Σημερινή

Δευτέρα, 22/04/2019
RSS

«Θα σταματήσω τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας»

| Εκτύπωση | 16 Δεκέμβριος 2018, 18:05 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

«Η Τουρκία κάνει βήματα πίσω. Αυτό είναι πλέον εμφανές σε όλους. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναθεωρήσουμε πώς εργαζόμαστε μαζί, πώς θ

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΜΑΝΦΡΕΝΤ ΒΕΜΠΕΡ, ΣΤΗ «Σ»

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Ο ΒΑΥΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, ΠΟΥ ΦΙΓΟΥΡΑΡΕΙ ΩΣ Ο ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


Η οπτικογραφημένη συνέντευξη, που παραχώρησε ο Μάνφρεντ Βέμπερ στη Μαρίνα Χατζηκώστα στο Στρασβούργο, θα αναρτηθεί στο διαδικτυακό Sigmalive

«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στρατηγική που να καθορίζει σε ποιον μπορούμε να δώσουμε όπλα, να πουλήσουμε όπλα. Αυτό πιστεύω ότι είναι κομβικό ερώτημα για την ΕΕ»


«Είμαστε όλοι Κύπριοι». Αυτό διατρανώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και φαβορί για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. Συναντήσαμε τον Βαυαρό πολιτικό της CSU (Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας) στο γραφείο του, στο Στρασβούργο. Χαμογελαστός, ιδιαίτερα επικοινωνιακός και καλός γνώστης των μικρών, αλλά και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, τόσο η ΕΕ ως σύνολο, όσο και το κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της «Σημερινής» της Κυριακής για τη μεταφορά γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Leopard, από τον Έβρο στα κατεχόμενα, παραδέχτηκε πως η ΕΕ θα πρέπει πλέον να συμφωνήσει έναν κοινό κανονισμό, ο οποίος θα ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη και θα καθορίζει πότε και υπό ποιες περιστάσεις θα πωλούνται όπλα και οπλικά συστήματα σε τρίτες χώρες που δεν ανήκουν στην Ένωση. Με δεδομένες τις αλλαγές στα συμμαχικά και εχθρικά σχήματα, υποστήριξε, η Ευρώπη πρέπει να βγει μπροστά και να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως στις προτεραιότητές του, σε περίπτωση που εκλεγεί στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -θέση που σήμερα κατέχει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- είναι η διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. «Η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρώπη, δεν θα λειτουργήσει αυτό», υποστηρίζει και προτείνει άλλου είδους σχέση, στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών, οι οποίες θα βοηθήσουν και στη λύση των υφιστάμενων προβλημάτων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Είναι η ώρα, είπε, η ΕΕ να πάρει τη στροφή, να κοιτάξει μπροστά και να επενδύσει στην ανάπτυξη για το συμφέρον των δικών της λαών και όχι να παραμείνει σε καθεστώς απλής διαχείρισης των προβλημάτων, τόσο της οικονομίας, όσο και των κοινωνιών.

Παρόλα αυτά, το κάθε κράτος - μέλος θα πρέπει σε εθνικό επίπεδο να αφουγκραστεί τις αγωνίες των ανθρώπων, να νιώσει τις δυσκολίες στις οποίες έχουν υποβληθεί και να αναλάβει τη μετατροπή του σε κοινωνικό κράτος, μετατροπή που θα γίνει με τη στήριξη των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι λάθος να μετακυλίονται όλα τα προβλήματα στην πλάτη της ΕΕ και να απαλλάσσονται οι εθνικές κυβερνήσεις για όσα θα έπρεπε να κάνουν στο πλαίσιο της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Είσαστε το μεγάλο φαβορί για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ποιο είναι το όραμά σας για την ΕΕ;

Το να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη είναι το πιο σημαντικό απ' όλα, διότι έχουμε πολλούς διαχωρισμούς μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων χωρών εντός της ΕΕ. Για μένα όλοι οι άνθρωποι στην Ευρώπη είναι Ευρωπαίοι και πρέπει να φροντίζουμε για όλους τους Ευρωπαίους. Αυτό είναι το πιο ισχυρό μας μήνυμα, διότι ζούμε σε μια περίοδο που έχουν δημιουργηθεί πολλά εχθρικά σχήματα, μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για παράδειγμα, σε οικονομική βάση. Ακόμη και για μας, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο πιο στενός μας σύμμαχος. Πρέπει, λοιπόν, να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα, τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, όλοι μαζί ενωμένοι.

