Σημερινή

Τετάρτη, 22/05/2019
RSS

Απαντά αύριο η Ουγγαρία στην απόφαση του ΕΚ

| Εκτύπωση | 16 Σεπτέμβριος 2018, 17:00 | Σημερινή

Κρίση στις σχέσεις Ουγγαρίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 7, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας.

Το ΕΚ, λαμβάνοντας την απόφαση αυτή, κατηγόρησε τη Βουδαπέστη ότι περιφρονεί τις ελευθερίες και τις αξίες της ΕΕ για τον Τύπο, τα πανεπιστήμια, για τις μειονότητες και τους μετανάστες, και στον τομέα της διαφθοράς και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, κατηγορίες τις οποίες αμφισβητεί ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Μάλιστα, ο Ορμπάν την Παρασκευή προειδοποίησε πως αύριο η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα αποφασίσει ποια νομική οδό θα ακολουθήσει για να προσβάλει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο αναμένει «έναν σοβαρό νομικό διάλογο» σχετικά με την απόφαση. Επιτιθέμενος, δε, στους ευρωβουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7, υπέδειξε ότι είναι μετρημένες οι μέρες του παρόντος Ευρωκοινοβουλίου αφού σε μερικούς μήνες θα πραγματοποιηθούν οι Ευρωεκλογές.

Σημειώνεται πως, πέρα από τη συμβολική αξία του ψηφίσματος από το ΕΚ, η υιοθέτηση αποτελεσματικών κυρώσεων παραμένει πολύ υποθετική αφού τον τελικό λόγο θα τον έχει η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ήδη η Πολωνία, που αποτελεί επίσης αντικείμενο μιας διαδικασίας υπό το άρθρο 7 (με πρόταση της Επιτροπής), ανακοίνωσε ότι θα προβάλει το βέτο της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση της απόφασης του ΕΚ.