Σημερινή

Πέμπτη, 23/05/2019
RSS

Τα Σκόπια θωρούν το αύριο

| Εκτύπωση | 23 Σεπτέμβριος 2018, 18:05 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΙΛΑ Ο ΛΑΟΣ

Κορυφώνει την αλυτρωτική του στάση απέναντι στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων και για λόγους, κυρίως, εσωτερικής κατανάλωσης διατρανώνει πως η Μακεδονία είναι μία και είναι «Σκοπιανή». Μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα, που θα κρίνει και το μέλλον της αμφιλεγόμενης συμφωνίας με την Ελλάδα, οι μεγάλες Δυνάμεις κορυφώνουν, επίσης, τις διπλωματικές προσπάθειες για διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων


Κορυφώνουν την κρυφή και φανερή διπλωματία τους οι μεγάλες Δυνάμεις και επιχειρούν, για λόγους δικών τους συμφερόντων, να κατευθύνουν τους Σκοπιανούς ψηφοφόρους, υπέρ ή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Το ραντεβού των Σκοπιανών με την Ιστορία τους και με το μέλλον της χώρας τους είναι σε μια εβδομάδα. Οι κάλπες θα ανοίξουν νωρίς το πρωί της 30ής Σεπτεμβρίου και, αναλόγως του αποτελέσματος, το μπαλάκι θα περάσει στο τερέν της Ελλάδας, η οποία θα κληθεί να αναλάβει τη δική της ευθύνη στον χάρτη των Βαλκανίων.

Από τους υπέρμαχους της συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναλάβει την επιρροή επί των Σκοπιανών, ενώ η Γερμανία την επιρροή επί των Ελλήνων. Στη διάρκεια της εβδομάδας ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών βρέθηκε στα Σκόπια, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας βρέθηκε στην Αθήνα, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη, κάνοντας μια μικρή στάση στο Λονδίνο. Κοινό μήνυμα όλων των πλευρών πως τα Βαλκάνια βρίσκονται ενώπιον ενός ιστορικού διλήμματος.

Αλυτρωτισμών συνέχεια…

Έχοντας στο πλευρό του τον δυτικό άξονα και αισθανόμενος την ασφάλεια που του προσφέρουν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ, ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει, αν και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης -κατά κύριο λόγο- να κορυφώνει την αλυτρωτική ρητορική του, η οποία προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στην Αθήνα και τον απανταχού Ελληνισμό. Αν και επιχείρησε να ανασκευάσει τις τελευταίες του δηλώσεις, 8 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στην πραγματικότητα δεν κατάφερε να αλλάξει ουσιαστικά το νόημα των λεγόμενών του και να εξαλείψει τον αλυτρωτισμό του.

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι η δική μας», ανέφερε μιλώντας στον λαό των Σκοπίων, καλώντας τους πολίτες να πουν «ναι στην αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας», που μόνο οι Σκοπιανοί θα φέρουν.

«Κατανοώ την αναταραχή με την προσθήκη της λέξης βόρεια στο Μακεδονία. Αλλά θέλω να πω ότι η βόρεια Ελλάδα είναι Ελλάδα, η δυτική Βουλγαρία είναι Βουλγαρία και δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Αυτή είναι η μόνη Μακεδονία και δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο. Και γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον αυτό πρέπει να το κάνουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας. Και γι' αυτό πιστεύω ότι είναι ένας σοβαρός λόγος για να ενωθούμε», ανέφερε.

Λίγο αργότερα, το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων «ΜΙΑ» έσπευσε να προσθέσει πως ο Ζόραν Ζάεφ σχολίασε ότι γεωγραφικά τμήματα της Μακεδονίας έχουν κατανεμηθεί σε Σκόπια, Βουλγαρία και Ελλάδα, ως εκ τούτου περιοχές με τον όνομα Μακεδονία μπορούν να έχουν και αυτές οι χώρες. Οι διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν πως της προσθήκης προηγήθηκε τηλεφώνημα από την Αθήνα στα Σκόπια.

Το διπλό ταμπλό του Ζάεφ

Όσο η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος πλησιάζει, τόσο φουντώνουν και οι δημόσιες καταγγελίες εναντίον της Ρωσίας για προσπάθεια καθοδήγησης των ψηφοφόρων υπέρ τού «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών. Κυρίως Αμερικανοί αξιωματούχοι και αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρονται σε ρωσικό δάκτυλο, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταγγελίες, πληρώνει πολίτες με επιρροή και οργανωμένα σύνολα, με σκοπό να κατευθύνουν τα πλήθη εναντίον της συμφωνίας.