Βρισκόμαστε εκ των πραγμάτων ενώπιον μιας απότομης στροφής. Βλέπουμε ένα Brexit, βλέπουμε την Ιταλία, βλέπουμε και τη Γαλλία με τα «Κίτρινα Γιλέκα», ακόμη και τη Γερμανία που ήταν η πιο σταθερή χώρα. Τι πήγε λάθος;

Ζούμε σε μια περίοδο που πολλά θα πρέπει να απαντήσουμε. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη διεθνοποίηση, την ψηφιακή μετάβαση. Όλα αλλάζουν - από τις συσκευές μας μέχρι τον τρόπο επικοινωνίας μας. Είμαστε αντιμέτωποι με τις κλιματικές αλλαγές, είμαστε ενώπιον μιας προσφυγικής, μεταναστευτικής κρίσης. Είναι τόσα πολλά και διαφορετικά τα ζητήματα που έχουμε στο τραπέζι. Όλα αυτά δημιουργούν στους πολίτες το αίσθημα της ανασφάλειας. «Τι θα γίνει μετά, τι μέλλον έχω, θα καλυτερεύσει η ζωή μου στο μέλλον;».

Κι εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να ξεπεράσουμε το στάδιο της απλής διαχείρισης αυτών των κρίσεων. Τα τελευταία δέκα χρόνια απλώς διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις, οι οποίες μένουν στάσιμες. Πρέπει να βρούμε λύσεις για το μέλλον, ώστε να κάνουμε τις ζωές μας καλύτερες. Αυτό χρειαζόμαστε πλέον. Πρέπει, λοιπόν, να σταματήσουμε την απλή διαχείριση της κρίσης, διότι την διαχειριστήκαμε όπως έπρεπε και τώρα πρέπει να επενδύσουμε για το μέλλον. Χρειαζόμαστε πλέον πολιτικούς με θετική σκέψη, αισιόδοξους για τις προοπτικές που έχουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Είναι έτοιμοι οι Ευρωπαίοι γι' αυτές τις αλλαγές;

Σίγουρα. Είμαι απόλυτα σίγουρος. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, αν ενώναμε τα χρήματα που έχουμε, τις ερευνητικές μας ικανότητες, τις βάσεις δεδομένων μας και καταλήγαμε σε ένα σχέδιο, ένα master plan, το οποίο θα οδηγούσε στη θεραπεία του καρκίνου. Το 40% του πληθυσμού της Ευρώπης θα έρθει έστω και μια φορά αντιμέτωπο με τον καρκίνο. Είναι μια τραγωδία για πολλούς ανθρώπους. Εμείς, ως Ευρωπαίοι, θα μπορούσαμε να είμαστε οι πρώτοι που θα καταφέρουν να νικήσουν τον καρκίνο. Πιστεύω ότι αυτό είναι μια εξαιρετική ιδέα. Μπορούμε να καταφέρουμε μεγάλα πράγματα μαζί.

Στην Κύπρο, στην Αυστρία, ακόμη και στη Γαλλία, οι άνθρωποι μπορούν αμέσως να καταλάβουν ότι μια χώρα μόνη της δεν μπορεί, αλλά όλοι μαζί μπορούμε. Αυτό χρειαζόμαστε. Να κοιτάμε μπροστά, να δουλεύουμε για το μέλλον. Αλλά οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε καλύτεροι όταν είμαστε ενωμένοι.

