Σημερινή

Κυριακή, 26/05/2019
RSS

Άρωμα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα

| Εκτύπωση | 13 Ιανουάριος 2019, 18:03 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΕ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

ΗΡΘΕ, ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΚΑΙ ΑΠΗΛΘΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΨΗΦΙΖΑΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΡΟΤΗΣ
ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ


Διασταυρώνουν τα ξίφη τους μεν, όλο και νερώνουν το κρασί του δε, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Καμιά από τις δύο πλευρές του κυβερνητικού συνασπισμού της Ελλάδας δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Οι μεν πρώτοι (Συριζαίοι) φοβούμενοι πως θα καταποντιστούν τα ποσοστά τους. Οι δε δεύτεροι (ΑνΕλ), φοβούμενοι πως θα μείνουν εκτός Βουλής. Το Σκοπιανό είναι η μόνη αιτία αντιπαράθεσης, τα υπονοούμενα δίνουν και παίρνουν -προφανώς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης- ωστόσο με κάθε τρόπο αποφεύγονται οι καθοριστικές για τις εξελίξεις συναντήσεις.

Το ραντεβού της περασμένης Παρασκευής, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, αναβλήθηκε λόγω επίσκεψης Μέρκελ. Θεωρείται δεδομένο, ωστόσο, πως ό,τι κι αν συμβεί, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν περί τα μέσα του μήνα, όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων.

Το ξεκαθάρισμα του ΥΠΑΜ

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπό τον Πάνο Καμμένο, ο Υπουργός Αμύνης της Ελλάδος έχει πλήρη επίγνωση της απομόνωσής του, καθώς η απόπειρά του να αποσπάσει την έγκρισή τους να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και από την κυβερνητική πλειοψηφία έπεσε στο κενό. Δήλωσε λοιπόν πως δεν παραιτείται, πως δεν είναι απερχόμενος και πως τα δεδομένα θα αλλάξουν όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή.

Νωρίτερα, με αφορμή τη διήμερη επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, Τσίπρας και Καμμένος ανέβαλαν τη μεταξύ τους συνάντηση, η οποία, ούτως ή άλλως, ήταν προγραμματισμένη για μετά την αναχώρηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Ακολούθως ο κύριος Καμμένος δήλωσε πως δεν πρόκειται να συναντήσει τον Πρωθυπουργό, «μέχρι να αρθεί η εμπλοκή στα Σκόπια».

Τους πρόλαβαν οι εξελίξεις

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του περί εμπλοκής στη Βουλή των Σκοπίων ο Καμμένος και οι εξελίξεις τον έφεραν ξανά ενώπιον των ευθυνών του. Ο Ζόραν Ζάεφ, με γερμανική υποστήριξη, κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να οριστικοποιήσει τις αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με κυβερνητική επιτυχία και πλέον τα Σκόπια βγήκαν από το, ελπιδοφόρο για τον Πάνο Καμμένο, αδιέξοδο. Η τελευταία πράξη αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας. Δεν είναι άλλη από την προεδρική επικύρωση και πλέον οι διαδικασίες μεταφέρονται στο γήπεδο της Ελλάδας, περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι τέσσερεις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή των Σκοπίων αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Ο δάκτυλος Μέρκελ

Καθόλου τυχαία δεν ήταν, πάντως, η επίτευξη συμφωνίας στη Βουλή των Σκοπίων με την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα. Όχι μόνο ο ελληνικός, αλλά και ο γερμανικός Τύπος σχολίασαν εντόνως πως ο κύριος άξονας της επίσκεψης ήταν το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων. Μάλιστα, η Άγκελα Μέρκελ αναφερόταν συνεχώς σε Βόρεια Μακεδονία, ωσάν να έχει ήδη εφαρμοστεί η συμφωνία.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτή είναι η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, δεδομένου και του ισχυρού σεναρίου των πρόωρων εκλογών. Η Άγκελα Μέρκελ, Ευρωπαία σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, επέλεξε να αδειάσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση που τηρεί στο ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων. Εκείνος, βέβαια, μετά τη συνάντηση που είχε με την Καγκελάριο, δήλωσε πως δεν θα νερώσει το κρασί του σε αυτό το ζήτημα. Το συμπέρασμα που εξάγουμε είναι πως το Βερολίνο στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του επόμενου Πρωθυπουργού της Ελλάδας, αλλά δεν στηρίζει διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών και μετονομασία των Σκοπίων, σε Βόρεια Μακεδονία.

