Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

Οι πιο διαβόητοι δολοφόνοι της ιστορίας

| Εκτύπωση | 05 Μάιος 2019, 18:04 | Του Γιάννη Γιωργαλλή

SERIAL KILLER ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΔΥΟ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΣΥΜΒΑΝΤΑ

Ο αριθμός των δολοφονιών θεωρήθηκε αναγκαίο να εισαχθεί στη συζήτηση για τον ορισμό του κατά συρροήν δολοφόνου, ώστε να επιτρέψει την ένταξη πιο ξεκάθαρων κριτηρίων σε θεωρητικό επίπεδο, κυρίως από ακαδημαϊκούς και ερευνητές, για τις μελέτες πάνω στους serial killers


Μετά τη σύλληψη 35χρονου Ελληνοκύπριου για τις επτά δολοφονίες και τις αποκαλύψεις για τη δράση του μπήκε απότομα στο λεξιλόγιο της κυπριακής κοινωνίας ο όρος τού κατά συρροήν δολοφόνου (serial killer). Όντας πρωτόγνωρο έγκλημα για τα κυπριακά δεδομένα, η ορολογία εμφανιζόταν αποκλειστικά στα διεθνή ρεπορτάζ, πολλοί προσπάθησαν να αναζητήσουν τον ακριβή ορισμό του κατά συρροήν δολοφόνου και να δουν εάν όντως υπάρχει ταύτιση με τη διερευνώμενη υπόθεση στην Κύπρο.

Αναζητώντας τον ορισμό

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων χρησιμοποιήθηκαν από δυνάμεις επιβολής του νόμου, ακαδημαϊκούς, ιατρούς και ερευνητές, δεκάδες ορισμοί για να καθορίσουν την έννοια τού κατά συρροήν δολοφόνου. Παρόλο που οι ορισμοί αυτοί μοιράζονται κάποια κοινά στοιχεία, παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις ως προς τον αριθμό των δολοφονιών, την τυπολογία των κινήτρων, αλλά και τις χρονικές πτυχές των εγκλημάτων.

Ο αριθμός των δολοφονιών θεωρήθηκε αναγκαίο να εισαχθεί στη συζήτηση για τον ορισμό του κατά συρροήν δολοφόνου, ώστε να επιτρέψει την ένταξη πιο ξεκάθαρων κριτηρίων σε θεωρητικό επίπεδο, κυρίως από ακαδημαϊκούς και ερευνητές, για τις μελέτες πάνω στους serial killers. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο ορισμός επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί πρακτικά από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, ένας μικρότερος αριθμός θυμάτων θα επέτρεπε στις Αρχές να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διάθεση πόρων στις έρευνες για έναν πιθανό κατά συρροήν δολοφόνο.

Όσον αφορά το κίνητρο, μετά από μελέτες οι ερευνητές κατέληξαν ότι η γενικότητα που φέρει ο ορισμός του κινήτρου θα περιέπλεκε τα πράγματα, αντί να τα αποσαφηνίζει. Τέλος, καθοριστικός για τον ακριβή ορισμό του κατά συρροήν δολοφόνου είναι ο παράγοντας του χρόνου και η διαφοροποίηση μεταξύ των κατά συρροήν και μαζικών δολοφονιών. Καταλήγοντας, λοιπόν, στον ακριβή ορισμό, θα λέγαμε ότι serial killer είναι ο δράστης δολοφονιών δύο ή περισσότερων θυμάτων σε διαφορετικά, όμως, συμβάντα.

Οι κατά συρροήν δολοφόνοι που άφησαν ιστορία

Ζόντιακ

Ο αυτοαποκαλούμενος δολοφόνος Ζόντιακ σύστησε τον εαυτό του στέλνοντας προκλητικές επιστολές σε εφημερίδες την Καλιφόρνια. Σε αυτές τις επιστολές αναλάμβανε την ευθύνη για δολοφονικές επιθέσεις που είχαν προηγηθεί, δίνοντας πληροφορίες για το άτομό του μέσω ενός κρυπτογραφήματος. Το κρυπτόλεξο αποτελείτο από 408 σύμβολα και ήταν χωρισμένο σε τρία κομμάτια, με το καθένα να έχει αποσταλεί σε διαφορετική εφημερίδα. Ανέπτυξε τη δολοφονική του δράση στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με αρχές της δεκαετίας του 1970. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι βρισκόταν πίσω από 37 δολοφονίες, εντούτοις ο Τύπος επιβεβαίωσε μόλις επτά. Ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ανοιχτός.

