Sports all other sports Handball Τζούλιο Αργυρού: «Οι μεγάλες ομάδες θα σώσουν το άθλημα»

Τζούλιο Αργυρού: «Οι μεγάλες ομάδες θα σώσουν το άθλημα»

Είναι εκ των κορυφαίων Κύπριων χειροσφαιριστών του νησιού μας αλλά στην Ελλάδα. 
 
Έζησε τις μεγάλες στιγμές του αθλήματος στην Κύπρο γράφοντας την δική του ιστορία στο άθλημα και πλέον ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο άνοιξε στην ζωή του αγωνιζόμενος στον Διομήδη Άργους. 
 
Στα 32 του άφησε το νησί μας αγωνιζόμενος σ’ ένα σαφώς πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με την απόφαση του να τον δικαιώνει αφού οι επιδόσεις του είναι εξαιρετικές!
 
Ο Τζούλιο Αργυρού περί αυτού ο λόγος μίλησε και αποκαλύφθηκε στο SigmaLive Sports για την ζωή του στο άθλημα και την μέχρι τώρα καριέρα του. 
 
Έστειλε μηνύματα για την Εθνική ομάδα ενώ έδωσε τις δικές του συμβουλές για το πώς μπορεί μέσα από σωστές κινήσεις να βελτιωθεί περισσότερο το άθλημα στο νησί μας. 
 
Αρχηγός της Εθνικής Ανδρών ο τρέφει τεράστια αγάπη για το άθλημα και αυτό επιβεβαιώθηκε σε από την απάντηση του για το τι πραγματικά είναι για τον ίδιο το χαντμπολ. «Είναι τα πάντα για μένα, η ζωή μου! Από μικρός όταν το πρώτο ξεκίνησα το αγάπησα πάρα πολύ και δεν θα μπορούσα ποτέ να ζω μακριά από αυτό. Για μένα είναι το Α και το Ω»!
 
Από μικρός στο άθλημα της χειροσφαίρισης ο αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας με τον ίδιο να μας κάνει μια μικρή περιγραφή για το πότε άρχισε να ασχολείται με αυτό. «Το άρχισα στην ηλικία των 10χρονών περίπου. Όταν έγινε η ένωση μεταξύ Κέντρου Νεότητας Ανθούπολης και Grammar School (εγώ ήμουν μαθητής του Grammar School) ο γυμναστής του σχολείου μου μαζί με άλλους συμμαθητές μου μας πρότειναν να πάμε σε προπόνηση της ακαδημίας στο γυμνάσιο Ανθούπολης. Από εκεί ξεκίνησαν όλα»!
 
Όσο για την κορυφαία στιγμή μέχρι τώρα της καριέρα του, δυσκολεύτηκε κάπως να δώσει απάντηση αφού δεν μπορούσε να ξεχωρίσει κάποιες από τις πολλές που έζησε μέχρι τώρα. «Δύσκολη ερώτηση πραγματικά  είναι αρκετές οι στιγμές και αξέχαστες που έχω θυμηθεί τώρα είτε ήταν ομαδικές αλλά και ατομικές που δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Τι να πω... θα ξεχωρίσω τα πρωταθλήματα που πήρα 2005 και 2008 με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, την μεγάλη επιτυχία της εθνικής μας στο μπιτς χάντμπολ στη Πεσκάρα όταν κατακτήσαμε τη 2η θέση. Φυσικά και αυτό που ζω εδώ με τον Διομήδη Άργους που είναι επίσης κάτι ανεπανάληπτο»!
 
Όνειρα κάνουν όλοι για κάτι πολύ καλύτερο το ίδιο κάνει και ο Τζούλιο Αργυρού με τον ίδιο όμως να νιώθει ευλογημένος που κατάφερε έστω και στα 32 του να αγωνιστεί στο εξωτερικό παρόλο που θα ήθελε κάτι μεγαλύτερο: «Είμαι ο μεγαλύτερος παίκτης της ομάδας μου με 3 χρόνια διαφορά από τον δεύτερο. Αυτό που ζω εδώ στον Διομήδη Άργους είναι κάτι τρομερό και καταπληκτικό. Είναι κάτι που πάντοτε ήθελα να ζήσω και προσπαθώ να απολαμβάνω την κάθε στιγμή. Θέλω να δίνω το 100% στις προπονήσεις και να βελτιώνομαι μέρα με τη μέρα. Δουλεύω πολύ σκληρά για αυτό και έχω όρεξη πολλή! Το όνειρο του κάθε αθλητή είναι να αγωνιστή στα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου. Αν μου δοθεί αυτή η ευκαιρία εννοείται πως θα την αρπάξω»!
 
