποσά στους ιερείς. Εμείς δεν αμφισβητούμε πολιτικές αποφάσεις, απλά ελέγχουμε τον τρόπο εκτέλεσης τους, σημείωσε η κ. Γιωρκάτζιη.

11:27 Το λόγο παίρνει τώρα ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Ο κ. Σταυράκης σημείωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Πούφο και όλη την ομάδα του ΤΕΠ. Δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι δεν είναι αντικειμενικά αυτά τα στοιχεία. Επί προηγούμενης κυβέρνησης έγινε μεγάλος διάλογος μεταξύ ΥΠΟΙΚ-Εκκλησίας για εκκρεμότητες που αφορούσε την Εκκλησία. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε θέμα διαφορετικά δεν θα γινόταν διάλογος. Όταν ανάλαβε η νέα κυβέρνση είδαμε τη συμφωνία, η οποία ήταν ετεροβαρής για τον Κύπριο φορολογούμενο. Κάναμε μια καλόπιστη προσπάθεια με τον Μακαριότατο να βελτιώσουμε τη συμφωνία κάτι που δεν έγινε κατορθωτό.

11:31 Έφθασε η σειρά του γενικού εισαγγελέα να πει τη θέση του. Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι η θέση του δεν έχει μεγάλη σημασία καθώς πολλοί νομικοί μπορούν να αιτιολογήσουν με επιχείρηματα τις θέσεις και των δύο πλευρών. Σημασία έχει τι λέει ο τελευταίος κριτής που είναι το Δικαστήριο. Εκείνο που έχει σημασίά τι έχει πει το Ανώτατο Δικαστήριο. Σε απόφαση το 1999 το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει κατά πόσον ήταν νόμιμη μια φορολογία που έπρεπε να πληρώσει η Εκκλησία για μεταβίβαση κάποιων οικοπέδων. Τότε κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να ζητηθούν λεφτά και η Εκκλησία ζήτησε να της επιστραφούν τα λεφτά. Για την υπόθεση τότε έγινε έφεση και την κέρδισε το Κράτος. Το θέμα είναι δεδομένο με βάση το σύνταγμα παρά το ότι κάποιος μπορεί να διαφωνεί. Εξαιρείται από τη φορολογία σε κάποιες περιπτώσεις όπως το Φόρο Εισοδήματος, τόνισε. Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι το πως θα εισπραχθεί αυτό το ποσό, υπογράμμισε ο κ. Κληρίδης.

11:38 Ο λόγος τώρα στο διευθυντή του ΤΕΠ Γιώργο Πούφο. Η Εκκλησία οφείλει το ποσό των 169 εκ. ευρώ. Το ποσό έχει να κάνει με συσσωρευμένα χρέη αρκετών χρόνων και συγκεκριμένα χρέη δεκαετιών. Επί της φορολόγησης η Εκκλησία δεν εξαιρείται από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών κα ακίνητης ιδιοκτησίας σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Επειδή υπήρχε αυτή η ιδιομορφία υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στην είσπραξη των παλαιών ποσών. Έγινε προσπάθεια για ρύθμιση του θέματος το 2005 για να μπορέσει να εξευρεθεί μια λύση στο θέμα αυτό. Το ΤΕΠ παρείχε τεχική υποστήριξη στο ΥΠΟΙΚ και ετοιμάστηκε μάλιστα προσχέδιο 13 σημείων το οποίο θεωρούσαν ως μια καλή βάση το οποίο θα ερχόταν στη Βουλή για ψήφιση.

11:44 Ήγγικεν η ώρα για να ακούσουμε τη θέση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β ο οποίος θα πει τη θέση της Εκκλησίας για το θέμα το οποίο πλέον απαιτεί άπαίτηση όλων των προηγούμενων συνομιλητών του. Ο Μακαριότατος ευχαρίστησε όλους για την αγάπη τους για την Εκκλησία. Πρώτος εγώ επειδή δεν μου αρέσουν οι εκκρεμότητες ήθελα να γίνει συμφωνία με το Κράτος γιατί το θέμα αυτό ξεκινά από πολύ παλιά. Δεν είναι χθεσινό το θέμα αυτό, είπε. Από το 1971 που έγινε η συμφωνία για τη μισθοδοσία του κλήρου, η Εκκλησία με 2010 χρόνια ζωής και προσφοράς στον τόπο πρόσφερε δωρεάν υπηρεσίας προς το λαό. Ο μακαρίτης ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είδε τους παπάδες της υπαίθρου να πεινούν και ήθελε να τους προστατεύσει για αυτό έδωσε 15,500 σκάλες γης, ώστε να δίνει το κράτος το 1/2 του επιμίσθιου του πρωτοδιορίζομενου δασκάλου που τότε ήταν 21 λίρες. . Η συμφωνία ίσχυε μέχρι σήμερα. Συμφωνω με τη γενική ελέγκτρια ότι πρέπει να σημειώνει τις οποιεσδήποτε παρατυπίες. Κατά την άποψη της κ. Γιωρκάτζιη πρέπει να σταματήσει η επιδότηση των μισθών των κληρικών της υπαίθρου κάτι το οποίο αμφισβήτησε η κ. Γιωρκάτζιη. Ο οικονομικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Γιάννης Χαριλάου αναφέρει σχετικό σημείωμα της κ. Γιωρκάτζιη για επανεξέταση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

