Το όνομα του Κεραυνού Στροβόλου είναι ταυτόσημο με την καλαθόσφαιρα και τις μεγάλες επιτυχίες που σημείωσε το σωματείο στο άθλημα αυτό. Όμως στην δεκαετία το '80 ο Κεραυνός έχει γράψει τη δική του ιστορία και στο ποδόσφαιρό μας αφού κατάφερε να αγωνιστεί στην Α’ Κατηγορία και να γίνει σημείο αναφοράς. Η ποδοσφαιρική ομάδα του Κεραυνού ήταν πάντα ένα ισχυρό σύνολο στη Β’ Κατηγορία και φυσιολογικά ήλθε η άνοδος. Είχε γίνει τότε η… τέταρτη ομάδα της πρωτεύουσας και δεν είναι τυχαίο πως παίκτες μεγάλα ονόματα του ΑΠΟΕΛ, της Ομόνοιας και του Ολυμπιακού έπαιξαν στην ομάδα του Στροβόλου ενώ στο γραφικό γήπεδό του που βρισκόταν δίπλα από το οίκημά του μάζευε αρκετό κόσμο που ήθελε να βλέπει ποδόσφαιρο.
Μπορεί ο Κεραυνός να ήταν ομάδα του μεγαλύτερου Δήμου στην Κύπρο, όμως σταδιακά αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο λόγω κυρίως οικονομικών προβλημάτων. Μια απόφαση που προκάλεσε θλίψη στους φίλους του σωματείου αλλά και τους ποδοσφαιρόφιλους.
Σήμερα θα θυμηθούμε κάποιες νοσταλγικές στιγμές του Κεραυνού Στροβόλου όταν η ποδοσφαιρική του ομάδα έγραψε τη δική της ιστορίας.
Το ιστορικό της ίδρυσης
Ο Γυμναστικός Σύλλογος Στροβόλου «ΚΕΡΑΥΝΟΣ», ένας από τους αρχαιότερους και πιο ιστορικούς συλλόγους της Κύπρου, ιδρύθηκε το 1926. Η ονομασία του οφείλεται στην ορμητικότητα των ιδρυτικών μελών του αλλά και στις επιτυχίες του σ’ όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις αφού τα ονόματα των περισσοτέρων από τα ιδρυτικά μέλη του Κεραυνού ήταν μεταξύ των τότε παγκυπριονικών και πρωταθλητών του κυπριακού στίβου.
Ο Κεραυνός έδωσε το «παρών» του σε όλους του εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της Κύπρου και αρκετά από τα μέλη του πύκνωσαν τι τάξεις της ΕΟΚΑ. Ο Μιχαλάκης Καραολής ήταν μέλος και αθλητής του Κεραυνού.
Το 1963-64, κατά τη διάρκεια της τουρκανταρσίας, ο Κεραυνός ήταν κέντρο τροφοδοσίας των δυνάμεων της θελοντικής εθνοφρουράς και είχε οργανώσει τον δικό του λόχο εθελοντών που αγωνίστηκαν στην περιοχή Ομορφίτας.
Ο Κεραυνός διακρίθηκε ιδιαίτερα στον κλασικό αθλητισμό, ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα και επιτραπέζια αντισφαίριση. Συχνά διοργάνωνε τοπικούς και παναγροτικούς αγώνες στίβου με συμμετοχή δεκάδων αθλητών. Πολλές ήταν οι φορές που οι αθλητές του πρώτευσαν σε τέτοιους αγώνες όπως και σε επαρχιακούς. Έχει αναδείξει αρκετούς πρωταθλητές όπως τον παγκυπριονίκη-βαλκανιονίκη Ανδρέα Μικελλίδη στο άλμα εις μήκος, τους αδελφούς Αργυρό και Ανδρέα Χ''Βασιλείου, Σακκά, Σάββα Παναγίδη (Κεραυνό), τους αδελφούς Σοφοκλή και Άγγελο Χατζηιωσήφ, τον Ιωσήφ Χ'' Ιωσήφ, Ευριπίδη, Ανδρέα Ζήνωνος, Σάββα Τριλλίδη, Λούκα Καλογήρου, Χατζηπαύλου, Ηρακλέους και πολλούς άλλους.