Το θέμα έθεσε ανοιχτά τόσο ο Τζέιμς Μάτις όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση των Σκοπίων. Μάλιστα, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας, ότι η Ρωσία είναι χώρα-φίλη και φίλη θα παραμείνει, προκάλεσαν δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον, που δεν θέλει σε καμία περίπτωση την αύξηση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια. Η Washington Post δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η Μακεδονία είναι μια μικρή χώρα με ένα τεράστιο ρωσικό πρόβλημα», στο οποίο αναλύει τις διαφορετικές τακτικές που χρησιμοποιούν ΗΠΑ και Ρωσία για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της 30ής Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των τακτικών που αναφέρονται είναι τα περιβόητα «fake news», αλλά και η δημιουργία ψεύτικων σελίδων σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και αφίσες στους δρόμους όλων των πόλεων. Ο Ζόραν Ζάεφ διαψεύδει κατηγορηματικά τις αναφορές, γιατί, όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου, ο ίδιος δεν έχει τέτοιες αποδείξεις.

Ο παράγοντας Κίνα

Πολλοί αναλυτές βλέπουν ωστόσο και έναν δεύτερο παίκτη που αυξάνει την επιρροή του στα Βαλκάνια, πέραν του συνήθους υπόπτου. Αυτός ο νέος παίκτης είναι η Κίνα, η οποία φαίνεται πως στα Βαλκάνια βλέπει την υλοποίηση της φιλοδοξίας της για τη δημιουργία ενός νέου Δρόμου του Μεταξιού, που θα καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη. Σύμφωνα, μάλιστα, με το περιοδικό Politico, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του εθνικιστή πολιτικού Λιούπτσο Παλέφσκι, «η Ρωσία είναι μόνον μύες. Ο εγκέφαλος και τα χρήματα είναι η Κίνα».

Εκτιμά πως τα αμερικανικά σχέδια δεν έχουν να κάνουν με ισχυροποίηση της θέσης τους στα Βαλκάνια, αφού η Ελλάδα τούς ενδιαφέρει περισσότερο από τα μικρά Σκόπια, αλλά με την αποκοπή των Κινέζων από την Ευρώπη. Εξηγώντας αναφέρει ότι οι Κινέζοι θέλουν να χτίσουν τον νέο Δρόμο του Μεταξιού κι ότι ο μόνος τρόπος για τη Δύση να σταματήσει αυτόν τον Δρόμο είναι να πυροδοτήσει σύγκρουση στα Βαλκάνια. Τα Σκόπια είναι η μόνη διαδρομή των Κινέζων, αφού Αλβανία και Βουλγαρία βρίσκονται ήδη υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Σε ανακωχή η Αθήνα

Ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, η κυβέρνηση Τσίπρα, διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις, βρέθηκε ενώπιον ενός μεγάλου διλήμματος. Εκλογές πριν ή μετά την επικύρωση -ή απόρριψη- της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων. Η αξιωματική αντιπολίτευση, διαβάζοντας επίσης τη λαϊκή βούληση, συνεχίζει τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Η συμπολίτευση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ωστόσο, ο αρχηγός της οποίας -Πάνος Καμμένος- μέχρι πριν από μερικές ημέρες κατηγορούσε τον Ζόραν Ζάεφ για συνεχείς παραβιάσεις της συμφωνίας και απειλούσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα τον ρίξει αν φέρει τη συμφωνία στη Βουλή των Ελλήνων, αποσύροντας την ψήφο εμπιστοσύνης, έριξε νερό στο κρασί της.

Μετά από συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο Πάνος Καμμένος με τον Αλέξη Τσίπρα επήλθε ηρεμία στις σχέσεις τους και αποφάσισαν πως οι στιγμές απαιτούν ενότητα και, για να υπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό, μετέφεραν το ραντεβού της Βουλής με τη Συμφωνία των Πρεσπών, από τον Ιανουάριο που αναμενόταν, για τον ερχόμενο Μάρτιο. Είναι προφανές ότι το Μαξίμου έχει προαποφασίσει να μεταβιβάσει το βάρος της ευθύνης για την επικύρωση ή απόρριψη της συμφωνίας στην επόμενη κυβέρνηση.