Ο δολοφόνος των ταξιδιωτών

Πρόκειται για τον Donald Henry Gaskins, στον οποίο αποδίδονται 80 με 90 δολοφονίες, στις οποίες βασάνιζε και ακρωτηρίαζε τα θύματά του. Άρχισε να δολοφονεί το 1969, βάζοντας στο όχημά του ταξιδιώτες σε αυτοκινητοδρόμους στον αμερικανικό νότο. Η δράση του αποκαλύφθηκε όταν τον αναγνώρισαν κατά τη δολοφονία δύο νεαρών αντρών, όπου και ομολόγησε τα στυγερά εγκλήματά του στην Αστυνομία. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά στη συνέχεια η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια, επιτρέποντάς του να προσθέσει στη λίστα των θυμάτων του άλλον ένα αθώο, ενόσω βρισκόταν στη φυλακή.

Ο άνθρωπος δράκουλας

Ο Γιαπωνέζος Tsutomu Miyazaki πήρε διάφορα ονόματα για όσον καιρό διέπραττε τα ειδεχθή εγκλήματά του. Ο άνθρωπος δράκουλας, όπως τον αποκαλούσαν, απήγε μικρά κοριτσάκια, τα δολοφονούσε και τα βίαζε. Μάλιστα, έστελνε καρτ ποστάλ στις οικογένειες των θυμάτων του, περιγράφοντας τις δολοφονίες του. Μετά τις δολοφονίες τεσσάρων κοριτσιών συνελήφθη και του επιβλήθηκε θανατική ποινή διά απαγχονισμού.

Ο τρελός νεκρόφιλος

Πρόκειται για τον Ted Bundy, Αμερικανό κατά συρροήν δολοφόνο, απαγωγέα, βιαστή και νεκρόφιλο. Δρούσε σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ και ομολόγησε τις δολοφονίες 30 γυναικών. Πάντα επισκεπτόταν ξανά τον τόπο του εγκλήματος και ασελγούσε στα θύματά του. Στα 42 του χρόνια οδηγήθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα. Ο δικαστής, ανακοινώνοντας την ποινή του, επεσήμανε ότι «ο Ted ήταν ο ορισμός του κακού».

Το κτήνος

Ο Luis Alfredo Garavito Cubillos, γνωστός και ως «The Beast» (Το κτήνος), είναι ένας Κολομβιανός βιαστής και κατά συρροήν δολοφόνος, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι σκότωσε 147 αγόρια. Υπάρχουν φόβοι όμως ότι ο αριθμός των θυμάτων του μπορεί να υπερβαίνει τα 300. Έχει καταδικαστεί το 1999 για 139 υποθέσεις, με την ποινή φυλάκισής του να ξεπερνάει τα 1.853 χρόνια! Όμως ο νόμος στην Κολομβία περιορίζει την ποινή φυλάκισης στα 30 χρόνια, επιτρέποντάς του μέσα στα επόμενα χρόνια να αφεθεί ελεύθερος.

Ο χασάπης

Ο Andrei Chikatilo ήταν ένας Σοβιετικός κατά συρροήν δολοφόνος, ο οποίος είχε το παρατσούκλι «χασάπης του Ροστόφ». Ο ίδιος σε μιαν ανατριχιαστική ομολογία ανέφερε: «Νιώθω ψυχολογική ανακούφιση όταν χρησιμοποιώ το μαχαίρι μου. Ξέρω ότι πρέπει να καταστραφώ. Είμαι ένα λάθος της φύσης». Ο Chikatilo καταδικάστηκε σε θάνατο τον Οκτώβριο του 1992, καθώς ομολόγησε ότι διέπραξε 56 δολοφονίες γυναικών και παιδιών την περίοδο του 1978 και 1990, ενώ εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 1994.