Η πορεία του
Ο Κεραυνός Στροβόλου ιδρύθηκε το 1926 και χρώματά του ήταν το κόκκινο και κίτρινο με έμβλημα τον σφαιροβόλο. Το 1961 εντάχθηκε στην ΚΟΠ και η ποδοσφαιρική του ομάδα υπήρχε μέχρι το 1993. Πήρε πρωταθλήματα Β’ Κατηγορίας (δύο φορές) και Γ’ Κατηγορίας (μία φορά). Έπαιξε 4 χρόνια στην Α’ Κατηγορία όπου έδωσε 108 αγώνες συνολικά, πέτυχε 28 νίκες, 28 ισοπαλίες και 52 ήττες και τέρματα 111-167. Ήταν το μοναδικό σωματείο της Λευκωσίας που διέθετε ιδιόκτητα γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας και μαζί ιδιόκτητο οίκημα. Όταν ακόμα ήταν στη Β’ Κατηγορία εξέπληξε του φιλάθλους όταν το 1978 απέκλεισε από το κύπελλο τον ΠΟΛ 1-0, τον Ευαγόρα με 1-0, για να χάσει όμως στα ημιτελικά από τον ΑΠΟΕΛ 0-1.
*Η πρώτη χρονιά που ο Κεραυνόςε αγωνίστηκε στην Α’ Κατηγορία ήταν την περίοδο 1979-80. Πήρε τη 12η θέση με 21 βαθμούς όσους είχε και η 14η Ομόνοια Αραδίππου και δύο πιο κάτω από την 11η Αλκή. Το πρωτάθλημα διεξήχθη με 15 ομάδες και ο ΑΠΟΕΛ πήρε τον τίτλο με διαφορά τερμάτων από την Ομόνοια. Διαβαθμίστηκαν οι δύο ομάδες της Πάφου, Ευαγόρας και ΑΠΟΠ.
Ο Κεραυνός σε 28 αγώνες πέτυχε 7 νίκες, 7 ισοπαλίες, 14 ήττες και είχε συντελεστή τερμάτων 35-50. Ν δούμε και τα αποτελέσματα που έφερε η ομάδα σ’ αυτήν την πρώτη της παρουσία στους μεγάλους του ποδοσφαίρου μας.
ΑΕΛ 1-0 1-3
Αλκή 1-2 2-3
Ανόρθωση 1-2 2-1
ΑΠΟΕΛ 2-3 1-3
Απόλλων 2-2 1-1
ΑΠΟΠ 2-1 3-3
Αραδίππου 1-0 1-2
Άρης 0-1 1-7
ΕΠΑ 0-1 1-1
Ευαγόρας 3-1 1-1
Ολυμπιακός 0-1 1-3
Ομόνοια 2-2 0-1
Παραλίμνι 2-0 0-3
ΠΟΛ 2-1 1-1
(Σ.Σ. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εντός και τα δεύτερα εκτός)
*Στον θεσμό του Κυπέλλου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά όπου αποκλείστηκε από την ΑΕΛ 1-0 (εκτός έδρας) αφού προηγουμένως απέκλεισε τον Διγενή Ύψωνα 1-0 και την ΕΠΑ 3-2.
Την επόμενη χρονιά 1980-81 ο Κεραυνός πήρε την 9η θέση στη βαθμολογία έχοντας 23 βαθμούς, όσους και η 8η Ομόνοια Αραδίππου, έναν λιγότερο από την 7η Σαλαμίνα και δύο περισσότερους από ΕΠΑ, Ολυμπιακό, ΑΕΛ, Αλκή (η τελευταία υποβιβάστηκε μαζί με τον Άρη). Πρωταθλήτρια της περιόδου ήταν η Ομόνοια που πήρε δύο βαθμούς περισσότερους από τον ΑΠΟΕΛ. Πέτυχε 8 νίκες 7 ισοπαλίες 11 ήττες και 27-11 τέρματα.
