Sports Football Cyprus A League Νέα Σαλαμίνα και ΑΣΙΛ τίμησαν την ιστορία τους

Νέα Σαλαμίνα και ΑΣΙΛ τίμησαν την ιστορία τους

ΕΙΝΑΙ πολύ σημαντικό κάποιος να αναγνωρίζει την ιστορία του και να την τιμά. Κι αυτό έκαναν πριν λίγες μέρες δύο προσφυγικά σωματεία, η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου και ο ΑΣΙΛ Λύσης, με τις δύο διοικήσεις, αλλά και τους συνδέσμους παλαίμαχων ποδοσφαιριστών, να τιμούν αυτούς που κράτησαν όρθια τα δύο σωματεία, στις πολύ δύσκολες στιγμές μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και τον εκτοπισμό τους από την Αμμόχωστο και τη Λύση. Σε δύο πολύ όμορφες και συγκινητικές εκδηλώσεις γεμάτες θύμησες και αναμνήσεις του παρελθόντος, μέσα από τις οποίες όλοι ταξίδευσαν 41 χρόνια πίσω και έζησαν ξανά εκείνες τις δύσκολες στιγμές, όπου κυριάρχησε η αγάπη στον σύλλογο και τη φανέλα του σωματείου. Όταν οι περισσότεροι έτρεχαν να βρουν σπίτι για τις οικογένειές τους και να επαναδραστηριοποιηθούν, κάποιοι άνθρωποι, παράγοντες, προπονητές και παίκτες, έβαζαν πάνω απ’ όλα το ποδόσφαιρο και την ομάδα τους και έπρεπε να τρέχουν να βρουν γήπεδο για προπόνηση, υλικό για τους αγώνες και να μαζευτούν την Κυριακή για το παιγνίδι. Όποιος δεν έζησε από κοντά εκείνες τις τραγικές και δύσκολες στιγμές δεν μπορεί να καταλάβει τη μεγάλη προσφορά αυτών των ανθρώπων που κράτησαν στη ζωή τα προσφυγικά μας σωματεία.

