Σημερινή

Σάββατο, 25/05/2019
RSS

Η ρωσοτουρκική συμφωνία για το Ιντλίμπ

| Εκτύπωση | 23 Σεπτέμβριος 2018, 18:04 | Του Niyazi Kızılyürek

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΠΟΥΤΙΝ, ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.

Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ, ΠΛΕΟΝ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΚΗ ΠΟΛΗ, ΕΝΩ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ «ΟΥΔΕΤΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ

Με την επιτευχθείσα συμφωνία, η Ρωσία όχι μόνο παίρνει αυτό που θέλει στη Συρία, αλλά αποτρέπει και ενδεχόμενες μελλοντικές εντάσεις με την Τουρκία, με την οποία επιδιώκει να τηρεί συμμαχική σχέση


Τον τελευταίο μήνα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τη συριακή πόλη Ιντλίμπ. Ο συριακός στρατός έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες του και πλέον είναι θέμα χρόνου η έναρξη μιας γενικευμένης επιχείρησης κατά των τζιχαντιστών, με τη στήριξη της Ρωσίας. Ήδη, πολεμικά αεροσκάφη έχουν πλήξει προκαθορισμένους στόχους στην περιοχή.

Με την αντίστροφη μέτρηση για τη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ να έχει αρχίσει, οι Πούτιν και Ερντογάν συναντήθηκαν στο Σότσι και συμφώνησαν στη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης και ουδέτερης ζώνης στο Ιντλίμπ. Το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου, σε μια περιοχή που θα καλύπτει 15-20 χιλιόμετρα.

Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση όλων των ένοπλων ανταρτών από την περιοχή. Η αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής ήταν κάτι που επιθυμούσε και η Ρωσία, καθώς για μια μακρά περίοδο αναζητούσε λύσεις για την παρεμπόδιση πιθανών επιθέσεων κατά των ρωσικών Βάσεων στη Συρία από αντικαθεστωτικούς που στρατοπεδεύουν στο Ιντλίμπ. Με τη δημιουργία της «ουδέτερης ζώνης» στο Ιντλίμπ, μια βασική ρωσική στόχευση υλοποιείται.

Η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι αντικαθεστωτικοί θα παραμείνουν στις θέσεις που βρίσκονται, θα γίνονται συντονισμένες περιπολίες από ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις και η Ρωσία θα λάβει μέτρα για αποτροπή ενδεχόμενων επιθέσεων κατά του Ιντλίμπ. Μάλιστα, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτεθεί στο Ιντλίμπ.

Μολονότι τα συμβαλλόμενα μέρη -τουρκική κυβέρνηση, Ερντογάν και Πούτιν- χαρακτήρισαν την εν λόγω συμφωνία «μεγάλη επιτυχία», είναι γεγονός ότι η Ρωσία έδωσε μια ευκαιρία στην Τουρκία για να αφοπλίσει τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην περιοχή και η Τουρκία, με τη σειρά της, ανέλαβε ένα μεγάλο ρίσκο. Στην παρούσα κατάσταση, οι αντικαθεστωτικοί μοιράζονται κοινά σύνορα με το καθεστώς Άσαντ. Συνεπώς, σε αυτήν την περιοχή θα εγκατασταθούν τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα κατά μήκος μιας ζώνης πλάτους 15-20 χιλιομέτρων, δημιουργώντας ένα είδος ουδέτερης ζώνης.

Ο ρόλος της Άγκυρας

Κατά γενική ομολογία, σε περίπτωση που οι ριζοσπαστικές ομάδες ανταρτών δεν συναινέσουν, τότε ο συριακός στρατός θα διενεργήσει επιχειρήσεις στην περιοχή. Με την εν λόγω συμφωνία, αυξάνεται τόσο η στρατιωτική παρουσία όσο και η ευθύνη της Τουρκίας στο Ιντλίμπ. Αναμένεται ότι το προσεχές διάστημα η τουρκική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές» ενέργειες για την αντιμετώπιση των ριζοσπαστικών ομάδων στην περιοχή. Με άλλα λόγια, η Τουρκία έχει αναλάβει μια σοβαρή ευθύνη στο εγχείρημα της αποστρατιωτικοποίησης του Ιντλίμπ.

Καθοριστική θα είναι και η αντιμετώπιση της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, την οποία προσφάτως η Τουρκία ενέταξε στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ ελέγχει κρίσιμες περιοχές στην επαρχία του Ιντλίμπ και ενεργεί ανεξάρτητα. Συνεπώς, η αναμέτρησή της με τον τουρκικό στρατό ενέχει μεγάλους κινδύνους. Σε περίπτωση που η Τουρκία καταφέρει να επικρατήσει επί της τζιχαντιστικής οργάνωσης, θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος και στο θέμα του Ιντλίμπ γενικότερα.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα γίνει κατορθωτό αποτελεί ήδη ένα σημαντικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τις εγγυήσεις που ο Ερντογάν έδωσε στον Πούτιν κατά τις συνομιλίες τους στο Σότσι, η Άγκυρα θα προτείνει στους ριζοσπάστες αντικαθεστωτικούς το εξής: «Αν θέλετε να παραμείνετε, εγκαταλείψτε τα όπλα. Αν δεν θέλετε να παραμείνετε, εγκαταλείψτε το Ιντλίμπ. Κατά την αποχώρησή σας, θα παραδώσετε τα βαρέα όπλα σας». Θα καταφέρει η Άγκυρα να πείσει τους αντικαθεστωτικούς σε διάστημα ενός μήνα;

Πρόκειται για ένα κρίσιμο ερώτημα. Η Ρωσία ανέκαθεν υποστήριζε τον διαχωρισμό των μετριοπαθών από τους τζιχαντιστές καθώς επίσης και τον τερματισμό της επιρροής των τζιχαντιστών. Τώρα δίνει στην Άγκυρα μια τελευταία ευκαιρία για να το κάνει πραγματικότητα. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον η Άγκυρα θα καταφέρει να πείσει ή όχι τις αντικαθεστωτικές ομάδες. Ως εκ τούτου, η περίοδος μετά την 15η Οκτωβρίου περιλαμβάνει ένα σημαντικό ρίσκο για την Τουρκία. Θεωρείται δεδομένο ότι η Ρωσία θα οργανώσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των αντικαθεστωτικών που δεν θα συναινέσουν στην απομάκρυνσή τους από την περιοχή.

Σημαντική για τη Μόσχα

Από την πλευρά της Ρωσίας, η σημασία της συμφωνίας που υπεγράφη με την Τουρκία είναι προφανής, εφόσον βασική της επιδίωξη είναι ο έλεγχος του Ιντλίμπ από το συριακό καθεστώς, χωρίς ο συριακός στρατός να οργανώσει στρατιωτικές επιχειρήσεις με την υποστήριξη της Ρωσίας. Μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση με την εμπλοκή της Ρωσίας θα φορτώσει ακόμα ένα βάρος στην ήδη δοκιμαζόμενη ρωσική οικονομία.

Με την επιτευχθείσα συμφωνία, η Ρωσία όχι μόνο παίρνει αυτό που θέλει στη Συρία, αλλά αποτρέπει και ενδεχόμενες μελλοντικές εντάσεις με την Τουρκία, με την οποία επιδιώκει να τηρεί συμμαχική σχέση. Η δε Τουρκία, ελπίζει ότι θα διασφαλίσει ένα, μικρό έστω, πλεονέκτημα, για να το εξαργυρώσει στο επικείμενο παζάρεμα που θα στηθεί γύρω από την ειρήνη στη Συρία…