Είναι από τους κορυφαίους παίκτες στην Ελλάδα με τον 32χρονο άσο να μιλά για την δύσκολη και συνάμα απαιτητική θέση που αγωνίζεσαι: «Όπως και σε όλα τα ομαδικά αθλήματα η θέση του playmaker ακόμα και στο χάντμπολ είναι ίσως η πιο σημαντική θέση στην επίθεση. Απαιτεί αρκετή αντίληψη, προετοιμασία και μυαλό. Είναι χαρακτηριστικά που είχα από μικρός και μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες κατάφερα να τα αναπτύξω».
 
Ο Αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας στα 32 του χρόνια ζει το όνειρο του εξωτερικό με τον ίδιο να αποκαλύπτει πως προέκυψε το ενδιαφέρον του Διομήδη Άργους: «Όταν πήρα την απόφαση ότι θέλω να αγωνιστώ στο εξωτερικό πήρα τηλέφωνο ένα παλιό μου συμπαίκτη και τον κατάλληλο σε αυτό τον Μάριο Ευσταθιάδη. Για χρόνια επαγγελματίας χειροσφαιριστής ήταν ο καταλληλότερος να με βοηθήσει σε αυτό. Αυτός πήρε τηλέφωνο τον Νίκο Σαμαρά ο οποίος ήδη αγωνιζόταν στην ομάδα του Διομήδη Άργους και υπήρξαν χρόνια συμπαίκτες και με επικοινωνία μαζί με τον Coach Mimi ήρθε η πρόταση». 
 
Το άθλημα στην Κύπρο
 
Έζησε τις πολύ καλές εποχές του αθλήματος στην Κύπρο αλλά και την πορεία που έχει τα τελευταία χρόνια το άθλημα στο νησί μας γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε να μας μιλήσει για τις δικές του σκέψεις σε συνδυασμό με την εμπειρία του στην Ελλάδα πως μπορεί το άθλημα να βελτιωθεί μέσα από 3 παραδείγματα: «Από την μικρή μου εμπειρία, βλέποντας και μαθαίνοντας κάποια πράγματα εδώ στην Ελλάδα θεωρώ πως εάν οι μεγάλες ομάδες της Κύπρου όπως ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση, ΑΕΛ δεν ανοίξουν τμήματα χάντμπολ τότε για τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει καθόλου ανταγωνισμός. Αυτό θεωρώ πως είναι το 1ο που πρέπει να γίνει. Το 2ο θα πρέπει επιτέλους μέσα από διάφορους συνδυασμούς να δοθούν κίνητρα στους αθλητές τόσο της 1ης όσο και της 2ης κατηγορίας να πηγαίνουν στις προπονήσεις. Όταν δεν υπάρχει ανταγωνισμός στους αγώνες, όταν παιδιά 18-19 χρονών δεν έχουν διευκολύνσεις από τον στρατό και  δεν συνεχίζουν το άθλημα τότε αυτόματα δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης των ομάδων. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να μην φεύγουν αυτά τα παιδιά από το άθλημα. Το τελευταίο που πιστεύω πρέπει να γίνει αλλά θα χρειαστεί χρόνια για να δημιουργηθεί καλές υποδομές στις αναπτυξιακές ηλικίες από μικρές ηλικίες των 7 και 8 χρονών ώστε να μπορούν στο μέλλον να στελεχώσουν τις πρώτες ομάδες. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος και τα χρήματα να βοηθηθούν τα Σωματεία για να ξεκινήσουν αυτή την προσπάθεια». 
 
