Σημερινή

Κυριακή, 21/04/2019
RSS

ΗΠΑ καλούν Ευρώπη για… διαστημικές αποστολές

| Εκτύπωση | 07 Νοέμβριος 2018, 12:00 | Σημερινή

Μέρος του διαστημικού σκάφους Orion παρέδωσε η Ευρώπη στις ΗΠΑ. Η παράδοση του κατώτερου μέρους (European Service odule-ESM), που θα κινήσει και θα τροφοδοτήσει με καύσιμα και ενέργεια το μελλοντικό επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Orion Spaceship της NASA, μεταφέροντας ανθρώπους στη Σελήνη, στον Άρη και πέρα από αυτόν, αποτελεί μια ιστορική καμπή στην ευρω-αμερικανική διαστημική συνεργασία. Για πρώτη φορά, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία βασίστηκε στην Ευρώπη για να κατασκευάσει ένα τόσο ζωτικό μέρος της μελλοντικής «ναυαρχίδας» των επανδρωμένων διαστημικών αποστολών της.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο εργοστάσιο της κατασκευάστριας αεροδιαστημικής εταιρείας Airbus Defence & Space, στη Βρέμη της Γερμανίας, οι εκπρόσωποι της NASA αποδέχθηκαν το European Service Module (ESM), το οποίο θα παρέχει τη δύναμη προώθησης, ηλεκτρική ενέργεια, έλεγχο θερμότητας, οξυγόνο και νερό για τους αστροναύτες της διαστημικής κάψουλας Orion.

Πλήρως φορτωμένο, το ESM θα ζυγίζει 13 τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος του βάρους θα είναι τα καύσιμα που θα τροφοδοτούν την κύρια μηχανή και τους 32 μικρότερους προωθητήρες του Orion. Το τελευταίο θα σηκωθεί στο διάστημα από τον πύραυλο Space Launch System, τον μεγαλύτερο που θα έχει κατασκευασθεί ποτέ. Το ESM θα απορρίπτεται πριν από την επιστροφή του Orion στη Γη, γι' αυτό κάθε μελλοντική αποστολή του Orion θα χρειάζεται ένα νέο ESM - άρα η ευρω-αμερικανική συνεργασία θα έχει μακρύ χρονικό ορίζοντα.

To ESM, που σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε στην Γερμανία και στην Ιταλία, θα μεταφερθεί τη Δευτέρα μέσα σε ένα ειδικό κοντέινερ με ένα ναυλωμένο γιγάντιο ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο "Αντόνοφ" (το μεγαλύτερο στον κόσμο) στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στην Φλόριντα. Εκεί, το ESM θα προσαρτηθεί στην κάψουλα Orion, που θα φιλοξενεί τους αστροναύτες και η οποία έχει κατασκευασθεί από την αμερικανική Lockheed Martin.

Θα ακολουθήσουν δοκιμές εντός του 2019, ώστε τελικά το καλοκαίρι του 2020 να γίνει η πρώτη -αρχικά μη επανδρωμένη- αποστολή στην Σελήνη, γνωστή ως Exploration Mission-1, ενώ εντός 2020 αναμένεται να πραγματοποιηθούν και οι επανδρωμένες.