Σημερινή

Τετάρτη, 27/03/2019
RSS

Η επόμενη μέρα για περίπου 30.000 Βρετανούς που ζουν στην Κύπρο

| Εκτύπωση | 05 Δεκέμβριος 2018, 12:03 | Σημερινή

Θα συνεχίσουν να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα, εφ’ όρου ζωής, όπως επίσης και αυτοί που θα εγκατασταθούν στο νησί κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου - ομπρέλα

Μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα θέματα του σχεδίου συμφωνίας αφορά τα δικαιώματα των τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν στο ΗΒ και του ενός εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν σε χώρες - μέλη της ΕΕ.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής πληθυσμού που έγινε το 2011, ζουν μόνιμα 26.659 Βρετανοί πολίτες. Με βάση το σχέδιο συμφωνίας που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, οι υπήκοοι του ΗΒ που ζουν στην Κύπρο θα συνεχίσουν να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα, εφ’ όρου ζωής, όπως επίσης και αυτοί που θα εγκατασταθούν στο νησί κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Ως μεταβατική περίοδος ορίστηκε το διάστημα μεταξύ 29 Μαρτίου 2019 και 31 Δεκεμβρίου 2020. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ΗΒ θα λειτουργεί ως μέλος της ΕΕ και στόχος είναι η διευκόλυνση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων για την οριστική και πλήρη αποχώρησή του από την ΕΕ. Πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου - ομπρέλα, όπως ονομάστηκε η διαδικασία της μετάβασης, θα ισχύουν οι κανονισμοί ελεύθερης διακίνησης εντός της ΕΕ. Έτσι, οι υπήκοοι του ΗΒ και οι οικογένειές τους που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, ακόμη και αν δεν έχουν άδεια μόνιμης διαμονής, δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Άδεια μόνιμης διαμονής

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, Μισθοδοσίας και Μετανάστευσης της Ellinas Finance, Θεόδωρος Μάντης, μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, οι Βρετανοί πολίτες θα πρέπει να διασφαλίσουν τη μόνιμη διαμονή και τα υπόλοιπα δικαιώματά τους στην Κύπρο της μετα-Brexit εποχής. Συγκεκριμένα, όσοι Βρετανοί θα έχουν συμπληρώσει πέντε συναπτά έτη διαμονής στην Κύπρο πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, αποκτούν αυτόματα το δικαίωμα μόνιμης διαμονής. Εφόσον εξακριβωθεί η διάρκεια παραμονής, θα χορηγείτε στους δικαιούχους, κατόπιν αιτήσεως, έγγραφο που θα πιστοποιεί τη μόνιμη διαμονή τους.

Αναφερόμενος στην αίτηση που θα πρέπει να υποβάλουν οι υπήκοοι του ΗΒ μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για την άδεια μόνιμης διαμονής, ο κ. Μάντης εξήγησε ότι ακόμη και Βρετανοί που έχουν ήδη αποκτήσει άδεια μόνιμης παραμονής, μπορούν -αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι- να υποβάλουν αίτηση για απόκτηση του νέου εγγράφου μόνιμης διαμονής, το οποίο θα περιλαμβάνει δήλωση ότι έχει εκδοθεί σύμφωνα με τη συμφωνία αποχώρησης.

Σε περίπτωση που Βρετανοί πολίτες ασκήσουν το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης στην Κύπρο πριν από την καταληκτική ημερομηνία, χωρίς, ωστόσο, να έχουν συμπληρώσει πέντε συναπτά χρόνια διαμονής στην Κύπρο, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση άλλων αποδεικτικών εγγράφων διαμονής (MEU1, MEU2), μέχρι να συμπληρώσουν πενταετή συνεχή διαμονή στην Κύπρο και να έχουν το δικαίωμα απόκτησης άδειας μόνιμης διαμονής. Για όσους γενικά θα έρχονται στην Κύπρο μετά το Brexit, θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες μετανάστευσης.

Άλλα αποδεικτικά έγγραφα διαμονής

Όπως έχει διευκρινίσει ο κ. Μάντης, oι κάτοχοι των υφιστάμενων εγγράφων διαμονής (MEU1, MEU2) θα μπορούν να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν ως αποδεικτικό στοιχείο διαμονής τους στην Κύπρο. Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα εξεταστούν με βάση τους ισχύοντες κανόνες ελεύθερης διακίνησης και, εάν εγκριθούν, το Τμήμα Μετανάστευσης θα προχωρήσει στην έκδοση των σημερινών εγγράφων διαμονής. Μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, οι κάτοχοι εγγράφων διαμονής που εισέρχονται στην Κύπρο θα έχουν δικαίωμα, κατόπιν αίτησης, να λάβουν το νέο πιστοποιητικό διαμονής, στο οποίο θα αναφέρεται ότι η έκδοση έχει γίνει σύμφωνα με τη συμφωνία αποχώρησης.

Έντονο το ενδιαφέρον για κυπριακή υπηκοότητα

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί, που ζουν στην Κύπρο, επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, o αριθμός των αιτήσεων για κυπριακή υπηκοότητα αυξήθηκε κατακόρυφα το 2016, αμέσως μετά την απόφαση του ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ, με την Κυπριακή Δημοκρατία να δίνει υπηκοότητα σε 647 πολίτες του ΗΒ.

Οι εν λόγω Βρετανοί πολίτες θέλουν να διασφαλίσουν πως ό,τι και να συμβεί, θα μπορούν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση (από ταξίδια μέχρι και εγκατάσταση και εργασία) στην ΕΕ και ο μόνος σίγουρος τρόπος, όπως τον αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, είναι να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα. Όταν καταστούν Κύπριοι πολίτες, αυτομάτως θα θεωρούνται και Ευρωπαίοι πολίτες, διασφαλίζοντας έτσι όλα τα δικαιώματα που είχαν αποκτήσει όταν η Βρετανία ήταν μέλος της ΕΕ.

Με βάση τη νομοθεσία, όπως εξήγησε ο κ. Μάντης, οι Βρετανοί πολίτες δικαιούνται να διεκδικήσουν πολιτογράφηση με βάση τα έτη παραμονής τους στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από όλους όσοι έχουν συμπληρώσει επτά έτη νόμιμης παραμονής στη Δημοκρατία πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.