Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

Σύντομες Εξωτερικές Ειδήσεις

| Εκτύπωση | 05 Μάιος 2019, 18:03 | Σημερινή

Ξύπνησε από κώμα μετά από 27 χρόνια

Μια γυναίκα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία είχε τραυματισθεί σοβαρά στο κεφάλι σε ένα τροχαίο το 1991 και είχε έκτοτε παραμείνει σε κώμα, ξύπνησε μετά από 27 χρόνια, μια περίπτωση που έχει κάτι από ιατρικό θαύμα. Η Μουνίρα Αμντουλά, η οποία ήταν 32 ετών την εποχή που έπεσε σε κώμα, ήταν επιβάτης σε ένα αυτοκίνητο που πήγαινε να πάρει το γιo της από το σχολείο και το οποίο είχε συγκρουστεί με ένα λεωφορείο. Ο τετράχρονος γιος της Ομάρ, που καθόταν μαζί της στο πίσω κάθισμα, δεν είχε πάθει τίποτε από τη σύγκρουση, καθώς η γυναίκα τον προστάτευσε με το σώμα της, αλλά η ίδια είχε τραυματισθεί πολύ σοβαρά.

Όμως, πέρυσι, όπως έγινε τώρα γνωστό, σύμφωνα με το BBC, ανέκτησε τη συνείδησή της σε ένα γερμανικό νοσοκομείο μετά από πολυετή θεραπεία. «Ποτέ δεν είχα εγκαταλείψει την ελπίδα γι' αυτήν, επειδή πάντα είχα ένα προαίσθημα ότι μια μέρα θα ξυπνούσε», δήλωσε ο γιoς της, ο οποίος και αποκάλυψε το ξύπνημα της μητέρας του.

Ο πρώτος σεισμός σε άλλο πλανήτη

Το ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανίχνευσε κατά πάσα πιθανότητα τον πρώτο του σεισμό από το υπέδαφος του 'Αρη. Είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται σεισμός σε άλλον πλανήτη πέρα από τη Γη και τον δορυφόρο της, τη Σελήνη. Είναι το πρώτο «τρέμουλο» που φαίνεται να προέρχεται από το εσωτερικό του γειτονικού πλανήτη και όχι από δυνάμεις στην επιφάνειά του, όπως ο άνεμος.

«Με αυτό το πρώτο σήμα ξεκινά και επίσημα ένα νέο πεδίο: η αρειανή σεισμολογία», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής InSight, Μπρους Μπάνερντ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA. Προς το παρόν, ο πρώτος αυτός μικροσεισμός ήταν πολύ αχνός (περίπου δύο βαθμών και σε απόσταση 50 έως 100 χιλιομέτρων από τον σεισμογράφο) για να εξαχθούν από αυτόν συμπεράσματα σχετικά με το εσωτερικό του 'Αρη, κάτι που αποτελεί τον βασικό στόχο του InSight. Στα θετικά μετριέται το γεγονός ότι η αρειανή επιφάνεια είναι συνήθως υπερβολικά ήσυχη, πράγμα που επιτρέπει στον σεισμογράφο του ρομποτικού εργαστηρίου να πιάνει ακόμη και πολύ αχνά σεισμικά σήματα.

SOS για τους «Αυτοκρατορικούς Πιγκουίνους»

Η δεύτερη μεγαλύτερη αποικία πιγκουίνων, οι «Αυτοκρατορικοί Πιγκουίνοι», έχουν σχεδόν... αφανιστεί, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ήρθαν στο «φως» από επιστήμονες.

Οι ερευνητές του ιδρύματος ερευνών British Antarctic Survey αναφέρουν πως χιλιάδες νεογνοί πνίγηκαν όταν μεγάλο κομμάτι πάγου κατέρρευσε στη θάλασσα Weddell της Ανταρκτικής το 2016.

Από την καταστροφική κατάρρευση και έπειτα δεν έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος αναπαραγωγής, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στα είδη. «Οι "Αυτοκρατορικοί Πιγκουίνοι" δεν κατάφεραν να αναπαραχθούν τα τελευταία τρία χρόνια» αναφέρει ο Peter Fretwell ένας εκ των υπευθύνων της έρευνας. «Η αυτοκρατορία τώρα έχει εξαφανιστεί».

Συνήθως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, 15.000 με 24.000 ζεύγη «Αυτοκρατορικών Πιγκουίνων» αναπαράγονται κάθε χρόνο στην περιοχή. Πρόκειται για ένα ποσοστό κοντά στο 5% με 9% του παγκόσμιου πληθυσμού των πιγκουίνων.

Ο «Αυτοκρατορικός Πιγκουίνος» είναι ο μόνος πιγκουίνος που αναπαράγεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Ανταρκτική.