23/06/2017 Τίτλοι εφημερίδων

Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, οι αντιδράσεις Κυβέρνησης και κομμάτων στο έγγραφο Ειντε και  οι διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή για τις δαπάνες των κομμάτων, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες στην Κύπρο.
 
Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Μέρκελ και Μακρόν δεν θέλουν εγγυήσεις και στρατούς» γράφει ότι σε συναντήσεις τους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, η Καγκελάριος της Γερμανίας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας συντάχθηκαν ξεκάθαρα με τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η Αστυνομία προχώρησε χθες στη σύλληψη τριών προσώπων σε σχέση με υπόθεση συνωμοσίας για δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη, άλλως Αλεξούι, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2016.  Γράφει επίσης ότι ο Γενικός Ελεγκτής διαπιστώνει πως πάνω από μισό εκατ. από τα 2.980.219 ευρώ που δαπάνησαν τα κόμματα τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δεν ξέρει κανείς που κατέληξαν.
 
«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ενστάσεις για τις εγγυήσεις» γράφει ότι σοβαρές ενστάσεις ως προς το ρόλο που επιχειρείται να παίξει η Τουρκία μέσω της Συνθήκης Εφαρμογής της λύσης έχει εγείρει η Λευκωσία μέσα από τα σχόλιά της επί του εγγράφου που ετοίμασε ο Εσπεν Μπαρθ Ειντε. Σε άλλο της δημοσίευμα, γράφει ότι όλα είναι έτοιμα από πλευράς TOTAL για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.  Αναφέρει ακόμη ότι ‘πάτωσαν στα Νέα Ελληνικά και πάλι οι μαθητές μας’.
 
Η «Χαραυγή» με τίτλο «Πάει Ελβετία το έγγραφο για την ασφάλεια» γράφει ότι η ε/κ και η τ/κ πλευρά καταθέτουν σήμερα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους επί του εγγράφου που ετοίμασε ο κ. Ειντε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Αναφέρει ακόμη ότι η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το 0,24% ως τον μέγιστο συντελεστή που θα μπορεί να φορολογήσει ο κάθε δήμος σε σχέση με την ακίνητη περιουσία με τιμές του 2013.  Γράφει επίσης ότι με χαμηλούς ρυθμούς κινούνται οι αναπτυξιακές δαπάνες του κράτους.
 
Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» γράφει ότι την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έβλεπε Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες όπου όπως ανέφερε η Κυβέρνηση έλαβε στήριξη για τις θέσεις της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το έγγραφο Ειντε πυροδότησε αντιδράσεις από τα κόμματα που ενημερώθηκαν σχετικά στη Λευκωσία. Γράφει ακόμη ότι ο Υπουργός Γεωργίας εξέδωσε διάταγμα αναφορικά με τις εισαγωγές εξωτικών ζώων. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός πρόσφερε ‘δίκαιη συμφωνία’ για τους Ευρωπαίους που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «Ετοιμοι για όλα στο Γκραν Μοντάνα » προβάλλει συνέντευξη με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού ο οποίος δήλωσε ότι μεταβαίνοντας στην Ελβετία η ε/κ πλευρά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα ενώ για τις προεδρικές είπε ότι όλα τα σενάρια είναι επί τάπητος για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ.  Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ‘μόνο στην Αριστερά και τους συμμάχους της η ελπίδα για λύση – επανένωση’.  Αναφέρεται ακόμη σε υπόσκαψη του ΓεΣΥ από τους κυβερνώντες.
 
Η εβδομαδιαία «Το Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «»Τάραξε τα νερά η πρόταση Νικόλα» γράφει ότι τη γύμνια της πολιτικής των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ προκάλεσε η πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου για την πτυχή της Ασφάλειας, η οποία κατατέθηκε από τον υποψήφιο Πρόεδρο στο Εθνικό Συμβούλιο εκ μέρους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης. Αλλού, γράφει ότι η ε/κ πλευρά είναι εγκλωβισμένη ‘στο επικίνδυνο έγγραφο Αιντα’. Επίσης, αναφέρει ότι το ΡΙΚ ‘μπήκε σε θερινή νάρκη’.
 
Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly» με τίτλο «Ξεκλειδώνονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας» γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Υπουργός Εσωτερικών Κ. Πετρίδης είπε ότι το μέγα θέμα με τους τίτλους ιδιοκτησίας που έπληξε τη φήμη της Κύπρου θα διορθωθεί αλλά θα πάρει καιρό.  Σε άλλο της θέμα γράφει ότι αυξάνονται οι παραχωρήσεις λεγόμενων τ/κ υπηκοοτήτων στα κατεχόμενα. Αναφέρει ακόμη ότι σύμφωνα με έρευνα οι θανατηφόροι καύσωνες θα αυξάνονται.
Top