Μήπως οι Ευρωπαίοι χρειάζονται μια πιο κοινωνική Ευρώπη; Μήπως γι’ αυτό ζούμε το Brexit, μήπως γι’ αυτό συμβαίνει ό,τι συμβαίνει στη Γαλλία και αλλού;

Σίγουρα. Σήμερα η Ευρώπη μοιάζει σαν μια οικονομική ένωση. Μιλάμε για το κοινό νόμισμα, μιλάμε για την ενιαία αγορά, που οργανώνει τους επιχειρηματικούς τομείς. Δεν λειτουργεί σαν ένας «οργανισμός», ο οποίος να εγγυάται τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα, είμαστε ανοιχτοί σε αυτό. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να σεβαστούμε πως η διαχείριση των κοινωνικών πολιτικών χτίζεται σε εθνικό επίπεδο, όπως το συνταξιοδοτικό, τα συστήματα υγείας.

Οπότε, το κόμμα μου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πιστεύει πως δεν είναι κάθε εσωτερικό πρόβλημα μιας χώρας, ένα πρόβλημα για την Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά ζητήματα είναι πρόβλημα για την Ευρώπη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Λαμβάνουμε βέβαια υπόψη μας τα εσωτερικά προβλήματα των εθνικών μας κοινοβουλίων. Οπότε, ναι στην κοινωνική Ευρώπη, αλλά ας δούμε τι είναι αυτό που χρειάζεται να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να το καταφέρουμε αυτό.

Διάβαζα στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ότι η Γερμανία και η Τουρκία έβαλαν νέες υπογραφές για στρατιωτικό εξοπλισμό. Πουλάνε εξοπλισμό και μετά η Τουρκία στέλνει αυτόν τον εξοπλισμό στην Κύπρο. Όταν η Τουρκία εισέβαλλε στη Συρία, η Γερμανία αποφάσισε ότι δεν θα πουλά όπλα στην Τουρκία, λέγοντας πως είναι άλλο να πουλάς στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται για την προστασία μιας χώρας, και άλλο πράγμα να χρησιμοποιείται για εισβολή. Μήπως πρέπει να σταματήσει η πώληση όπλων στην Τουρκία, γενικά; Με δεδομένο, όπως αποκάλυψε και η «Σ», ότι η Άγκυρα μετέφερε 42 leopard από τον Έβρο στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε αντίστροφη πορεία. Η δικαστική εξουσία, η δημοκρατία, η ελευθερία του Τύπου, παραβιάζονται. Δέχονται επιθέσεις από τις κρατικές Αρχές. Η Τουρκία κάνει βήματα πίσω, αυτό είναι πλέον εμφανές σε όλους. Θα πρέπει λοιπόν να αναθεωρήσουμε πώς εργαζόμαστε μαζί, πώς θα χτίσουμε μια μελλοντική σχέση με την Τουρκία. Κατά τη δική μου άποψη δεν μπορεί να λειτουργήσει η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αν εκλεγώ πρόεδρος, θα σταματήσω τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Θα πρέπει να υπογράψουμε διμερείς συμφωνίες και να βρούμε λύσεις σε ζητήματα όπως η οικονομία, ο πολιτισμός, το ζήτημα της ανταλλαγής δεδομένων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι πολλά ζητήματα που μπορώ να αναφέρω παραδειγματικά και για συνεργασία. Θεωρώ ότι η πλήρης ένταξη δεν θα είναι λειτουργική. Αυτό πιστεύω.

Από την άλλη, εμείς πρέπει να δούμε πώς προχωράμε στο ζήτημα της πώλησης όπλων, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής λύσης. Το θέμα είναι ότι η κάθε χώρα μέλος έχει τη δική της στρατηγική στο ζήτημα της πώλησης και κατασκευής όπλων. Χρειαζόμαστε, θεωρώ, ευρωπαϊκή στρατηγική. Έναν κοινό κανονισμό που να καθορίζει σε ποιον μπορούμε να δώσουμε όπλα, να πουλήσουμε όπλα. Αυτό πιστεύω ότι είναι κομβικό ερώτημα για την ΕΕ. Η Τουρκία είναι σε λάθος δρόμο και πρέπει να αναθεωρήσουμε τη γενικότερη προσέγγισή μας μαζί με τους Τούρκους φίλους μας.

