Τρίτη Γνώμη

«Μηδένα προ του τέλους μακάριζε»

Το από αρχαιοτάτων ετών λεχθέν «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε», και σοφό είναι (αφού λέχθηκε από τον Σόλωνα) και -κυρίως- διαχρονικό. Πόσες φορές σε πολλούς τομείς στης ζωής δεν βιαστήκαμε να εξαγάγουμε όχι απλά συμπεράσματα, αλλά ουσιαστικά να «θάψουμε» άτομα κα ομάδες.
Δικάσαμε και καταδικάσαμε εις θάνατον πολλές φορές προπονητές, παίκτες, ομάδες. Ακόμη και στη φετινή περίοδο.
Δύο ιστορικές ομάδες, από τις κορυφαίες στα αθλήματα που συμμετέχουν, όχι απλά δέχτηκαν έντονη κριτική, αλλά οι πιο «προχωρημένοι» τις έβλεπαν να οδηγούνται σε τεράστιες περιπέτειες. Αναφέρομαι στην μπασκετική ΑΕΛ και την ποδοσφαιρική Ανόρθωση.
Η ΑΕΛ συνοδεύεται -δικαίως- από το προσωνύμιο «Βασίλισσα» στο χώρο της. Σαν τέτοια, πέρασε ένδοξες στιγμές αλλά είχε και περιπέτειες, με αποκορύφωμα τον υποβιβασμό στη Β’ Κατηγορία.
Επανήλθε στο θρόνο της, έκανε νέο εντυπωσιακό σερί, πέτυχε τις μεγαλύτερες μπασκετικές διακρίσεις σε Ευρώπη φέτος, είχε τεράστια οικονομικά (και όχι μόνο) προβλήματα. Έκανε αγώνα δρόμου για να παραμείνει στην Α΄ Κατηγορία. Τα κατάφερε. Κι όταν ήρθε η ώρα του Κυπέλλου και των πλέι οφ στο πρωτάθλημα, όλοι (ή σχεδόν όλοι), όχι απλώς δεν της έδιναν καμία τύχη, αλλά την παρουσίαζαν ότι τυπική μόνο θα είναι η συμμετοχή της.
Πέταξε εκτός τον πολύ φιλόδοξο φέτος Απόλλωνα και είπαν όλοι «τυχαίο είναι, ώς εδώ ήταν». Κυρίως όταν έχασε εύκολα στον τελικό από την ΕΘΑ.
Στο πρωτάθλημα ουδείς έβλεπε την ΑΕΛ να προχωρά. Κι όμως, έσπασε δύο έδρες (Απόλλωνα και Κεραυνού) και είναι στον τελικό και θέλει να τριτώσει το καλό. Άσχετα με την κατάληξη των τελικών, η ΑΕΛ απέδειξε ότι δικαίως θεωρείται «Βασίλισσα» και (ξανά) έκλεισε στόματα «σοφών» του χώρου.
Η Ανόρθωση δεν βλεπόταν στον α’ γύρο του πρωταθλήματος. Αυτό είναι αλήθεια. Κάποια στιγμή βρέθηκε τρεις μόλις βαθμούς πάνω από την 9η ομάδα. Κάποιοι έκαναν σενάρια για την εμπλοκή της στον όμιλο 9-12 και οι πιο «προχωρημένοι» την έβλεπαν να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην κατηγορία. Η Ανόρθωση  είναι δικαίως η «Μεγάλη Κυρία» του ποδοσφαίρου μας. Ένδοξο παρελθόν, 100 έτη γεμάτα επιτυχίες. Σαν τέτοια, έπρεπε να ετύγχανε μεγαλύτερου σεβασμού από όλους.
Ουδεμία μεγάλη ομάδα είχε τις δικές της περιπέτειες. Αυτό δεν αποτελεί από μόνο του ευκαιρία για να τρέξουν όλοι και να καταδικάσουν σε ποδοσφαιρικό θάνατο τους «κυανόλευκους» της Αμμοχώστου.
Κι όταν άρχισε η αντεπίθεση -όπως γίνεται συνήθως με τις πραγματικά μεγάλες ομάδες- άρχισαν οι ίδιοι που την έβλεπαν να οδεύει στην άβυσσο, να την (ξανά) υμνούν.
ΑΕΛ και Ανόρθωση είναι δύο τρανταχτά παραδείγματα για την ευκολία με την οποία αποκαθηλώνουμε ομάδες τις οποίες υμνούσαμε για χρόνια και τις οποίες -είναι σίγουρο- θα υμνούμε για πολλά ακόμη χρόνια.
Όπως, το «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε», φαίνεται για πολλούς, ακόμα και σήμερα, να μην είναι γνωστό, ή να μην ισχύει…

 

© 2012 Powered By SigmaLive, Part of Dias Group of Companies.

Scroll To Top