Η Νέα Σαλαμίνα
Οι «ερυθρόλευκοι» της Αμμοχώστου τίμησαν παίκτες και παράγοντες που ήταν στο σωματείο τα τρία πρώτα χρόνια μετά τον εκτοπισμό, το 1974-77. Η Νέα Σαλαμίνα, εκτός από τους δικούς της ανθρώπους, δεν ξέχασε να τιμήσει την Αλκή και τον Άρη που τη βοήθησαν στα πρώτα χρόνια του εκτοπισμού, παραχωρώντας της έμψυχο υλικό και το οίκημά τους. Ο Πασχάλης Φώκκης εκ μέρους των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών, όπως και άλλοι ομιλητές, θύμισαν τις δυσκολίες του 1974 και την προσπάθεια που έγινε για να κρατηθεί όρθια η Νέα Σαλαμίνα.* Με εντελώς νέα ομάδα θα αγωνιστεί το 1974-75, χωρίς αθλητικό υλικό και δίχως προπονήσεις, με τους παίκτες διασκορσπισμένους εδώ κι εκεί να αναζητούν τρόπους ικανοποιητικής δραστηριότητας. Ξεκίνησε προπονήσεις με δύο κλιμάκια σε Λεμεσό και Λάρνακα, με τεχνικούς τους Μαυρίκιο Άσπρου και Ανδρέα Καντεάτη, αντίστοιχα. Αποφασίστηκε όπως δηλωθεί για έδρα η Λάρνακα, αφού στην πόλη και επαρχία ήταν αρκετοί παίκτες και φίλοι της. Το βάρος έπεσε στους παράγοντές της Παντελάκη Βασιλείου και Μάκη Κωνσταντίνου που ήταν στη Λάρνακα. Ο Πρόεδρος Κώστας Νικολάου διέμενε στην Πάφο. Τη χρονιά αυτήν η Νέα Σαλαμίνα πήρε την 11η θέση (σε 14 ομάδες) έχοντας 17 βαθμούς, με 7-3-16 και 27-51 τέρματα. Το πρώτο παιγνίδι στο πρωτάθλημα 1974-74 το έδωσε στο ΓΣΠ με τον Διγενή Μόρφου (1-1). Οι «ερυθρόλευκοι», που είχαν προπονητή τον Κωστάκη Αντωνιάδη, έπαιξαν στο παιγνίδι αυτό με τους: Φαντάρο, Άγγελο, Λουκά, Φώκκη, Μάλο, Θουκιδίδη, Ιωάννου, Χριστοφόρου, Μωυσή, Π. Θεοφάνους, Π. Μίτα. Την περίοδο αυτήν αγωνίστηκαν επίσης οι Κουγκάς, Τσούκκας, Θωμάς, Βιολάρης, Σιέλλης, Μήτσιος, Κουννής, Κίκις, Λ. Κότροφος, Σακκάς, Ηλίας, Μιχαλάκης, Γρίβας, Παυλάκης, Φύτας, Αρτέμης και Καλλής.
* Την περίοδο 1975-76 η Νέα Σαλαμίνα πήρε τη 10η θέση (με 15 ομάδες), έχοντας 24 βαθμούς, 8-8-12 και 35-46 τέρματα. Ο πρώην ποδοσφαιριστής Α. Μουσκάλης αναλαμβάνει έφορος ποδοσφαίρου, δίπλα από τον Κ. Αντωνιάδη. Τη χρονιά αυτήν έπαιξαν οι: Κουγκάς, Σταύρος, Άγγελος, Φώκκης, Θωμάς, Αρτέμης, Λ. Κότροφος, Ηλίας, Σιέλλης, Κακούσιης, Λούκας, Μωυσής, Μήτσιος, Μαντζούρας, Κίκης, Θεοφάνους, Μίτας, Μαυρόγιωρκος, Αλέξης, Ιωάννου, Θουκιδίδης, Νούρος, Σωτήρης, Μαυρομμάτης, Θέμος.
·    ΤΗΝ περίοδο 1976-77 η Νέα Σαλαμίνα τερμάτισε στη 13η θέση (με 16 ομάδες), έχοντας 22 βαθμούς, από 6-10-14 και 26-49 τέρματα. Μια χρονιά με προβλήματα και όχι καλή παρουσία, με αστάθεια, αλλά πέτυχε τον στόχο που ήταν η αποφυγή του υποβιβασμού. Προπονητής ήταν και πάλι ο Κ. Αντωνιάδης και οι παίκτες ήταν οι: Κουγκάς, Σταύρος, Άγγελος, Φώκκης, Θωμάς, Αρτέμης, Λ. Κουλλαπής, Ηλίας, Κακούσιης, Ιωάννου, Λούκας, Λ. Κότροφος, Θουκιδίδης, Μαντζούρας, Μωυσής, Θεοφάνους, Μήτσιος, Νούροι, Μίτας, Τ. Λουκά, Κίκης, Λέλλος, Παυλάκης, Χριστοφόρου. Μεταθανάτια τιμήθηκαν εκτός από τον προπονητή Κωστάκη Αντωνιάδη οι ποδοσφαιρσιτές Ανδρέας Θωμά, Μήτσιος Δημητρίου και Λούκας Κουλλαπής.
 