Ο άγγελος του θανάτου

Ο Charles Edmund Cullen δούλευε ως νοσοκόμος σε πολλά νοσοκομεία, ενώ άλλαζε συνεχώς δουλειές, αφού τον απέλυαν για την ύποπτη συμπεριφορά του. Έχει ομολογήσει τις δολοφονίες 40 ηλικιωμένων στο New Jersey από το 1984 μέχρι το 2003. Σκότωνε τα θύματά του δηλητηριάζοντάς τα χρησιμοποιώντας μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ανακρινόμενος ισχυριζόταν ότι προέβαινε στις δολοφονίες για να απαλλάξει τους ασθενείς από τον πόνο, όπως θα έπραττε ένας άγγελος. Πάντως, ειδικοί διερευνώντας την υπόθεση εξέφρασαν φόβους ότι τα θύματά του ίσως ξεπερνούν τα 300.

Ο Καζανόβας

Ο Paul Knowles χρησιμοποιούσε τη «γοητεία» του για να παρασύρει τα θύματά του και να τα σκοτώσει. Επίσημα, βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες 18 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων αντρών, γυναικών και παιδιών. Ο Knowles σκοτώθηκε στη Φλόριντα το 1974 από έναν πράκτορα του FBI, όταν προσπάθησε να αποδράσει από τη φυλακή.

Ο κανίβαλος του Milwaukee

O Jeffrey Dahmer, γνωστός και ως ο κανίβαλος δολοφόνος, διέπραξε σειρά βιασμών και 17 δολοφονίες την περίοδο του 1978 και 1991. Ο ίδιος ακόμη κατηγορήθηκε για νεκροφιλία και κανιβαλισμό (ανθρωποφαγία). Συνελήφθη μόνον όταν ένα από τα θύματά του κατάφερε να του ξεφύγει. Ο Dahmer καταδικάστηκε το 1992 σε δεκαπέντε φορές ισόβια, αλλά δύο χρόνια αργότερα ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από συγκρατούμενό του στις φυλακές.

Ο γκρι δολοφόνος

Ο Albert Fish, γνωστός και ως «Gray Man», ήταν ένας Αμερικανός κατά συρροήν δολοφόνος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι κακοποίησε 100 παιδιά, ενώ πολλά από αυτά τα βασάνισε και στο τέλος τα δολοφόνησε. Ο ίδιος καταδικάστηκε σε θάνατο και οδηγήθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα το 1936 στη φυλακή Sing Sang του Ossining, στη Νέα Υόρκη.

Το βαμπίρ του Sacramento

O Richard Trenton Chase ήταν ένας Αμερικανός σχιζοφρενής κατά συρροήν δολοφόνος, ο οποίος σκότωσε έξι ανθρώπους μέσα σε μόλις ένα μήνα. Ο ίδιος είχε το παρατσούκλι «The Vampire of Sacramento», καθώς έπινε το αίμα των θυμάτων του και στη συνέχεια τα έτρωγε. Το 1980 αυτοκτόνησε, σε ηλικία 30 ετών.

Pedro Alonso Lopez

Ο Pedro Alonso Lοpez είναι ένας Κολομβιανός κατά συρροήν δολοφόνος, ο οποίος κατηγορήθηκε για βιασμό και δολοφονία 300 γυναικών σε όλη τη Νότια Αμερική. Βγήκε το 1998 από ψυχιατρικό ίδρυμα, λόγω καλής διαγωγής, ενώ μέχρι σήμερα τα ίχνη του αγνοούνται.

Ο γιατρός

Ο Harold Shipman είναι ένας από τους πιο διαβολικούς κατά συρροήν δολοφόνους στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Βρισκόταν πίσω από 250 δολοφονίες, ενώ το 80% των θυμάτων του ήταν γυναίκες. Αποτελεί τον μοναδικό Βρετανό γιατρό που θεωρήθηκε ένοχος για τη δολοφονία των ασθενών του. Το 2004 αυτοκτόνησε στη φυλακή Wakefield στο Yorkshire.

Τζακ ο αντεροβγάλτης

Ο πραγματικός δολοφόνος ή δολοφόνοι ποτέ δεν εντοπίστηκαν. Πήρε αυτό το όνομα, επειδή αφαιρούσε όργανα από τα θύματά του, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι είχε χειρουργικές γνώσεις. Ο Τζακ ο αντεροβγάλτης, ο οποίος διαπιστώθηκε αργότερα ότι δρούσε μόνος του, θεωρείται υπεύθυνος για τη δολοφονία ιερόδουλων στο Λονδίνο μεταξύ 1888-1891.