Σημαντική και βαρύνουσας σημασίας λεπτομέρεια το γεγονός ότι η Άγκελα Μέρκελ με κάθε ευκαιρία, έχοντας δίπλα της τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αναφερόταν συνεχώς σε Βόρεια Μακεδονία και αυτό στη γλώσσα της διεθνούς διπλωματίας σημαίνει πολλά. Παράλληλα τέτοιες αναφορές από αρχηγούς κράτους δημιουργούν εντυπώσεις, προηγούμενο και διεθνή κοινωνική κουλτούρα.

Το μήνυμα ήταν διπλής κατεύθυνσης. Αφενός, αν και κάκισε τον Τσίπρα για τα ζητήματα της οικονομίας και του προσφυγικού, του έδωσε εύσημα για τους χειρισμούς του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αφετέρου δήλωνε τη στήριξή της στην κυβέρνηση Ζάεφ, που εκείνες τις ώρες έδινε μάχες στη Βουλή των Σκοπίων.
Καθόλου τυχαίο το γεγονός πως, σε κάθε μάχη που δίδεται στη Βουλή των Σκοπίων, εμφανίζεται ένας Αμερικανός ή ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος να περιοδεύει είτε στην Ελλάδα είτε στα Σκόπια. Τελικά ο Ζάεφ κέρδισε το στοίχημα.

Τυράκι τα περί ευθύνης για Ναζί

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ξεκάθαρος. Οι ελληνικές απαιτήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι νομικώς ενεργές. Ο κ. Παυλόπουλος είπε, συγκεκριμένα, ότι «πάγια θέση της Ελλάδας όπως σας είναι γνωστό για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ότι είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και δύναται να επιλυθούν στο αρμόδιο ευρωπαϊκό δικαστικό φόρουμ με βάση τον ευρωπαϊκό δικαιικό πολιτισμό». Χωρίς δισταγμό και έχοντας ολοκληρώσει το υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ρεσιτάλ, η βαυαρικής καταγωγής ηγέτιδα ανέλαβε την ευθύνη των προγόνων της. Έχουμε πλήρη συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης, είπε. «Έχουμε απόλυτη ευθύνη για την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη για τα εγκλήματα της Γερμανίας κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού και είναι ζήτημα καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα, να κάνουμε το παν ώστε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα και να αλληλοϋποστηριζόμαστε προς όφελος και των δύο χωρών».

Σε αυτό ήρθε να προσθέσει και την αναγνώριση των θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός στον βωμό της οικονομίας. «Η Ελλάδα είναι σημαντικός τόπος επενδύσεων. Ξέρουμε ότι οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα, αλλά τώρα υπάρχει ανάπτυξη και ελπίζω να είναι για όλους. Υπάρχει πληθώρα προκλήσεων στην Ευρώπη και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί». Αναγνώρισε δε και τις «θαρραλέες» προσπάθειες της Ελλάδας στα δυτικά Βαλκάνια και αυτό, είπε, «έχει να κάνει με το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν είναι καλό μόνο για εκείνους αλλά και την Ελλάδα και όλους στην Ευρώπη». Ακολουθώντας την πολιτική του καρότου και του μαστιγίου, η Γερμανίδα Καγκελάριος αναγνώρισε τα όσα ανήκουν στο παρελθόν και έστειλε σαφή μηνύματα για τα όσα έπονται.