Σημερινή

Κυριακή, 26/05/2019
RSS

Η ώρα των αποφάσεων στα Σκόπια

| Εκτύπωση | 14 Οκτώβριος 2018, 18:04 | Σημερινή

Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ Ή ΟΧΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΖΟΡΑΝ ΖΑΕΦ

Σε περίπτωση που η συμφωνία εγκριθεί, θα ανοίξει ο δρόμος ένταξης των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ενώ αν απορριφθεί, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές


Κορυφώνονται, όπως φαίνεται, τα παιχνίδια των ισχυρών στα Σκόπια, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, μέσα στη βδομάδα που πέρασε, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, όχι μόνο δεν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, όπως άλλωστε είχε διαμηνύσει, αλλά κάνοντας στροφή 180 μοιρών πάει το θέμα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης και δη του κόμματος VMRO. Ο ίδιος εμφανίστηκε, κιόλας, αισιόδοξος ότι τελικά θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή η συμφωνία που υπέγραψαν πριν από μερικούς μήνες οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων.

Η κρυφή διπλωματία

Η αισιοδοξία Ζάεφ δεν αποκλείεται να είναι και αποτέλεσμα της κρυφής διπλωματίας που απ’ ό,τι φαίνεται απέδωσε καρπούς, χωρίς, όμως, να αποκλείεται να είναι και ένα επικοινωνιακό τρικ του Σκοπιανού Πρωθυπουργού. Πάντως η ηγεσία του VMRO, με ανακοίνωση, διέψευσε ότι έχει αποστάτες που θα στηρίξουν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ερμηνεύοντας δε τα όσα τεκταίνονται, το κόμμα ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε μια κορύφωση απειλών, εκβιασμών και προπαγάνδας, που έρχεται απ' όλα τα στρατόπεδα στο εσωτερικό των Σκοπίων, σε ορισμένες περιπτώσεις υπό την καθοδήγηση των έξωθεν ισχυρών».

Χαρακτηριστική, παράλληλα και επιβεβαιωτική για το παιχνίδι που παίζεται, η νέα δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κατήγγειλε ανοιχτά την αντιπολίτευση των Σκοπίων ότι απειλεί τους δικούς της βουλευτές που θέλουν να υπερψηφίσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος και παραδέχτηκε πως το διακύβευμα στην περιοχή είναι ισχυρό.

Τα ορόσημα

Αξίζει, πάντως, να τονισθεί πως το πρώτο ορόσημο που θα πρέπει να πιάσουν τα Σκόπια είναι η 18η Οκτωβρίου, οπότε και έχει οριστεί η έναρξη των διαδικασιών ένταξης στο ΝΑΤΟ. Δεδομένου λοιπόν ότι το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος θα πάει στην Ολομέλεια αύριο Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, σημαίνει ότι το Σώμα έχει στη διάθεσή του 2 ημέρες για να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να εγκρίνει ή να απορρίψει, στόχος εξαιρετικά δύσκολος. Αν τελικά απορριφθεί η συμφωνία, οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος και οι διαδικασίες παγώνουν.

Αν εγκριθεί, όμως, ο Ζάεφ θα πάει με την έγκριση στις Βρυξέλλες για να την παραδώσει στην έδρα του Σώματος, και μετά μένουν μόλις 8 μέρες ακόμη, στη διάθεση του Σώματος, για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος, να εγκριθεί η νέα συνταγματική ονομασία της χώρας και να καταχωρηθεί και επίσημα η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Οι απειλές

Στη σκιά των πιο πάνω εξελίξεων, το κλίμα πόλωσης που επικρατεί στη χώρα δεν έχει προηγούμενο, με εκατέρωθεν καταγγελίες για απόπειρα εκβιασμού βουλευτών, ενώ πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση, δεδομένης και της ασφυκτικής πίεσης που ασκούν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει αναφορές πως βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θέλουν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, δέχονται απειλές για τη ζωή τους. «Κανείς στη ‘Μακεδονία’ δεν έχει το δικαίωμα να απευθύνει απειλές εναντίον άλλων πολιτών και βουλευτών. Οι βουλευτές θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσουν τη συνταγματική υποχρέωσή τους, να εκπροσωπήσουν τους πολίτες και να αποφασίσουν ελεύθερα στο όνομά τους», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Όλιβερ Σπασόφσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο BalkanInsight.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι απειλές είναι κάποιες φορές δημόσιες και άλλοτε ιδιωτικές μέσω των κοινωνικών δικτύων. Το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τον ίδιο, θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει απειλές και πιθανή παρεμπόδιση της δουλειάς των βουλευτών. Σημειώνεται ότι, παρόλο που κανένας από τους 48 βουλευτές του VMRO-DPMNE δεν έκανε λόγο δημοσίως για τέτοιες απειλές, ένα μέλος του κόμματος δήλωσε στο πρακτορείο, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι έχει δει ορισμένα από τα απειλητικά μηνύματα που φθάνουν στους βουλευτές του VMRO.