Σημερινή

Τετάρτη, 27/03/2019
RSS

Οι Προεδρικές του 2020 στις ΗΠΑ

| Εκτύπωση | 05 Δεκέμβριος 2018, 12:00 | Με τον Δρα Νάσιο Ορεινό

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΤΟΥ 2020 Ο DONALD TRUMP ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 40%, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΝΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ

Μετά και τις πολύ ενδιαφέρουσες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018, οι συζητήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2020 θα διεξαχθούν οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου, ως γνωστόν, θα αναδειχθεί ο επόμενος Πρόεδρος ή αλλιώς πλανητάρχης. Τα σενάρια ήδη δοκιμάζονται και δημοσκοπικά.

Έρευνα του CNN, η οποία διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2018 και η οποία διερεύνησε την προτίμηση των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, καταγράφει ότι 1 στους 4 Δημοκρατικούς θα στήριζε τον Joe Biden, o οποίος, ως γνωστόν, υπήρξε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί διακυβέρνησης Obama. Ακολουθεί με μικρότερο ποσοστό ο Bernie Sanders.

Ως γνωστόν, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ή των Δημοκρατικών παίρνει το χρίσμα μέσα από προκριματικές εκλογές, Caucuses or Primaries, στις οποίες ψηφίζουν τα μέλη του κάθε κόμματος, αναδεικνύοντας αυτόν που θεωρούν ικανό να διεκδικήσει την Προεδρία. Τα προκριματικά διεξάγονται ξεχωριστά ανά κόμμα και ξεχωριστά σε κάθε πολιτεία.

Στην αντίπερα όχθη, τώρα, δύο άλλες δημοσκοπήσεις, που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2018, μία του CNN και μία της εταιρείας Gallup, και οι οποίες διερευνούν την πιθανότητα επανεκλογής του Προέδρου Trump, καταγράφουν ότι 40% περίπου των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Trump θα πρέπει να επανεκλεγεί, ενώ το 60% πιστεύουν το αντίθετο.

Έρευνα, μάλιστα, του CNN, η οποία διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2018 ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς και διερεύνησε το κατά πόσον οι Ρεπουμπλικάνοι θα ήθελαν το κόμμα τους να χρίσει ξανά υποψήφιο τον Πρόεδρο Trump ή κάποιον άλλο στις Προεδρικές του 2020, έδειξε ότι 3 στους 4 Ρεπουμπλικανούς θα ήθελαν τον Trump να επαναδιεκδικήσει.

Η ίδια έρευνα διερεύνησε την παράσταση νίκης των Προεδρικών του 2020, όπου η κοινή γνώμη είναι διχοτομημένη: Συγκεκριμένα, το 46% πιστεύουν ότι τις Προεδρικές θα κερδίσει ο Trump, 47% ότι θα χάσει και ένα 7% δεν είναι σίγουροι.

Ενδιαφέρουσα, μάλιστα, είναι και η πρόθεση ψήφου, όπου, έρευνα του Κολεγίου Grinnell, η οποία διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2018, έδειξε ότι ένα 36% θα ψήφιζαν σίγουρα τον Trump, εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν τον Σεπτέμβριο, 43% θα ψήφιζαν κάποιον άλλο και το 17% θα σκέφτονταν να ψηφίσουν κάποιον άλλο. Το συμπέρασμα είναι απλό: Ότι στις Προεδρικές του 2020 φαίνεται πως ο Trump θα ξεκινήσει από το 40%, αφού αυτό το ποσοστό των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Trump θα πρέπει να επανεκλεγεί και είναι σίγουροι ότι θα τον ψηφίσουν.

ΔΡ ΝΑΣΙΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ
Εκλογικός Αναλυτής