Σημερινή

Σάββατο, 25/05/2019
RSS

Προκαλεί συνεχώς ο Ζάεφ

| Εκτύπωση | 16 Σεπτέμβριος 2018, 18:04 | Σημερινή

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΝΑ ΤΑΧΘΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» ΚΑΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» ΓΛΩΣΣΑ

Από πρόκληση σε πρόκληση προχωρεί το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες της χώρας του να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία ο ίδιος πολλάκις έχει ακυρώσει με δημόσιες κι όχι μόνο δηλώσεις του. Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Ζάεφ αφού μίλησε στη «Μακεδονική» αναγνωρισμένη, όπως ισχυρίστηκε, γλώσσα, ανέφερε πως «είναι περήφανοι οι Μακεδόνες», χωρίς να αναφερθεί σε Βόρειους Μακεδόνες.

Παρουσιάζοντας ενώπιον του ΕΚ την κατάσταση στη χώρα του, ο Ζ. Ζάεφ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «για τον λαό της Μακεδονίας» είναι μια «ιστορική στιγμή», διότι είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της πΓΔΜ απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου, στο σπίτι όπου ανήκουμε, στο σπίτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και αισθάνομαι ευπρόσδεκτος», είπε.

Τόνισε ότι ο λαός της χώρας του βρίσκεται μπροστά σε ένα «σημαντικό σταυροδρόμι» και εξέφρασε την ικανοποίησή του που τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα του έλαβε σημαντική ενθάρρυνση από Ευρωπαίους ηγέτες, Ευρωπαίους αξιωματούχους και μέλη του ΕΚ, οι οποίοι επισκέφτηκαν τα Σκόπια για να εκφράσουν την υποστήριξή τους για το δημοψήφισμα.

«Κάναμε κι οι δυο παραχωρήσεις»

Ειδικότερα για το ζήτημα της ονομασίας, ο Ζ. Ζάεφ είπε ότι ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα, καθώς αποτελούσε προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις «ευαίσθητες» και «σωστές» διαπραγματεύσεις που κατάφεραν να διεξάγουν, λέγοντας ότι: «Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο πετύχαμε πολλά προς όφελος των λαών μας και προς όφελος του μέλλοντος των λαών μας».

Παράλληλα, ο Ζ. Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα γίνει σεβαστή απ' όλες τις πλευρές. Όπως είπε είναι μια «αξιοπρεπής συμφωνία προς όφελος των λαών», αλλά και μια συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει «υπόδειγμα» και για άλλες διμερείς διαφωνίες. «Είναι μια συμβιβαστική συμφωνία για να φύγουμε από το στάτους κβο», ανέφερε, και τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε το παρελθόν και να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς το μέλλον.

Το κάλεσμα Μογκερίνι

Λίγες ώρες αργότερα, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συναντήθηκε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία εξέφρασε τη στήριξή της στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα. Η κα Μογκερίνι κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου για το δημοψήφισμα και να επιλέξουν την προοπτική εκείνη που εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα. Σημείωσε ότι όλη η Ευρώπη χαιρέτισε την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επέδειξαν πολιτική γενναιότητα για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής.

Στήριξη κι από ΗΠΑ

Εξάλλου, την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξέφρασε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, ο οποίος συναντήθηκε στα Σκόπια με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Γουές Μίτσελ ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα Δυτικά Βαλκάνια και τάσσονται υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής. Πρόσθεσε ότι ήρθε στα Σκόπια για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της χώρας για την ασφάλεια και τις στρατηγικές σχέσεις στην περιοχή, για την οικονομία, καθώς και για τις ιστορικές δυνατότητες που προσφέρονται στην ΠΓΔΜ με τη Συμφωνία των Πρεσπών.