Όσο για το ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχε ποτέ μέχρι τώρα απάντησε: «Πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα. Όλοι μου οι συμπαίκτες είτε στις ομάδες που αγωνιζόμουν είτε στη εθνική είχαν κάποιο ρόλο να παίξουν στη ζωή μου ο καθένας ξεχωριστά. Για μένα το σημαντικό είναι ότι έχω φτιάξει τόσες πολλές φιλίες στο χώρο του χάντμπολ ακόμα και από αντίπαλες ομάδες που θα κρατήσουν για πάντα».
 
Κεφάλαιο Εθνική ομάδα 
 
Αρχηγός της Εθνικής Ανδρών και χρόνια διεθνής ο Τζούλιο Αργυρού έχει ξεκάθαρη άποψη για την ποιότητα της και να μπορεί στο μέλλον να φέρει επιτυχίες: «Φυσικά μπορεί! Είναι κάτι που έχω τονίσει στους συμπαίκτες μου πριν και μετά την ήττα μας από την Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο στα Φαρόε. Υπάρχει ένας βασικός κορμός 20-22 παικτών στους οποίους στηρίζεται η Εθνική ομάδα. Εγώ προσωπικά το βλέπω σαν μια πρόκληση. Έχω ευθύνη σε αυτό και έτσι πρέπει να το δουν και οι συμπαίκτες μου. Να βάλουμε όλοι μαζί στόχο με σκληρή και ομαδική δουλειά να πετύχουμε κάτι το οποίο όλοι θέλουμε. Από τις 17 Ιανουαρίου είχαμε 4 μήνες μπροστά μας για να προετοιμαστούμε για τις επόμενες μας υποχρεώσεις και αυτό θα φανεί ποιοι δούλεψαν σκληρά γι’ αυτό. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι ποδόσφαιρο εδώ και αυτή είναι η δυστυχία του Κυπριακού Αθλητισμού. Όλοι ασχολούνται μόνο με το ποδόσφαιρο».
 
Όταν είσαι ένας από τους κορυφαίους Κύπριους χειροσφαιριστές έχεις το δικαίωμα να συμβουλέψεις και τους μικρούς το πώς μπορούν να φτάσουν ή ακόμα να προσπεράσουν το επίπεδο σου με τον Τζούλιο να τονίζει γι’ αυτό: «Δεν έχει να κάνει με τους μικρούς στο άθλημα. Πρέπει να αλλάξουμε την Αθλητική Νοοτροπία για να γίνει κάτι καλό. Εάν δεν δουλέψεις σωστά και συστηματικά δεν πρόκειται να φτάσεις σε ψηλό επίπεδο όσο ταλέντο και αν είσαι. Με προπονήσεις καθημερινές, έξτρα ώρες ατομικής προπόνησής και κυρίως ακούει τους προπονητές του. Το τελευταίο να παρακολουθεί πολλά παιχνίδια υψηλού επιπέδου». 
 
Όλοι οι αθλητές έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Το παν είναι να τα αναγνωρίζεις και να δουλεύεις ώστε να τα βελτιώσεις με τον 32χρονο πλέι-μέικερ του Διομήδη Άργους να τονίζει: «Το μειονέκτημα μου είναι ότι νευριάζω εύκολα και μπορεί να καταλήξει να κάνω πολλά αβίαστα λάθη στο παιχνίδι μου. Το τελευταίο διάστημα προσπαθώ να το βελτιώσω και να το ελέγξω σε μεγάλο βαθμό. Όσο για το μεγαλύτερο προσόν μου θα έλεγα η γρήγορη αντίληψη και οι πάσες ασίστ μου».
 
Τέλος θέλησε να δώσει τα συγχαρητήρια του στην πρώην ομάδα του το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο το οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα και μαθηματικά.
 
«Συγχαρητήρια στην πρώην μου ομάδα και συμπαίκτες μου του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν θέλω να πω πολλά για αυτήν τους την επιτυχία απλά οι ίδιοι γνωρίζουν τι έχουν περάσει μαζί και με μένα για να χτίσουμε αυτήν την ομάδα για να συνεχίζουν να κατακτούν τρόπαια».
 
Gallery
Top