Σημερινή

Τετάρτη, 24/04/2019
RSS

Τεστ αντοχής για Μέρκελ - Ε.Ε.

| Εκτύπωση | 31 Οκτώβριος 2018, 12:03 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΗΣ ΒΑΥΑΡΙΑΣ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΕΝΑΠΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΤΗΣ ΕΣΣΗΣ

Σήμερα η εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία της Μέρκελ περνά από ένα νέο τεστ αντοχής, με τις Βρυξέλλες να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα


Στις έξι τα ξημερώματα, σήμερα, άνοιξαν οι κάλπες στο κρατίδιο της Έσσης και το δεύτερο, ακόμη πιο κρίσιμο, crash test της διακυβέρνησης Μέρκελ. Οι τοπικές εκλογές προ 15νθημέρου στη Βαυαρία αποδείχτηκαν κόλαφος για τα παραδοσιακά κόμματα της Γερμανίας, τα οποία πλέον είναι αντιμέτωπα με την ετυμηγορία του κρατιδίου της Κεντρικής Γερμανίας.

Σήμερα, σε αυτήν την αναμέτρηση, κρίνεται το μέλλον όλων των παραδοσιακών κομμάτων, αλλά κυρίως της ίδιας της σιδηράς κυρίας της Ευρώπης, Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) προσγειώνονται στο 28% από 38% που ήταν στις προηγούμενες εκλογές, ενώ ανάλογα αρνητική πορεία εμφανίζουν και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), με το ποσοστό τους να κατρακυλά στο 20% από 31% στις προηγούμενες εκλογές.

Όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Βαυαρίας, έτσι και στην Έσση, αναμένεται ότι οι πραγματικοί νικητές θα είναι τόσο το κόμμα των Πρασίνων όσο και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι μεν Πράσινοι θα δουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται από το 11% στο 20% και το AfD αναμένεται ότι θα εκτιναχθεί στο 12% έναντι 4% στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία.

Το διακύβευμα

Κατ' αρχάς, οι πρόσφατες εκλογές στη Βαυαρία έχουν παραλύσει τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες. Μετά το χειρότερο εκλογικό ποσοστό του κόμματος σε περιφερειακές εκλογές (9,7%), το SPD εναποθέτει πλέον τις ελπίδες του στην Έσση. Ο υποψήφιος του κόμματος Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ διεκδικεί την πρωθυπουργία από τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ, «παίζοντας» το κλασικό χαρτί της σοσιαλδημοκρατίας, που δεν είναι άλλο από την κοινωνική δικαιοσύνη. Αν το SPD καταφέρει να ξεπεράσει στις εκλογές τους Πράσινους, τότε ίσως να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Πράσινους και την Αριστερά ή τους Φιλελευθέρους.

Η επόμενη μέρα

Είναι φανερό ότι από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση εξαρτώνται πολλά. Ίσως ακόμα και το πολιτικό μέλλον της ίδιας της Καγκελαρίου. Σύμφωνα με αναλυτές, σε περίπτωση ήττας του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού, δεν αποκλείεται οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Μέρκελ να της προκαλέσουν έντονα προβλήματα στις επερχόμενες εκλογές του κόμματος τον Δεκέμβριο.

Σε περίπτωση δε που το SPD τερματίσει τρίτο, πίσω από τους Πράσινους, ενδέχεται να τεθεί ακόμα και θέμα αποχώρησης των σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η καγκελαρία θα υποχρεωθεί να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία είναι μεν επιτρεπτή από το Σύνταγμα της Ομοσπονδίας, αλλά ιδιαίτερα δύσκολη σε επίπεδο υιοθέτησης νομοσχεδίων και λήψης αποφάσεων.

Μια τέτοια εξέλιξη στην ουσία θα αποκαθηλώνει τη Μέρκελ και θα κλείνει με αρνητικό τρόπο την πολιτική της καριέρα. Η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος, ωστόσο, υποστηρίζει πως δεν πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα σε εθνικό επίπεδο από το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών…

Κρύος ιδρώτας στις Βρυξέλλες

Η έκβαση της αναμέτρησης στην Έσση, όπου βρίσκεται και η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η Φρανκφούρτη, είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για το Βερολίνο, αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι σημερινές εκλογές, που αποτελούν την τελική σφυγμομέτρηση για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ενδέχεται να επιβεβαιώσουν, για πολλοστή φορά, την αύξηση των ποσοστών των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων που «εισπράττουν» το κλίμα δυσαρέσκειας των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στις ακολουθούμενες πολιτικές.

Έχοντας στη διάθεσή τους μόνο μερικούς μήνες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τρέχουν να προλάβουν την ανατροπή στους σχηματισμούς δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο χρόνος, ωστόσο, για ανατροπή του αυξανόμενου κύματος ευρωσκεπτικισμού ίσως να μην είναι αρκετός.

Η αβεβαιότητα στην οποία μοιάζει να είναι βυθισμένη η Ε.Ε. (εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων για το Brexit, ανόδου των ακροδεξιών ή λαϊκίστικών κομμάτων και εντάσεων στις σχέσεις με τις ΗΠΑ), καταδεικνύει τη σημαντικότητα όλων των εκλογικών αναμετρήσεων που θα ακολουθήσουν.

CDU και SPD έλαβαν το 69% πριν από 5 χρόνια!

Το ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης αποτελεί μιαν από τις βασικές ατμομηχανές της οικονομίας της Γερμανίας και έχει πρωτεύουσα τη Φρανκφούρτη. Από τα 6,3 εκατομμύρια κατοίκους της Έσσης, δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές έχουν περίπου τα 4,4 εκατομμύρια. Στις τοπικές εκλογές συμμετέχουν 23 κομματικοί σχηματισμοί, αλλά εκτιμάται ότι μόνον έξι εξ αυτών θα περάσουν το όριο του 5% και θα καταλάβουν έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο. Η κρατιδιακή Βουλή της Έσσης έχει περίπου 110 μέλη, αλλά ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί εάν ένα κόμμα λάβει πολύ μεγάλο ποσοστό.

Οι πιο πρόσφατες εκλογές στην Έσση διεξήχθησαν το 2013. Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) κέρδισε συγκεντρώνοντας 38,3% των ψήφων με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να ακολουθούν με 30,7%. Στο κρατιδιακό κοινοβούλιο εξασφάλισαν επίσης έδρες οι Πράσινοι, η Αριστερά (Die Linke) και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP). Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει το όριο λαμβάνοντας 4%.
Η κυβέρνηση της Έσσης, υπό τον κρατιδιακό πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ, είναι αποτέλεσμα της συμμαχία μεταξύ του CDU και των Πρασίνων.