Σημερινή

Τετάρτη, 24/04/2019
RSS

Μαύρη σελίδα για τον Τύπο

| Εκτύπωση | 06 Ιανουάριος 2019, 18:01 | Σημερινή

Η ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ

Περισσότερες από τις μισές απώλειες λειτουργών των ΜΜΕ, παρουσιάζονται σε περιοχές του πλανήτη που δεν παρατηρούνται συγκρούσεις


Το 2018 αποτελεί μαύρη σελίδα για το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Οι δολοφονίες δημοσιογράφων, σε συνδυασμό με τις κρατήσεις και τις ομηρίες παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση σε σχέση με αντίστοιχα περιστατικά του 2017. Η ετήσια έκθεση της ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», καταδεικνύει τη ζοφερή πραγματικότητα. Το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, βρίσκεται πλέον υπό διωγμόν.

Βάσει της έκθεσης των ΔΧΣ, οι θάνατοι δημοσιογραφικού προσωπικού ανέρχονταν σε 80 μέχρι και τις αρχές του 2018. Η αύξηση σε σχέση με το 2017, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, συνυπολογίζοντας και τα ποιοτικά ευρήματα της έρευνας. Από αυτά τα 80 άτομα, τα 63 αποτελούν επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Αίσθηση επίσης προκαλούν τα ευρήματα αναφορικά με τις κρατήσεις και τις διώξεις δημοσιογράφων, που σχετίζονται με ερευνητική δράση και αποκάλυψη διαφθοράς.

Εμπόλεμες ζώνες

Το Αφγανιστάν κρατά για άλλη μια χρονιά τα πρωτεία σχετικά με τους θανάτους δημοσιογράφων εν ώρα καθήκοντος. Συγκεκριμένα 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους μέχρι σήμερα, ενώ στη Συρία ο αριθμός ανέρχεται στους έντεκα. Στην Υεμένη ο αριθμός των θανόντων ανέρχεται στους οκτώ, σε αντιδιαστολή με τα δύο θύματα το 2017.

Δολοφονίες σκοπιμοτήτων

Περισσότερες από τις μισές απώλειες λειτουργών των ΜΜΕ, παρουσιάζονται σε περιοχές του πλανήτη που δεν παρατηρούνται συγκρούσεις. Τα ηνία στην κατηγορία αυτή κρατά για ακόμη μια χρονιά το Μεξικό, όπου εννέα δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους ερευνώντας κατά βάση υποθέσεις σκανδάλων και διαφθορά κατά βάση τοπικού χαρακτήρα όπως καταλήγει η έκθεση.

Αίσθηση προκαλεί και το εύρημα της έρευνας, πως περίοπτη θέση στην κατηγορία αυτή έχουν οι ΗΠΑ, με έξι θανάτους δημοσιογράφων, δείγμα του ότι το λειτούργημα δεν διασφαλίζεται ούτε στον σύγχρονο «δημοκρατικό» δυτικό κόσμο.

«Φυλακισμένες συνειδήσεις»

Ο αριθμός προκαλεί ίλιγγο μόνο και μόνο στην ανάγνωσή του. Συνολικά 348 άτομα έχουν διωχθεί και φυλακιστεί μέχρι και τον Δεκέμβριο ως απόρροια της δουλειάς τους. Η Κίνα πρωτοστατεί στην κατηγορία αυτή, με 60 φυλακίσεις δημοσιογράφων. Τα δυο τρίτα των ατόμων αυτών προέρχονται από την ερασιτεχνική δημοσιογραφία, και σχετίζονται με αναρτήσεις τους σχετικά με το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας.

Το προσωποπαγές καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία, έχει φυλακίσει φέτος 33 δημοσιογράφους, κυρίως με τις κατηγορίες της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», «αποκήρυξης της εθνικής ταυτότητας» και «προσβολής προς την κεφαλή του κράτους».

Δημοσιογράφοι σε ομηρία

Αρκετές φορές οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης τρομοκρατικών οργανώσεων ή ακόμα και απολυταρχικών καθεστώτων με σκοπό τη διεθνοποίηση των ζητημάτων τους. Στον τομέα αυτό, το Ισλαμικό Κράτος, εντός του 2018 έχει θέσει σε καθεστώς ομηρίας 24 δημοσιογράφους.

Συνολικά ανά την Υφήλιο, 60 λειτουργοί των ΜΜΕ έχουν απαχθεί φέτος, οι 59 εκ των οποίων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, την πλέον εύφλεκτη περιοχή του πλανήτη τα τελευταία χρόνια, ενώ ένας δημοσιογράφος απήχθη στην Ουκρανία.