«Να βελτιώσουμε αντί να καταστρέψουμε την ΕΕ»

Έρχονται εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι τον ερχόμενο Μάιο οι Ευρωπαίοι έχουν τη δύναμη στα χέρια τους, στην κάλπη. Σας ανησυχεί η άνοδος των ακραίων και ευρωσκεπτικιστικών, ακόμη και ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία τα έχουμε δει να καταγράφουν άνοδο σε εθνικές εκλογές, από χώρα σε χώρα;

Είναι ανταγωνιστές μας, είναι υποψήφιοι. Οι άνθρωποι θα πρέπει να καταλάβουν ότι αν θέλουν να ενισχύσουν τους λαϊκιστές, το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που βιώνουμε αυτήν την περίοδο με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Αν, λοιπόν, ενισχύει κάποιος τους λαϊκιστές θέτει σε ρίσκο πολλά. Οικονομικά η Βρετανία είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει αστάθεια, όλοι το βλέπουμε αυτό καθημερινά από το Λονδίνο μέχρι όλη την Ευρώπη. Αν ψηφίζει κάποιος λαϊκιστές, όπως η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ή το Afd (Εναλλακτική για τη Γερμανία), θα πάρει ακριβώς ό,τι παίρνει τώρα το Λονδίνο. Ας μη ρισκάρουμε την ΕΕ, την ενότητα. Δεν είναι τέλεια, σίγουρα η ΕΕ δεν είναι καθόλου τέλεια, όμως είναι προτιμότερο να τη βελτιώσουμε από το να την καταστρέψουμε. Αυτό είναι το βασικό μου μήνυμα προς όλους.

«Υπέρ της Κύπρου, απέναντι στην Τουρκία»

«Τα συμφέροντα της Κύπρου είναι τα συμφέροντα της Ευρ. Ένωσης»

Θεωρείται πως η ΕΕ στηρίζει την Κύπρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Η Κύπρος είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο τελεί υπό κατοχήν.

Κατ' αρχάς θέλω να πω πως η Κύπρος πρέπει να είναι πολύ περήφανη γιατί τα τελευταία χρόνια πέρασε από την οικονομική κρίση της Ευρωζώνης. Η Κύπρος είναι μια από τις θετικές περιπτώσεις. Ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του το διαχειρίστηκαν πολύ καλά, κατάφεραν θετική ανάπτυξη, η κρίση τελείωσε, το ΑΕΠ είναι θετικό, οπότε τα έχουν καταφέρει. Αυτό δίνει στην Κύπρο τεράστια αξιοπιστία εντός της ΕΕ, διότι αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση είναι αξιοθαύμαστο. Αυτό που κατάφεραν οι άνθρωποι εκεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, με αυτήν την αξιοπιστία, η Κύπρος μπορεί να ζητήσει προστασία. Είναι ξεκάθαρο, η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την Τουρκία, μεταξύ των οποίων το πρόβλημα της κατοχής, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα συμφέροντα της Κύπρου, είναι τα συμφέροντα της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, είμαστε όλοι Κύπριοι, ως Ευρωπαίοι. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι.

Πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, ενωμένοι. Αυτό κάνει την Κύπρο, και άλλες χώρες όπως η Κύπρος, δυνατές. Εγώ, λοιπόν, ως υποψήφιος για την ηγεσία της Κομισιόν, θέλω να καταστήσω ξεκάθαρο πως θα εργαστώ για τα συμφέροντα της Κύπρου και κυρίως απέναντι στην Τουρκία. Πρέπει να υπερασπιστούμε την Κύπρο μαζί.