Ο ΑΣΙΛ Λύσης
Η διοίκηση του ΑΣΙΛ και ο σύνδεσμος παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του συλλόγου, σε εκδήλωση που έγινε στη Λεμεσό, τίμησαν τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και προπονητές που κατέκτησαν το πρωτάθλημα β’ κατηγορίας το 1973-74 και εκείνους που στη συνέχεια, κάτω από τις αντίξοες συνθήκες του εκτοπισμού, αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας 1975-75 στη Λεμεσό και συνέβαλαν έτσι ώστε ο ΑΣΙΛ να παραμείνει στην ενεργό δράση μέχρι σήμερα.
Τιμήθηκε μεταθανάτια ο προπονητής της τότε ομάδας Πανίκος Ιακώβου, όπως και ο προπονητής-παίκτης το 1974-75 Κωστάκης Κοκκινής.
Οι τιμηθέντες παίκτες ήταν: Για την περίοδο 1973-74: Λάκης Ιωάννου, Δώρος Χ’’Στυλλής, Καλλής Θεοκλέους, Χάρης Τέκκης, Γεώργιος Φωκαΐδης, Λάκης Λάρκου.
Για τις περιόδους 1973-74 και 1974-75 οι: Φλώρος, Στάσος, Β. Λάρκου, Κυρ. Παρπούνας, Γ. Βασιλείου, Δ. Ντάκας, Α. Ασσιώτης, Σώτος, Γ. Παναγίδης, Γρηγόρης, Παντελάκης.
Για την περίοδο 1974-75 οι: Κ. Κουής, Σπ. Χρυσοστόμου, Γ. Ζορπάς, Α. Βάσου, Μ. Ψάριας, Μιχ. Κοκκινής, Χριστόφορος, Α. Αλεξάδνρου.
Flasback: Η άνοδος του ΑΣΙΛ το 1974
ΜΙΑ χρονιά μετά την πτώση του στη β’ κατηγορία, ο ΑΣΙΛ Λύσης κατάφερε να πάρει τον τίτλο μετά από εντυπωσιακή πορεία και να επιστρέψει στην Α’ κατηγορία. Ήταν ο τίτλος του 1973-74, αλλά δυστυχώς, λίγο αργότερα, η τουρκική εισβολή ανάγκασε τον Ερμή να πάρει τον δρόμο του εκτοπισμού. Τα πρώτα χρόνια με έδρα τη Λεμεσό τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, λόγω του διασκορπισμού των ποδοσφαιριστών, παραγόντων και φίλων του σωματείου.
Την περίοδο 1973-74 ο ΑΣΙΛ έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο και εκτός του τίτλου στη β’ κατηγορία είχε και πολύ καλή παρουσία στο κύπελλο, όπου έφτασε στους «οκτώ», αφού απέκλεισε την ΑΕΛ (2-1 και 1-1) και αποκλείστηκε από την Ένωση. Στο πρωτάθλημα σε 26 αγώνες πήρε 44 βαθμούς, έχοντας 20 νίκες, 4 ισοπαλίες, δύο ήττες και 76-20 τέρματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΑΣΙΛ στα τρία πρώτα παιγνίδια έχασε δύο φορές (από Κεραυνό και Ομόνοια Αρ). Απ’ εκεί και πέρα πήγε αήττητος και πήρε δίκαια τον τίτλο. Τα αποτελέσματα που έφερε: Κεραυνός 2-1, 1-2, Άχνα 4-3, 2-1, Ομόνοια Αρ. 4-0, 2-3, Οθέλλος 0-0, 1-1, ΠΑΕΕΚ 4-0, 4-2, Ορφέας 3-1, 2-0, Εθνικός Αστέρας 9-0, 4-1, Νέος Αιώνας 4-1, 2-1, Εθνικός Άσσιας 6-0, 1-1, Χαλκάνορας 2-0, 1-0, ΑΕΜ 0-0, 2-1, ΕΝΑΔ 4-0, 4-1, Παρθενώνας 4-1, 4-1.
ΠΡΩΤΟΣ σκόρερ του ΑΣΙΛ αλλά και του πρωταθλήματος β΄ κατηγορίας ήταν ο Γιώργος Παναγίδης με 26 τέρματα. Ο Παντελάκης Χαραλάμπους πέτυχε 16 και ο Λάκης Ιωάννου 14. Ο προπονητής Πανίκος Ιακώβου χρησιμοποίησε τους ακόλουθους παίκτες: Δώρος, Στάσος (τερματοφύλακες), Καλλής, Β. Λάρκου, Κ. Παρπούνας, Φλώρης, Γ. Βασιλείου, Ντάκκας, Σώτος, Α. Ασσκώτης, Γ. Φωκαΐδης, Παντελάκης, Λ. Ιωάννου, Γ. Παναγίδης, Λ. Λάρκου, Γρηγόρης, Τέκκης.
 

Top