Σημερινή

Πέμπτη, 23/05/2019
RSS

Πρώτη νίκη Ζάεφ - Πανηγυρίζει ο Τσίπρας

| Εκτύπωση | 21 Οκτώβριος 2018, 18:05 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΕΠΙ ΑΝΑΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΙΩΔΕΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΣΑΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΑ 80… ΚΟΥΚΚΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΩΣΕΙ ΧΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η διαδικασία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, που άναψε την υστάτη πράσινο φως στον Πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, για Αναθεώρηση του Συντάγματος. Η κρίσιμη ψηφοφορία έληξε είκοσι λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, με τον Ζάεφ να εξασφαλίζει τις 80 -πολυπόθητες για τον ίδιο- ψήφους που χρειαζόταν για να περάσει η κυβερνητική πρόταση και να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την είσοδο της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ανατροπή στο παρά πέντε

Οι επικοινωνιακές μανούβρες του Ζόραν Ζάεφ, μέχρι και την Παρασκευή, αποτύγχαναν και συγκρούονταν με πάταγο στον τοίχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρόταση της σκοπιανής κυβέρνησης στο VMRO να αφήσουν πίσω το «κακό τους παρελθόν» και να προχωρήσουν χέρι - χέρι στο ευρωπαϊκό και ΝΑΤΟϊκό μέλλον της χώρας έδειχναν να πέφτουν στο κενό, αφού ο Πρωθυπουργός δεν κατάφερνε να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό αποστατών βουλευτών.

Αποτέλεσμα αυτού, η ακύρωση, την υστάτη, της ψηφοφορίας και ο επαναπρογραμματισμός της από Δευτέρας. Εντούτοις, μετά από έντονο παρασκήνιο, η διαδικασία ξεκίνησε στις 23:20 της Παρασκευής (ώρα Κύπρου) και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδωσε στον Ζάεφ την εξουσιοδότηση που επιθυμούσε, για να προχωρήσει στις απαραίτητες συνταγματικές τροποποιήσεις.

Ζυμώσεις και καταγγελίες

Από την Παρασκευή το πρωί η κυβέρνηση των Σκοπίων δήλωνε πανηγυρικά ότι έχει εξασφαλίσει τις ψήφους των 80 βουλευτών και ότι έχει «κλειδώσει» την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ωστόσο, όσο περνούσε η μέρα, οι αναφορές του Ζόραν Ζάεφ δεν επιβεβαιώνονταν. Αρχικά, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής είχε προγραμματιστεί για τη μία το μεσημέρι. Ακολούθως, επαναπρογραμματίστηκε για τις 4 το απόγευμα.

Στη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν τρεις βουλευτές του κυβερνητικού σχήματος. Οι 51 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO, οι οποίοι την Τετάρτη αποχώρησαν από τη συζήτηση, στον απόηχο της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, επέστρεψαν στα έδρανα, ζητώντας «εδώ και τώρα» έναρξη της ψηφοφορίας.

Παρασκηνιακά οι ζυμώσεις ήταν σε πλήρη εξέλιξη και οι έξωθεν πιέσεις κορυφώνονταν. Το κυβερνών κόμμα επιδιδόταν σε κυνήγι αποστατών. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και δεν αποκλείεται να πρόκειται για παιχνίδι προπαγάνδας και εντυπώσεων, βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγελλαν πως κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν να τους χρηματίσουν, προκειμένου να ψηφίσουν «ναι» στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Οι καταγγέλλοντες έκαναν λόγο για «φιλικούς αποσταλμένους», οι οποίοι τους πρόσφεραν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 250.000 ευρώ.

Οι έξωθεν πιέσεις

Καθόλου τυχαίες δεν θεωρούνται οι νέες πιέσεις που ασκούν οι εκπρόσωποι του δυτικού άξονα, με μπροστάρη τον Γιοχάνες Χαν.

Είναι προφανές ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες ήταν πυρετώδεις, σ’ ένα παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν, με τη γνωστή μέθοδο της προπαγάνδας των εντυπώσεων, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της χώρας. Λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για αναβολή της διαδικασίας στην Ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων μέχρι και την ημέρα της προγραμματισμένης επίσκεψης του βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάθιου Πάλμπερ, στα Σκόπια.

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε, την Παρασκευή, συνάντηση του Αμερικανού Πρεσβευτή στα Σκόπια με την ηγεσία του VMRO, από την οποία ζήτησε να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις και κανενός είδους «αντίποινα» για τους βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά. Μετά από αυτό, ακολούθησαν οι «απειλές - προειδοποιήσεις» του State Department.

Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (twitter), o Τζόζεφ Ντόουλ, πρόεδρος του ΕΛΚ -μέλος του οποίου είναι το VMRO- καλούσε την αντιπολίτευση του κράτους των Σκοπίων να είναι εποικοδομητική στη δημοκρατική διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως φέρει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, το κοινό μήνυμα του δυτικού άξονα ανέφερε πως όσοι τάσσονται εναντίον της Συνταγματικής Αναθεώρησης «παραπλανούν τους πολίτες των Σκοπίων, λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών» και «δεν υπηρετούν τη χώρα τους».

Υπάρχει ακόμα δρόμος

Mέσα στις επόμενες 20 μέρες θα ακολουθήσουν ακόμα δύο ψηφοφορίες, στις οποίες απαιτείται η θετική ψήφος των 2/3 της Βουλής. Σε περίπτωση που ο Ζάεφ συγκεντρώσει την πλειοψηφία, ανάβει το πράσινο φως για την αναθεώρηση του συντάγματος και ανοίγει από πλευράς Σκοπίων ο δρόμος για την οριστική επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αντίστοιχες διαδικασίες θα ακολουθηθούν και στη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου και το δεύτερο μέρος της συμφωνίας να επικυρώσει ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με ανάρτησή του στο twitter ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τον Ζόραν Ζάεφ, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή τους επιτυχία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολίασε στο twitter, κάνοντας λόγο για «το πρώτο μεγάλο βήμα για τη θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών».