Σημερινή

Πέμπτη, 23/05/2019
RSS

Άνω-κάτω οι Βρυξέλλες

| Εκτύπωση | 21 Οκτώβριος 2018, 18:04 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΡΙΓΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΜΑΗ. Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ.

Κουράστηκαν οι Ευρωπαίοι πολίτες από τις πολιτικές της ΕΕ. Οικονομικά προβλήματα, προσφυγικό και έλλειψη εθνικών αισθημάτων οι έγνοιες των ψηφοφόρων


Ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ταρακουνήθηκε από τα αποτελέσματα της κάλπης στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Χάνοντας 10 ολόκληρες μονάδες, οι Βαυαροί εταίροι της Άγκελα Μέρκελ, Χριστιανοκοινωνιστές, που διοικούν αποκλειστικά τη Βαυαρία τα τελευταία 60 χρόνια, παραμένουν μεν πρώτο κόμμα, βρίσκονται, όμως, στη διαδικασία της αναζήτησης συμμάχων, προκειμένου να κυβερνήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Οι ψηφοφόροι «τιμώρησαν» εξίσου τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς, καταποντίζοντάς τους στην 5η θέση.

Τα δύο παραδοσιακά κόμματα, μαζί με το ηχηρό χαστούκι των Βαυαρών, είδαν περισσότερους από 500.000 ψηφοφόρους τους να τους εγκαταλείπουν και να επιλέγουν πλέον περισσότερο ευρωσκεπτικιστικά έως και ακροδεξιά κόμματα. Όχι επειδή άλλαξαν ιδεολογία οι ψηφοφόροι, αλλά επειδή έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις εθνικές και «βρυξελλιώτικες» διοικήσεις.

Εκ των πραγμάτων, ο εκλογικός σεισμός στη Βαυαρία άλλαξε το πολιτικό σκηνικό σε ένα από τα πιο πολυπληθή και πλούσια κρατίδια της Γερμανίας και αποτελεί μόνο την πρώτη σελίδα ενός νέου ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που, αν δεν τύχει σωστής διαχείρισης, δεν αποκλείεται να οδηγήσει στον όλεθρο μιας «πρώην» ΕΕ.

Η εύθραυστη εξουσία της Μέρκελ

Ο συνασπισμός της Γερμανίδας Καγκελαρίου έχει χάσει τη δυναμική του, ήδη, από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές της Ομοσπονδίας. Μετά δυσκολίας συγκρότησε κυβέρνηση, ενώ με τρόμο ήρθε αντιμέτωπος με τον εφιάλτη της ακροδεξιάς του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Αυτή η εκλογική αναμέτρηση οδήγησε σε βαριά ήττα τα δύο από τα τρία κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση του Βερολίνου, απειλώντας την εύθραυστη εξουσία της Καγκελαρίας. Η Άγκελα Μέρκελ γνωρίζει πλέον πολύ καλά πως δεν μπορεί πια να ελπίζει σε παράταση της πολιτικής της επιβίωσης.

Ωστόσο έχει ενώπιόν της δύο επιλογές -είτε θα αλλάξει πλεύση είτε δεν θα αναγνώσει ποιοτικά τα αποτελέσματα (τα οποία είναι τα χειρότερα στην ιστορία των Χριστιανοκοινωνιστών από το 1950) και θα την βαραίνει η αλλαγή της δομής και της ιστορίας της ΕΕ, κατά την τελευταία της θητεία. Αν και μπορεί να την ικανοποιεί το ενδεχόμενο της παραίτησης του Ζεεχόφερ από την ηγεσία του CSU, καθώς του αποδίδεται η ευθύνη της αποτυχία του κόμματος, εντούτοις η σκιά των αντιευρωπαϊκών αισθημάτων των πολιτών δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Η ερμηνεία του αποτελέσματος

Μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν οι Πράσινοι, οι οποίοι με ποσοστό 17,5% κατέλαβαν τη δεύτερη θέση. Ευρωσκεπτικιστές οι Πράσινοι, φαίνεται πως εδραιώθηκαν ως η νέα ανερχόμενη δύναμη στη γερμανική πολιτική. Τρίτο κόμμα αναδείχθηκαν οι Φιλελεύθεροι, επίσης ευρωσκεπτικιστές, ενώ τέταρτο κόμμα, για πρώτη φορά στην ιστορία του κρατιδίου, αναδείχθηκαν οι ακροδεξιοί «Εναλλακτική για τη Γερμανία», οι οποίοι εξασφάλισαν άνετη είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο. Τα ποσοστά που κατέγραψαν ήταν μικρότερα από τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, αρκετά όμως για να θορυβήσουν τις Βρυξέλλες και να δώσουν αιτία για πανηγυρισμούς στους ομοϊδεάτες των άλλων κρατών μελών της ΕΕ, που εκ των πραγμάτων έχουν ανοδικές τάσεις τα τελευταία 7 χρόνια.

Το ενδεχόμενο της κυβέρνησης μειοψηφίας

Το αποτέλεσμα στη Βαυαρία θα ενισχύσει όσους Σοσιαλδημοκράτες πιστεύουν ότι η μόνη ελπίδα του κόμματος είναι να παραιτηθεί από την κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ και να ανανεώσει το προφίλ του, από τη θέση της αντιπολίτευσης. Στην πραγματικότητα, το SPD είναι ο απρόθυμος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο συναίνεσε για το «καλό της Γερμανίας», μετά τη σχετική παρότρυνση του προέδρου της χώρας, πριν από ένα χρόνο, όταν οι ακροδεξιοί αναδείχθηκαν τρίτη πολιτική δύναμη της Γερμανίας.

Από την άλλη, άγνωστο παραμένει πώς η ηγεσία του CSU θα διαχειριστεί την κρίση που μόλις έχει ξεσπάσει μετά την εκλογική πανωλεθρία. Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ενδοσκόπησης για τα αίτια της εκλογικής συντριβής. Η σκλήρυνση της στάσης τους προεκλογικά, ιδιαίτερα στα ζητήματα του προσφυγικού, είχε απώτερο στόχο την «κλοπή» ψηφοφόρων από το AfD. Τελικά, αντ’ αυτού, το CSU, μαζί με το SPD, «χάρισε» 200.000 ψηφοφόρους στο AfD και άλλους τόσους στους Πράσινους. Ακροδεξιοί και Οικολόγοι κέρδισαν άλλες τόσες ψήφους, έκαστος, από τους νέους ψηφοφόρους.

Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όσους ενδιαφέρονται για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία είναι πως το Σύνταγμα του Ομόσπονδου κράτους επιτρέπει την κυβέρνηση μειοψηφίας και ως εκ τούτου οι Χριστιανοδημοκράτες, υπό την Άγκελα Μέρκελ, θα μπορούσαν να παραμείνουν στην εξουσία, ακόμη κι αν ένας από τους δύο εταίρους, ή και οι δύο, έφευγαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό το σενάριο, ωστόσο, θα ήταν εφιαλτικό για την Καγκελαρία, η οποία αφενός θα έχανε την ισχύ και το κύρος της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αλλά επιπρόσθετα θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη στην Budenstag (Ομοσπονδιακή Βουλή), αν έστω και ένας από τους δύο (πρώην) εταίρους αποφάσιζε να διαδραματίσει σοβαρό αντιπολιτευόμενο ρόλο, «μπλοκάροντας» προτάσεις νόμου και αποφάσεις.

Το κεφάλαιο της Έσσης

Την ερχόμενη Κυριακή, η Άγκελα Μέρκελ και οι κυβερνητικοί εταίροι της είναι αντιμέτωποι με ακόμη ένα εκλογικό στοίχημα στο ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης, στη δυτική Γερμανία. Η ανησυχία όλων των εταίρων είναι εκ των πραγμάτων μεγάλη. Η Έσση κυβερνάται από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ, σε έναν συνασπισμό με τους Πράσινους.

Αν το CDU χάσει, έρχεται στο προσκήνιο το ερώτημα κατά πόσον η Μέρκελ θα πρέπει να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Το ζήτημα, σαφώς, δεν είναι αν θα χάσει την πρωτιά που σήμερα κατέχει, αλλά αν θα χάσει στους αριθμούς και άρα θα δοκιμαστούν οι αντοχές τους. Πάντως, το αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε πολλαπλές αναγνώσεις των τάσεων, ενόψει Ευρωεκλογών, τόσο από το Βερολίνο, όσο και από τις Βρυξέλλες.

Η εκλογική αναμέτρηση της κάλπης της Έσσης θα οδηγήσει και στην οριστική λήψη αποφάσεων σε σειρά πολιτικών που ακολουθούν, όχι μόνο το Βερολίνο, αλλά και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, μαζί και η έδρα των Βρυξελλών. Το δεδομένο είναι ότι, προκειμένου να μην επαληθευτούν οι κακές προβλέψεις του Ιταλού Σαλβίνο για κατάρρευση της ΕΕ, το πρόσωπο της Ε. Ένωσης θα αρχίσει να αλλάζει.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του δεύτερου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ZDF, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, με πρωτεύουσα τη γερμανική οικονομική μητρόπολη Φρανκφούρτη, νέα καθίζηση διαφαίνεται στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ενώ μεγάλοι κερδισμένοι αναμένεται να είναι, για άλλη μια φορά, οι Πράσινοι (Die Gruenen).

Τους Πράσινους προτίθεται να ψηφίσει το 22% του εκλογικού σώματος, ποσοστό διπλάσιο από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες δείχνουν να πέφτουν στο 26%, 12 μονάδες κάτω από την προηγούμενη αναμέτρηση. Οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να χάνουν δέκα μονάδες, τερματίζοντας στο 20%.

Σε ό,τι αφορά την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), η οποία δεν είχε εισέλθει στο προηγούμενο τοπικό Κοινοβούλιο του Βίσμπαντεν, φαίνεται να λαμβάνει ποσοστό της τάξης του 12% και άρα το AfD, αν η δημοσκόπηση επιβεβαιωθεί, θα εισέλθει στο τοπικό Κοινοβούλιο.