11:54 Συνεχίζει την ομιλία του ο Μακαριότατος. Η κυβέρνηση δεν πληρώνει τους παπάδες της υπαίθρου, απλά δίνει επιμίσθιο 600 ευρώ το μήνα. Ο μισθός αυτός ξεπερνά τα 1,200 ευρώ. Αν το κράτος θέλει να καταργήσει τη συμφωνία επειδή οι Τούρκοι πήραν τη γη που τους δώσαμε δεν φταίμε εμείς, είπε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος. Δεν πρέπει να λέμε γιατί δεν τιτλοποιήθηκε αυτή η γη. Εγώ προσφέρθηκα να τιτλοποιήσω αυτή τη γη γιατί δεν μου αρέσουν οι εκκρεμότητες επί εποχής Τάσσου Παπαδόπουλου. Αν θέλει η κυβέρνηση εγώ άπό αύριο το πρωί στις 7:30 το πρωί θα πάω στο Κτηματολόγιο να τους μεταβιβάσω τη γη αυτή.

11:59 Στο θέμα της φορολόγησης η κυβέρνησης είχε αγωγή ενώπιον μας την οποία την απέσυρε επί αειμνήστου Παπαδόπουλου, ο οποίος δεν συζήτησε το θέμα για να μην τον κατηγορήσουν για προεκλογικές σκοπιμότητες. Δεν μου αρέσει η αντιπαράθεση. Συμφωνώ με το γενικό εισαγγελέα. Δεν πρόκειται να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ και αν θέλει η κυβέρνηση θα τα πούμε στα δικαστήρια. Τις άλλες φορολογίες τις πληρώνουμε κανονικά. Δεν είμαι λαίκιστής τα χρήματα της Εκκλησίας είναι του λαού και οφείλουν οι πάντες να την σέβονται. Όσο ζω δεν θα δώσουμε ούτε σεντ στο Κράτος.

12:02 Αν μπορέσει το κράτος να κερδίσει την υπόθεση στο δικαστήριο μπράβο του και χαλάλι του διαφορετικά πρέπει να σωπάσει και να μην μου φέρνουν κάθε χρόνο διάφορα ποσά που χρωστώ. Ξεκαθάρισε φίλε Πούφο πόσα σου χρωστάμε ώστε να μπορέσεις να τα διεκδικήσεις στο δικαστήριο.

12:05 Ο κ. Πούφος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Μακαριότατου, προσθέτοντας ότι θα τα πούνε δικαστικώς.

12:07 Το λόγο παίρνει ο κ. Σταυράκης ο οποίος κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι αν ήθελε να υπογράψει τη συμφωνία θα την υπέγραφε και δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία ότι υπήρχαν εκλογές. Η θέση αυτή εξόργισε το βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία ο οποίος απευθυνόμενος προς τον κ. Σταυράκη του είπε "εσένα πόσο καιρό σου πήρε να υπογράψεις τη συμφωνία με το Κατάρ"΄.

12:11 Το λόγο παίρνουν οι βουλευτές των κομμάτων που υποβάλλουν ερωτήσεις προς συζήτηση.  Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι οι νομοθέτες ήθελαν να προστατεύσουν την Εκκλησία. Διερωτήθηκε εάν το Κράτος έχει πρόβλημα να συνομολογήσει συμφωνία με την Εκκλησία. Πρόσθεσε ότι αν πάμε δικαστήριο θα πετύχουμε απλά μια τρύπα στο νερό.

12:17 Σύμφωνα με το βουλευτή της ΕΔΕΚ Γιώργο Βαρνάβα πρέπει να αντιληφθεί ο λαός ότι η Εκκλησία πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο τα τελευταία 11 χρόνια και πως το ποσό που συζητείται είναι ποσό αρκετών ετών.

12:20 Ο κ. Σταυράκης είπε ότι η Εκκλησία δεν πληρώνει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας για ξενοδοχεία που έχει στη φαρέτρα της με τον ίδιο τρόπο που πληρώνουν όλοι οι πολίτες.

12:21 Ο γενικός εισαγγελέας διευκρίνισε ότι η Εκκλησία όταν μεταβιβάζει ένα ακίνητο υποχρεούται να πληρώσει τις οφειλές της με βάση το νόμο. Το σύνταγμα δεν δίνει το δικαίωμα στην Εκκλησία να μην πληρώσει, αλλά απλά να μην εκποιήσει ένα ακίνητο.

12:30 Ο Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε ότι ακόμη και αν το αποφασίσει το Δικαστήριο δεν πρόκειται να δώσουν στο Κράτος ούτε ένα γρόσι.

12:34 Το λόγο παίρνει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε πόσο τοις εκατό των φορολογουμένων κάνουν δήλωση για την ακίνητη ιδιοκτησία που κατέχουν. Με βάση το σύνταγμα και τους σημερινούς νόμους είπε ο κ. Νεοφύτου η Εκκλησία εξαιρείται από την καταβολή του φόρου εισοδήματος.

12:40 Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρτης κάλεσε όλους να κόψουν τα χουβαρταλίκια. Η Εκκλησία έχει υποχρεώσεις όπως έχει και κάθε πολίτης και πρέπει το θέμα αυτό να ξεκαθαρίσει. Για ποιο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας μιλάτε κ. Πούφο ξεκαθαρίστε το, πρόσθεσε.

12:44 Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης στη δική του παρέμβαση είπε ότι ποια είναι η λογική για τη μεταβίβαση εκκλησιαστικής περιουσίας προς το Κράτος. Δεν αντιλαμβάνομαι καμμία λογική να κρατικοποιούμε την περιουσία της Εκκλησίας, επεσήμανε.

12:47 Ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης είπε ότι δεν είναι απλό να λέει ο Αρχιεπίσκοπος ότι δεν θα εκτελέσει πιθανή απόφαση του Δικαστηρίου. Εάν δεν εκτελείται απόφαση Δικαστηρίου έχει τη σημασία της. Διερωτήθηκε τότε ο κ. Περδίκης αν πρέπει να συλλάβουν τον Αρχιεπίσκοπο αν δεν πληρώσει.

12:50 Ο κ. Σταυράκης είπε ότι ο ίδιος πιστεύει στο διάλογο. Η κ. Γιωρκάτζιη είπε στη δική της παρέμβαση είπε ότι θα ήταν δωρεάν επιστημονική συμβουλή εάν τους ζητείτο να πουν τη θέση τους για τη συμφωνία Κυβέρνησης Παπαδόπουλου με την Εκκλησία. Θεωρώ ότι κακώς ο Αρχιεπίσκοπος δεν με ενημέρωσε για αυτή την προσυμφωνία.  

12:53 Η κ. Γιωρκάτζιη εισηγήθηκε ότι εάν η βούληση όλων η Εκκλησία είναι να μην πληρώνει φόρους, όπως εξαιρέρθηκε από το φόρο εισοδήματος να εξαιρεθεί από κάθε υποχρέωση καταβολής οποιασδήποτε φορολογίας. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο κ. Κουλίας. 

12:56 Ο κ. Πούφος διευκρίνισε ότι οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης φορολογούνται με φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας 10%. Ο πολίτης καταβάλλει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας όταν υπερβαίνει τις 170 χιλιάδες ευρώ, διευκρίνισε.

13:02 Τον τελευταίο λόγο έχει ο Μακαριότατος. Ο κ. Γεωργίου ζήτησε κατά πόσον υπάρχει διάθεση από πλευράς Εκκλησίας για επαναδιαπραγμάτευση της προηγούμενης συμφωνίας με το Κράτος ώστε να υπάρχει τέλος σε αυτό τη διελκυστίνδα μεταξύ των δύο πλευρών.

13:05 Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι είναι ανοικτοί σε διάλογο. Το άξιο απορίας είναι το ότι προτού συνομολογηθεί η συμφωνία επισκέφθηκα όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και είχα τη σύμφωνο γνώμη όλων. Μάλιστα μας ειπώθηκε ότι το σχέδιο αυτό στάληκε στη Γενική Εισαγγελεία για γνωμάτευση. Όλα τα κόμματα δεχθήκαν τις απόψεις μας. Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο επαναλαμβάνω χωρίς να μπω σε περισσότερες λεπτομέριες.

13:09 Η συνεδρία έχει ολοκληρωθεί.

© 2008-2019 InBusinessNews.com