Στην έδρα του ο Κεραυνός είχε κερδίσει την Ομόνοια 3-2, τον ΑΠΟΕΛ 2-1, τον ΠΟΛ 1-0 και έφερε 0-0 εκτός έδρας με τον ΑΠΟΕΛ.
Στην τρίτη συνεχόμενη παρουσία του στην Α’ Κατηγορία ο Κεραυνός υποβιβάστηκε (1981-82). Σε 26 αγώνες πήρε 19 βαθμούς (όσους και ο 12ος ΑΠΟΠ). Ο Κεραυνός πέτυχε 7 νίκες, 5 ισοπαλίες, 14 ήττες και 22-37 τέρματα. Το πρωτάθλημα πήρε η Ομόνοια με 10 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο ΠΟΛ.
Στην Α’ Κατηγορία ο Κεραυνός επανήλθε την περίοδο 1988-89 και ήταν η τέταρτη και τελευταία συμμετοχή του. Σε 28 αγώνες πέτυχε 6 νίκες, 9 ισοπαλίες, 13 ήττες και 27-39 τέρματα. Πήρε την 14η θέση με 21 βαθμούς (όσους και η 13η ΕΠΑ) και μαζί με την τελευταία Ομόνοια Αραδίππου υποβιβάστηκαν. Πρωταθλήτρια της περιόδου ήταν η Ομόνοια που πήρε την πρώτη θέση με τρεις βαθμούς διαφορά από τον Απόλλωνα. Εντυπωσιακή αυτή την περίοδο ήταν η νίκη του επί της Ένωσης με 7-2.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ/ΠΑΙΚΤΕΣ:
Πολλοί ήταν ασφαλώς οι προπονητές και ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τον Κεραυνό Στροβόλου και ο καθένας έχει τη δική του προσφορά.
Από πλευράς προπονητών θυμίζουμε τους Κωστάκη Πιερίδη, Πανίκο Γεωργίου, Σάββα Παρτάκκη, Κούλλη Κυριάκου (παίκτης-προπονητής), Τάκης Αντωνίου.
Εκείνο που έκανε αίσθηση ήταν η παρουσία στην ομάδα γνωστών ονομάτων από μεγάλες ομάδες στον Κεραυνό. Έπαιξαν οι Νίκος Χαραλάμπους, Άντωνας (Ομόνοια), Μάρκος Μάρκου, Τάκης Αντωνίου, Ανδρέας Χαϊλής, Τάκης Τιμοθέου, Νίκος Κρητικός, Τούλης Ηροδότου, Παύλος Χριστοδούλου, Λευτέρης Κουής (ΑΠΟΕΛ), Τάκης Παπέττας, Σίμος Σκουφάρης (Ολυμπιακός), Ιάκωβος Φιλίππου (ΠΟΛ), Γιώργος Τέμπλαρ, Χρίστος Ιωσιφίδης (Απόλλων).
Μεγάλη ήταν η συμβολή και των Μενελάου, Φώτσιου, Πούσκα, Παπαπαύλου, Αθ. Χαραλάμπους, Κ. Κυριάκου. Γ. Δήμου, Ζαντή, Αχ. Τσολιά, Π. Παρασκευά, Λαχτσίεφ, Νικολαΐδη, Βάκης, Λοΐζου, Καλογήρου, Μ. Ηρακλέους, Χριστοδούλου, Μεταξά, Καγιά, Ξάνθου, Γιάννου, Αναστασίου, Γιωργάκη, Π. Παναγιώτου.
Μεγάλη ήταν η προσφορά τού τότε προέδρου μ. Σόλωνα Ζεβλάρη στην πορεία του Κεραυνού στην Α’ Κατηγορία.